actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th December 2010, 17:38
Stefanie.Van.Rumste Stefanie.Van.Rumste is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Schoten
Posts: 67
Veilige gluten voor mensen met allergie

Veilige gluten voor mensen met allergie

Nederlandse onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Wageningen Universiteit hebben ontdekt dat gluten kunnen worden gemaakt die veilig zijn voor mensen met coeliakie ofwel glutenallergie.

De bevindingen werden vandaag gepubliceerd in het wetenschapsblad PLoS ONE. Bij mensen die aan coeliakie lijden, zorgt het eten van gluten voor een reactie van het afweersysteem, die leidt tot een chronische darmontsteking.

Levenslang dieet
De enige remedie is een levenslang, strikt glutenvrij dieet. Dat is lastig omdat mensen dan alle producten moeten laten staan die tarwe, gerst of rogge bevatten.
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat functioneert als bind- en plakmiddel. Het zorgt er onder meer voor dat brood luchtig en zacht wordt. Er is bijvoorbeeld wel glutenvrij brood op de markt, maar dat is vaak droog en minder lekker dan gewoon brood.

Veilige varianten
De wetenschappers hebben ontdekt dat er natuurlijke varianten van gluteneiwitten bestaan die minder gevaarlijk zijn voor mensen met coeliakie. Ook tonen zij aan dat door de eigenschappen van verschillende eiwitten met elkaar te combineren, gluten kunnen worden gemaakt waar deze groep patiënten geen last van heeft.

Zo zouden gewassen die al veilig zijn voor mensen met een glutenallergie, zoals maïs, rijst en haver, kunnen worden verrijkt met veilige gluteneiwitten zodat zij een betere bakkwaliteit krijgen. Ook zou het volgens de wetenschappers in theorie mogelijk moeten zijn om bijvoorbeeld tarwerassen met veilige gluten te ontwikkelen. (anp/tw)
16/12/10 23u53

Bron:www.hln.be

Persoonlijke mening


Heel wat mensen onder de wereldbevolking zijn glutenintolerant en volgen dus dagelijks een zeer strikt dieet. Ze moeten constant oppassen voor hun voeding omdat ze anders allerlei aandoeningen kunnen krijgen. Enkele van deze aandoeningen zijn; chronische diarree, gewichtsverlies, slaperigheid, … Deze ziekte is een aangeboren aandoening, die bij een onaangepast dieet kan lijden tot een beschadiging van het darmslijmvlies.

Het is goed dat er een remedie is gevonden om gluten minder tot niet meer schadelijk te maken voor deze mensen. Zo kan deze groep van mensen meer variatie in hun eetgewoontes brengen en met een veiliger gevoel aan hun maaltijd beginnen.

Daarom is dit artikel maatschappelijk relevant, je zal altijd wel eens te maken krijgen met personen die glutenintolerant zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘Je kookt voor vrienden, één van hen is glutenintolerant, voorheen moest je alles goed controleren of alles glutenvrij was voor hem/haar, nu niet meer.’

Persoonlijk ben ik heel blij dat er een oplossing is gevonden voor dit probleem!
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:45.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.