actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > In de Marge van het Nieuws
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th April 2011, 09:31
EvelienBroeckx EvelienBroeckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Arensdonk
Posts: 117
Risico op overstromingen in Vlaanderen fors gestegen

Het risico op overstromingen in Vlaanderen is nu een vijfde groter dan in 1996, ondanks allerlei maatregelen die genomen zijn. Dat zegt Bart Martens (sp.a), de voorzitter van de Watercommissie van het Vlaams Parlement, donderdag in Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.
Volgende week stelt Bart Martens het rapport voor van zijn Watercommissie. Die moest de oorzaken van het overstromingsprobleem in Vlaanderen onderzoeken.

Een van de voornaamste redenen van het toegenomen risico op wateroverlast, is dat nog altijd in overstromingsgebieden kan worden gebouwd. "In 90 procent van de onlangs overstroomde gebieden in Vlaams-Brabant mochten de mensen ondanks negatieve adviezen van de watertoets toch nog bouwen. In Vlaanderen heb je 11.000 hectare overstromingsgebied waar volgens de gewestplannen mag worden gebouwd", vertelt Martens. Het gaat om maar liefst 23.700 percelen.

Maar de invoering van een bouwverbod ligt niet voor de hand. Want dan moet de bestemming van die percelen worden veranderd en dat zou meer dan 10 miljard euro kosten.

Martens pleit nu voor de invoering van een "waterstresstest". Zo’n gedetailleerd onderzoek moet ervoor zorgen dat in de toekomst de landbouwgebieden overstromen, en niet kelders en huizen.

Bron: De Standaard Online
Eigen mening:
Een overstroming is geen lachtertje. Het is gevaarlijk, brengt vaak een enorme schade aan en zorgt ervoor dat sommige gezinnen geen onderdak meer hebben. Vroeger zag je zo'n zaken op de televisie en dan was het een ver van mijn bed-show. Spijtig genoeg komen overstromingen ook steeds meer voor in België. De voornaamste oorzaak hiervoor, is dat er nog altijd gebouwd mag worden in gebieden waar overstromingen niet uitgesloten worden. De mensen die er gaan bouwen, weten dat er een grote kans bestaat dat het gaat overstromen bij hen. Ik begrijp niet zo goed waarom die mensen er gaan wonen? Persoonlijk zou ik zo'n groot risico niet durven nemen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 28th April 2011, 11:58
Charlotte Cooreman Charlotte Cooreman is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Itegem
Posts: 91
Minder overstromingen dankzij bevers

Beverdammen reguleren de doorstroming van water in riviertjes.


Na 150 jaar afwezigheid in ons land, wegens uitgeroeid, is de bever sinds kort – na geslaagde herintroductieacties – weer aanwezig, vooral in de Ardennen. Natuurliefhebbers tellen er ondertussen een 120-tal beverdamsystemen. Bevers bouwen dammen op riviertjes om de waterstroom ervan te reguleren, zodat de burchten die ze aanleggen niet voortdurend onder water lopen.

Geograaf Jan Nyssen van de Universiteit Gent analyseert met enkele collega’s in de Journal of Hydrology het effect van zes beverdammen op het debiet van de Chevral, een riviertje dat onderdeel is van het Ourthebekken. Het onderzoek bevestigt dat een dam een matigend effect op de stroming van het riviertje heeft, in zoverre dat er stroomafwaarts veel lagere debietpieken worden geregistreerd dan vóór de aanwezigheid van de beverpopulatie. Het tijdsverloop tussen overstromingen in het Ourthebekken is ook groter geworden, omdat er meer uniformiteit is in het doorstromende watervolume. Het steeg van 3,4 tot liefst 5,6 jaar.

De studie kon dus niet anders dan besluiten dat de aanwezigheid van bevers gunstig is als natuurlijk hydrologisch regulatiemechanisme.

Bron:http://knack.rnews.be/nl/actualitei...94997363554.htm

Eigen mening: Toen ik het artikel van Evelien las, vond ik dat dit artikel leuk was om hieraan toe te voegen.
In het artikel van Evelien heeft men het over wateroverlast in België omdat men meer en meer bouwt in overstromingsgebieden.
In dit artikel daarentegen heeft men het over het feit dat bevers zorgen voor minder overstromingen in de Ourthe. Zo is het tijdsverloop tussen twee overstromingen gestegen van 3.4 naar 5.6 jaar.
Dit vind ik een leuk gegeven. Het is namelijk prachtig dat dieren de natuur positief beïnvloeden dankzij hun dagelijkse doen en laten. Jammer dat dit bij de mens anders is...
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:12.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.