actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Global Warming
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th December 2010, 22:07
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post Klimaatconferentie sukkelt van crisis naar crisis

Is het einde van Kyoto nabij?


BRUSSEL - Over vijf dagen weten we of de VN-klimaatconferentie in Cancun een kleine of een grote flop is geworden. De tegenstellingen tussen rijk en arm zijn bijna onoverbrugbaar. Het einde van Kyoto, het enige wettelijk bindende akkoord in het hele klimaatdebat, lijkt meer dan ooit nabij.



Dankzij WikiLeaks hebben we geleerd dat EU-president Herman Van Rompuy Cancun een jaar geleden al opgaf. ‘Multilaterale ontmoetingen zullen niet werken', zei hij. Van Rompuy bevindt zich in goed gezelschap. Ook de aftredende president van Brazilië, Lula – in het klimaatdebat een zwaargewicht – zei afgelopen week dat hij helemaal niet gelooft dat er in Cancun vooruitgang geboekt zal worden. Omdat bijna geen enkele staatsleider gaat, komt ook hij niet naar Cancun.

En toch moet de zestiende VN-klimaattop deze week in een hogere, politieke versnelling schieten. Ministers van Milieu van de 193 deelnemende landen nemen de onderhandelingen over van de technici. Voor ons land tekenen niet minder dan vier excellenties present, waarbij Vlaams minister Joke Schauvliege in de eerste plaats zal spreken voor de Europese Unie. De Belgische zetel wordt ingenomen door federaal minister Paul Magnette. Hopelijk maken de twee niet te veel ruzie. Alhoewel, onenigheid is het leidmotief van de voorbije klimaattoppen en ook Cancun past zich perfect in die traditie in.

De eerste week heeft vooral Van Rompuy gelijk gegeven. Een overzicht.


1. Japan gooide de eerste bom

Tijdens de eerste dagen van de conferentie maakte de Japanse delegatie bekend dat ze helemaal niet meer gelooft in een nieuw Kyoto-protocol. ‘De landen die door het Kyoto-protocol verplicht zijn hun CO2-uitstoot te verminderen, vertegenwoordigen nog 15 procent van de uitstoot wereldwijd, terwijl de landen die het Kopenhagen-akkoord getekend hebben goed zijn voor 80 procent. Daarom willen we één bindend akkoord', zei Hideki Minamikawa, de viceminister van Leefmilieu.

De ontwikkelingslanden zagen in die uitspraak een oorlogsverklaring. Zij eisen immers dat de ontwikkelde landen verplicht blijven hun uitstoot te verminderen. Ze eisen een Kyoto bis, een opvolger van het Kyoto Protocol dat in 2012 afloopt. ‘In feite zei Japan wat heel wat andere ‘‘Kyoto-landen'' denken', zegt Wendel Trio, die als klimaatdirecteur van Greenpeace de onderhandelingen in Cancun volgt. Ook Rusland, Canada en Australië zien zo'n nieuw Kyoto-verdrag niet meer zitten. En daar is ook iets voor te zeggen: waarom zouden zij opnieuw een bindend akkoord tekenen, terwijl de grootste vervuilers – China en de VS – dat niet doen?


2. Bolivië en Venezula doen er nog een schepje bovenop

Vrijdag steeg de spanning opnieuw. Een groep van negen Latijns-Amerikaanse landen onder leiding van Bolivië en Venezuela eiste opnieuw dat de rijke landen zich duidelijk tot een Kyoto-bis zouden verbinden. Volgens sommige bronnen dreigden ze zelfs met opstappen als de rijke landen dat niet zouden doen. Ook China mengde zich in het debat en wees met een beschuldigende vinger richting Rusland, Japan en Canada. Die landen zouden volgens China Kyoto willen vermoorden. ‘En Kyoto bis is essentieel', zei toponderhandelaar Su Wei.

‘De extreme houding van sommige landen hangt als een zwaard van Damocles boven de conferentie', reageerde een Europese onderhandelaar. De EU wil wel in een nieuw Kyoto stappen, als ook de andere Kyoto-landen meedoen.

Volgens Trio ligt de bal meer dan ooit in het kamp van de Europese Unie. ‘In het Kyoto-dossier moet er gewoon vooruitgang komen. Een nieuw bindend akkoord zit er nu niet in, daar moeten we ons bij neerleggen. Maar het wordt belangrijk dat Cancun een tekst oplevert die de ontwikkelingslanden voldoende zekerheid geeft dat er volgend jaar wel een akkoord kan gesloten worden. En daarvoor kijken we dus in de eerste plaats naar Europa. Als de EU daar niet in slaagt, ziet het er echt slecht uit.'


