actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 10th January 2011, 11:33
Stefanie.Van.Rumste Stefanie.Van.Rumste is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Schoten
Posts: 67
Eén op twee vrouwen zou niet opnieuw voor unief kiezen

Eén op twee vrouwen zou niet opnieuw voor unief kiezen

Het zijn choquerende cijfers: bijna één op twee Britse vrouwen zou niet opnieuw voor een universitaire opleiding kiezen als ze de kans kregen. Ze verliezen hun geloof in het onderwijssysteem, en geloven niet dat het diploma het waard is. In ons land loopt het zo'n vaart niet, en het is te hopen dat het algemene idee niet overslaat.
De situatie in het Verenigd Koninkrijk is dan ook niet vergelijkbaar met de onze: het inschrijvingsgeld is er een pak hoger (tot 10.500 euro in 2012 tegenover 530 euro bij ons), en de economische crisis slaat er ook harder toe, vooral in de middenklasse.

Dat leidt ertoe dat vrouwen minder kans hebben op een goede job ondanks hun diploma, wat de jaren aan de universiteit doet lijken als 'verspilde moeite' en 'weggegooid geld'.

Droomjob
Zowat de helft van de vrouwelijke universitairen zou niet teruggaan als ze de kans zouden krijgen, zo bleek uit een bevraging van het vrouwenblad Cosmopolitan bij 1.353 vrouwen.

Twee op drie vrouwen denkt dat het onmogelijk is om hun droomjob te bemachtigen, een kwart heeft het pad naar de carrière waar ze van dromen al verlaten. Slechts 14 procent voelt zich zeker dat ze niet gaan ontslagen worden in 2011.

Kwaad en gefrustreerd
"Het is vandaag de dag erg moeilijk een vrouw met ambitie te zijn in Groot-Brittannië . Vrouwen zijn kwaad, gefrustreerd, verliezen het geloof in de toekomst én in zichzelf", aldus hoofdredactrice Louise Court. "We proberen ze aan te zetten om niet op te geven, kansen te grijpen en hun dromen te volgen."

Zware schulden
Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan als je een studielening en loodzware hypotheek moet afbetalen met een 'lagere' job, omdat er niets te vinden is op jouw niveau. De schulden wegen zelfs zo zwaar door dat de helft niet eens kan sparen. Nog eens een op twee gelooft dat ze moeilijkere financiële tijden tegemoet gaan dan hun ouders.

Eén op zeven stelt een huwelijk uit omdat het te duur is. Bijna evenveel vrouwen stellen kinderen uit omdat het een te zware belasting zou zijn voor het budget.

Geen kans
De resultaten hebben bij onze overzeese buren de vrees doen ontstaan dat een hele generatie jonge vrouwen de kans zal ontnomen worden zich te ontwikkelen en een carrière te starten.

Voor de juiste redenen
Anderen menen dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Het stijgende inschrijvingsgeld zal tot gevolg hebben dat mensen beter nadenken voor ze zich inschrijven aan de universiteit. Universitaire opleidingen dienen om kennis op te doen en je te ontwikkelen, ze leiden niet noodzakelijk naar een job. Enkel wie geinteresseerd is in studeren, zou zich moeten inschrijven", aldus Vicky Tuck, campagneleidster voor onderwijs voor vrouwen.

Ons land
In België is de toegang tot de universiteit veel democratischer: het inschrijvingsgeld bedraagt maar een fractie van dat in Groot-Brittannië. Uit cijfers blijkt ook dat er meer vrouwelijke studenten zijn dan mannelijke, en dat ze gemiddeld genomen ook beter scoren. (edp)

Bron: www.hln.be

Persoonlijke mening


Persoonlijk vind ik dit zeer jammer. Heel wat mensen haken in de eerste plaats al af wegens het te hoge inschrijvingsgeld. Het is dan ook schandalig duur dat ze 10.500 euro durven vragen voor enkel en alleen het inschrijvingsgeld, zonder extra kosten bijgeteld. Anderzijds klopt het wel wat wordt aangehaald in het artikel: "beter nadenken alvorens zich in te schrijven".

één van de rechten van de mens is recht op onderwijs, door verscheidene factoren zoals het te hoge inschrijvingsgeld hebben mensen vaak de middelen niet om te kunnen verder studeren. Als je dan kijkt naar België, is het hier toch een veel beter systeem.

Ik hoop dat onderwijs voor iedereen toegankelijk wordt zonder jezelf in financiële problemen te brengen.

Ook vind ik dat we er toch even bij moeten stil staan, wat voor geluk wij hebben met ons onderwijssysteem.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 21st February 2011, 20:09
dorien.wellens dorien.wellens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Zoersel
Posts: 108
Waarom universiteiten zoveel inschrijvingsgeld durven vragen is een raadsel. 10 500 euro is wel lichtjes overdreven. Verder denk ik dat je niet perse een universitair diploma nodig hebt om te 'overleven' in deze wereld. Toch mogen we blij zijn met onze onderwijssystemen hier in België zoals Stefanie eerder had vermeld.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:44.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.