actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 24th March 2011, 17:31
laurens.taels laurens.taels is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Geel
Posts: 68
Vlaams Parlement vraagt lagere bankiersbonussen

Het Vlaams Parlement heeft met hoogdringendheid unaniem een resolutie aangenomen om bankiersbonussen te beteugelen. De resolutie zou net op tijd komen voor KBC maar te laat voor Dexia.

Van onze redacteur

Het initiatief voor de resolutie kwam van financieel specialist John Crombez, fractieleider van de SP.A in het Vlaams Parlement. Eerder op de dag had Crombez ook al op de radio een pleidooi tegen hoge bankiersbonussen gehouden. Hij kreeg zowel steun voor de hoogdringendheid als voor de inhoudelijke boodschap. Zij het dat de resolutie op bepaalde punten werd afgezwakt. In de oorspronkelijke resolutie werd ook een koppeling gemaakt tussen de toekenning van bonussen en de evolutie van de tewerkstelling, de kwaliteit van de producten en diensten en de ecologische voetafdruk.

De resolutie is van toepassing op financiële instellingen die mee door de Vlaamse overheid zijn gered tijdens de financiële crisis. Dergelijke instellingen, zoals Ethias en KBC, zouden geen buitensporige bonussen mogen toekennen aan uitvoerende bestuurders en topmanagers zolang de overheidssteun niet volledig is terugbetaald. Verder zouden niet-uitvoerende bestuurders geen aandelen of aandelenopties mogen krijgen.

Het Vlaams Parlement vraagt dat de Vlaamse regering haar vertegenwoordigers in de raad van bestuur dergelijke instructies meegeeft. De resolutie houdt ook in dat, indien de geviseerde instellingen zondigen tegen deze principes, de vertegenwoordigers van de Vlaamse regering op de aandeelhoudersvergadering tegen de toekenning van de bonussen stemmen.

De resolutie is eerder symbolisch en komt er nadat onder meer in Nederland een debat oplaaide over de hoge bonussen voor de topman van de groep ING. De Nederlandse bank kwam pas op de hoge bonussen terug nadat klanten dreigden hun rekening op te zeggen.

De Vlaamse overheid was destijds betrokken bij de redding van verzekeraar Ethias, KBC en Dexia. De Vlaamse overheid heeft echter in tegenstelling tot de federale overheid geen eigen vertegenwoordiger bij Dexia. De verloning van de Dexia-top over 2010 is nog niet publiek gemaakt. In 2009 was de Franse topman van Dexia, Pierre Mariani, de beste betaalde bankier van het land. Hij kon rekenen op een totale bezoldiging van circa 2miljoen euro. Volgens kenners komt de resolutie bovendien te laat voor Dexia. Daar zou de raad van bestuur afgelopen vrijdag de bonussen hebben vastgelegd. De bonussen zouden lager uitvallen dan in 2009 wat logisch lijkt in verband met de zwakkere resultaten van Dexia. Bij KBC kreeg de top twee jaar na elkaar geen bonus. De groep betaalt dit jaar opnieuw een dividend en wist een verlies om te zetten in winst. De raad van bestuur van KBC komt overigens vandaag samen. Het is niet duidelijk of de bonussen op de agenda staan.

De kwestie is ook vandaag aan de orde in het federale parlement. Daar zou Bruno Tuybens (SP.A) minister van Financiën Didier Reynders vragen om de overheidsbestuurders in de banken op te dragen toe te zien op de toekenning van matige bonussen. Tuybens wil ook dat de banken, zo lang de overheid er in participeert, jaarlijks hun verloningsbeleid in het parlement komen toelichten. Tuybens werd onlangs door Jean-Luc Dehaene verweten een populist te zijn. Tuybens is daar niet over te spreken. Hij verwijt Dehaene bij ABInBev een miljoenenbonus op te strijken die indruist tegen een resolutie van het Europees Parlement en tegen de code van deugdelijk bestuur.

Bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...TDQV&word=bonus
---------------------------------------------------------------------------

Mijn inziens is er weinig Kempisch boerenverstand aan de top van het beleid bij de banken. Geleend geld moet nu eenmaal terugbetaald worden! De overheid heeft de banken destijds gered door miljoenen in de bank te pompen. Logischerwijs wil de overheid dit geld terug op het moment dat de bank hiertoe in staat is. Nu dat de banken terug winsten maken, zou dit een hét moment zijn om het geld terug te betalen.
Dit was blijkbaar slechts plan B bij de banken. Eerst zelf bonussen opstrijken en uitkeren in plaats van het geld terug te betalen. Het spreekt voor zich dat als consumenten hier lucht van krijgen, hier niet mee akkoord gaan. Kan je hen iets verwijten?
Daarom is het goed dat het initiatief genomen wordt op Vlaams en federaal niveau. De banken moeten verantwoording afleggen voor wat ze doen met het geld en dit moet goedgekeurd worden. Let wel, dit moet niet altijd. De overheid kan de privé-sector niet verplichten dit te doen, maar het geleend geld terugvragen is nu een goede reden om dit wel te doen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:10.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.