3. Ook de nevendossiers zitten geblokkeerd

Als Cancun iets kan opleveren, dan is het in de nevendossiers. Er zouden akkoorden gesloten kunnen worden over de bescherming van tropische bossen (REDD), over hoe het klimaatfonds, waar tegen 2020 100 miljard dollar moet inzitten, beheerd wordt en over de transfers van groene technologieën. ‘Het probleem is echter dat alles aan alles gekoppeld is', zegt Trio. ‘Daarom is er in die nevendossiers ook nog geen vooruitgang.'

‘Verschillende landen die zich in Kopenhagen nog sterk uitspraken voor een goed REDD-akkoord, doen nu zo veel water bij de wijn dat REDD de deur dreigt open te zetten voor valse emissiereducties', zegt An Lambrechts, die voor Greenpeace onderhandelt over REDD. ‘Multinationals kunnen REDD dan gebruiken om niets te doen aan hun broeikasgasuitstoot, onder het mom van bosbescherming.'

Trio: ‘In het dossier van het klimaatfonds is het nodig dat de ontwikkelingslanden een consensus vinden over wat de ‘‘meeste bedreigde landen'' zijn. Want die komen het eerst in aanmerking voor financiële steun.' Wordt Trio dan niet moedeloos? ‘Alles gaat moeilijk, maar voor echt pessimisme is het nog te vroeg.'


4. Het positieve nieuws kwam uit China

Het enige positieve nieuws kwam vorige week uit Peking. Daar maakte de Chinese overheid bekend dat tegen 2020 minstens 15 procent van de energie in China uit hernieuwbare bronnen moet komen.

Volgens een rapport van Ernst&Young is het land nu al wereldwijd koploper inzake hernieuwbare energie.


DS, 06-12-2010 (Dominique Minten)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 7th December 2010, 10:08
Stefan.Scheltjens Stefan.Scheltjens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Bevel
Posts: 69
Met wat heen-en weer wijzen en beschuldigen komen we er uiteraard niet... Maar al bij al vind ik wél dat deze klimaat conferentie goed gestart is: China, één van de landen die Kopenhagen 2009 blokkeerden, begint meteen met een belangrijke stap in de goede richting. Als een vijfde van de wereldbevolking inderdaad tegen 2020 al voor 15 procent van hun energie gebruik kunnen maken van hernieuwbare bronnen, zie ik hoop. Hoop dat anderen ook zullen volgen. Dat net China start met dit positief signaal, maakt het des te beter: Obama liet onlangs in een persconferentie weten dat de VS zich wel eens kon terugtrekken van de klimaattop, als China & Co net als in Kopenhagen de boel zouden blijven blokkeren. Hopelijk is dit signaal voldoende voor de VS om opnieuw te geloven in een globale samenwerking voor het klimaat.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 11th December 2010, 12:56
Lotte.Verreijdt Lotte.Verreijdt is offline
Lotte
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Berlaar
Posts: 69
Thumbs up Compromis bereikt op klimaattop

BRUSSEL - Op de VN-klimaattop in Cancún hebben de delegaties tijdens een voorbereidende vergadering ingestemd met een compromisvoorstel van Mexico. Mogelijk kan het om een doorbraak gaan in dossiers zoals de uitstoot van broeikasgassen, de strijd tegen ontbossing en de begrenzing van de opwarming van de aarde.
De tekst is aanvaard, ondanks de tegenkantingen van Bolivia. Er is de voorbije twaalf dagen gewerkt aan de tekst, die de weg vrijmaakt voor een nieuw klimaatakkoord, in opvolging van het Kyoto-protocol. Het zag er echter lang naar uit dat het niet tot een compromis zou komen.

Het Mexicaanse compromisvoorstel, dat bijna unaniem de steun kreeg van de deelnemende landen, moet wel nog officieel worden goedgekeurd in plenaire zitting.

Het Mexicaanse conferentievoorzitterschap stelde de tekst van een 30-tal pagina's vrijdagavond voor. het document werd vrijdagnacht behandeld door de 192 deelnemende landen.

De tekst stipuleert dat landen de opwarming van de aarde onder de 2 graden zullen houden en port de landen aan om het "ambitieniveau" op te krikken inzake de vermindering van schadelijke uitstoot. Verder is er sprake van de oprichting van een "Green Climate Fund" waarbij de rijke landen geld sluizen naar de arme naties voor hun strijd tegen de opwarming.

Aan de VS wordt de toegift gedaan dat de klimaatbeloftes van de groeilanden bijkomend internationaal onderzocht zouden worden. Voorts neemt de tekst akte van de beloften gemaakt op de geflopte top van een jaar eerder in Kopenhagen.

De tekst een einde moet maken aan de impasse over de opvolging van het Kyotoprotocol. Japan en Rusland weigerden tot nu toe nieuwe engagementen voor de periode na 2012. Nu zou er gewerkt worden aan een engagement om "zo snel mogelijk" Kyoto over 2012 te tillen.

