actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th November 2010, 20:17
Nick Peers Nick Peers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Nijlen
Posts: 90
Drukke week voor onderhandelaars

PS en CDH kunnen 'split-rate' niet smaken

Drukke week voor onderhandelaars

• maandag 29 november 2010, 16u53
• Het Nieuwsblad
• Bron: belga
• Auteur: loa, svh


BRUSSEL - De PS en CDH willen niet dat meer fiscale autonomie voor de deelstaten de financiering van de federale overheid in het gedrang brengt. Dat zeiden de kopstukken van beide partijen voor aanvang van hun nieuw onderhoud met bemiddelaar Johan Vande Lanotte.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte en de zeven partijen die onderhandelen over een staatshervorming gaan deze week de wijzigingen bespreken die de verschillende partijen aanbrengen op de tekst van de bemiddelaar. Vande Lanotte was vanmiddag voor de derde keer te gast bij de koning.

In de tweede helft van de week voert Vande Lanotte afzonderlijke gesprekken met elke partij. Een vergadering met alle partijen samen blijft voorlopig buiten zicht.

Franstaligen op de koffie

Deze namiddag ontvangt Vande Lanotte voor de tweede maal de Franstalige partijen PS, CDH en Ecolo. Technici van die partijen krijgen ook uitleg van experten van de Nationale Bank en het Planbureau over het voorstel van Vande Lanotte voor een nieuwe financieringswet en de lijst met bevoegdheden die van het federale niveau naar de deelstaten zouden verhuizen.

In zijn compromis stelt Vande Lanotte een split-rate voor, waarbij de deelstaten ook een eigen tarief in de personenbelasting kunnen bepalen. De Vlaamse partijen, die meer fiscale autonomie willen, staan achter die piste. PS en CDH staat er sceptisch tegenover.

Fiscale autonomie

Eind vorige week zei de PS een 'bijkomende geste' te willen doen op het vlak van fiscale autonomie. PS-kopstuk Laurette Onkelinx zei maandag echter dat dit niet wil zeggen dat de PS de split-rate aanvaardt. 'De naam doet er weinig toe. Wat telt is dat elke overheid in ons land de middelen heeft om beleid te kunnen voeren', zei ze. Ook het federale niveau moet genoeg krijgen om de pensioenen te kunnen blijven betalen, aldus de PS-minister.

CDH-voorzitter Joëlle Milquet haastte zich om te zeggen dat er 'niet de minste geste' van de kant van de PS is. Het voorstel van Vande Lanotte zal 'grondig geamendeerd' worden, zodat ook het federale niveau na de 'evenwichtige' staatshervorming de nodige middelen blijft krijgen.

Dat de gewesten bevoegdheden zouden krijgen inzake Justitie staat ook nog ter discussie. Milquet noemt dit luik 'ruim amendeerbaar'. PS'ster Onkelinx vindt het wel kunnen dat de Vlaamse partijen 'administratieve rechtbanken' willen oprichten voor zaken die met deelstaatbevoegdheden verbonden zijn.

Mening
Ooit zal men toch moeten overeenkomen wat er met ons land zal gebeuren. Aan Franstalige zijde loopt men een beetje weg van het probleem vind ik. Johan Vande Lanotte is hier met een nieuw voorstel gekomen over fiscale autonomie voor de deelstaten. Zoals alle andere Vlaamse voorstellen is ook dit voorstel weer van tafel geveegd. Het is voor niemand gunstig om te blijven onderhandelen, want zolang men het probleem niet grondig aanpakt, kan er niet worden gewerkt aan een nieuwe regering. Misschien moet men langs beide kanten een beetje toegeven zodat men verder kan gaan met de belangrijkste taak van het moment, een regering vormen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 29th November 2010, 23:24
Nathalie.Tilemans Nathalie.Tilemans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Berlaar
Posts: 69
Van mij mogen ze gerust alle tijd nemen om te onderhandelen; deze cruciale momenten voor België mogen ze echt niet overhaasten. Als het nu niet lukt, lukt het trouwens nooit meer; men wil namelijk geen nieuwe regering meer zonder staatshervorming (tiens, dat zeiden ze precies in 2007 ook). Dat wil zeggen dat als de gesprekken weer vastlopen, zelfs de koning (die de afgelopen maanden nog veel tijd heeft kunnen rekken) ons land niet van nieuwe verkiezingen kan redden. En de komende verkiezingsuitslagen zijn alom bekend: in Vlaanderen zou De Wever nóg meer stemmen binnenrijven (enquetes wijzen alleszins op een nog steeds toenemende populariteit voor de partij), idem dito voor Elio Di Rupo en zijn PS in Wallonië. Als dan de tegenstelling tussen het rechtse Vlaanderen en het linkse Wallonië te opvallend is, zal zelfs ons koningshuis niet meer kunnen ontkennen dat er twee verschillende volkeren leven in dit land. En zoals de internationale gemeenschap stelt: elk volk heeft recht op een vaderland. In mijn ogen heeft het Vlaams Belang er dus alle (vlaamse) belangen bij om deze onderhandelingen te dwarsbomen. Indirect uiteraard, want welkom op de onderhandelingen zijn ze natuurlijk niet.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:41.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.