Volgens Greenpeace kan het voorstel een fundament zijn voor een nieuw globaal klimaatakkoord.

Bron: De Standaard online, zaterdag 11 december 2010, 11u03
Bron: BELGA
Auteur: wle

Eigen mening:

Toch nog een teken van hoop!
Het is positief dat het voorstel van Mexico op een voorbereidende vergadering bijna unaniem aanvaard werd.
Dus we kunnen wel stellen dat het einde van het Kyoto nog niet nabij is.
Ik denk dat dit een mooi begin is maar dat we nog niet te snel victorie mogen kraaien.
Niet onbelangrijk, ik vind bijvoorbeeld nog geen kadering terug voor de bescherming van de tropische bossen,
ook al is dit een voorstel dat nog maar in zijn kinderschoenen staat.
Een "Green Climate Fund" waarbij de rijke landen geld sluizen naar de arme naties voor hun strijd tegen de opwarming, vind ik een mooi en idealistisch plan,
maar of dit daadwerkelijk zo ver komt vraag ik mij af.
Het aansporen van landen om hun schadelijke uitstoot te verminderen is een niet onbelangrijk deel dat opgenomen werd in de tekst.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 11th December 2010, 17:00
Stefanie.Buts's Avatar
Stefanie.Buts Stefanie.Buts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Itegem
Posts: 73
'Nog veel werk aan klimaatakkoord'

BRUSSEL - De milieuorganisaties Greenpeace, WWF en Bond Beter Leefmilieu (BBL) noemen de de uitkomst van de klimaattop van de Verenigde Naties in het Mexicaanse Cancún een "bescheiden resultaat". Ze verwelkomen het akkoord, maar benadrukken dat er nog zeer veel werk op de plank ligt. Ook de Europese Commissie spreekt slechts van 'een belangrijke stap naar een allesomvattend kader'.

Een jaar na de mislukking van de conferentie van Kopenhagen heeft de overeenkomst in Cancun volgens de Europese Commissie bewezen dat multilaterale onderhandelingen tot resultaten kunnen leiden.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie is tevreden met de "nieuwe instellingen en fondsen" die de internationale strijd tegen klimaatverandering zullen versterken.

De Commissie beklemtoont echter dat het werk nog niet afgerond is. "De moeilijke onderhandelingen in Cancun hebben getoond dat we nog een lange weg moeten afleggen vooraleer we een wettelijk bindend akkoord zullen bereiken", zo reageerde eurocommissaris voor Klimaatactie Connie Hedegaard.

Volgens de Commissie moeten alle partijen actie gaan ondernemen om de uitstoot van CO2 te verminderen of binnen de perken te houden. De Europese Unie besloot reeds eerder de uitstoot met 20 procent te verminderen tegen 2020 en de Commissie presenteert volgend voorjaar nieuwe plannen voor actie op lange termijn.

"Het vertrouwen in het multilateraal overleg onder de vleugels van de Verenigde Naties is gered, het klimaat echter nog lang niet", zegt An Lambrechts van Greenpeace in een persmededeling.

Annick Vanderpoorten, woordvoerster van WWF, noemt het een "bescheiden vooruitgang" dat de geïndustrialiseerde landen onder meer hebben erkend dat de huidige doelstellingen voor CO2-reductie moeten verhoogd worden.

Volgens Sara Van Dyck van de BBL blijven er grote struikelblokken bestaan om te komen tot een "globaal, eerlijk en bindend klimaatakkoord". "De starre houding van Japan en Rusland zorgde ervoor dat er nog geen akkoord bereikt werd over een verlenging van het Kyotoprotocol. De beslissing hiervoor werd uitgesteld tot de volgende klimaattop eind volgend jaar", zegt Van Dyck in een persbericht.

"Bovendien werd geen concreet stappenplan overeengekomen om de te lage emissiereductiedoelstellingen, die dreigen te leiden tot een klimaatopwarming van ten minste drie graden Celsius, te verhogen. Daarnaast werden de noodzakelijke financieringsbronnen voor ontwikkelingslanden ook niet geïdentificeerd".


De milieuorganisaties zijn tevreden dat de Europese Unie, onder impuls van het Belgische voorzitterschap, een positieve rol heeft gespeeld in Cancún. Nu moet Europa wel haar reductiedoelstelling verhogen voor 2020, wil het coherent zijn met haar standpunten, klinkt het.
Bron: De Standaard online, 11 december 2010

Er is inderdaad terug een beetje hoop te bespeuren. Wat me vooral zorgen baart, is dat er plannen zijn, maar geen concrete plannen. M.a.w we staan nog geen stap verder. Als we goed willen voor doen voor het milieu, moeten we effectief iets doen, geen 'plannen' maken! Wanneer zullen deze plannen worden uitgevoerd? Als we met onz rug tegen de muur staan en het te laat is... ?
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:50.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.