actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th September 2009, 02:32
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Red face 243 verschillende regelgevers is te veel

243 verschillende regelgevers is te veel


Niet minder dan 243 federale en Vlaamse instanties treden regulerend op op het Vlaamse grondgebied. Dat berekende het Steunpunt Bestuurlijke Organisaties Vlaanderen (SBOV). Als de regeringen en parlementen beslist hebben, beginnen die instanties de beslissingen concreet te maken, erkenningen te geven of te weigeren, controles in te stellen en straffen op te leggen bij niet-naleving van de regels. Uit een rapport dat op 6 oktober besproken wordt op een studiedag van het SBOV en dat De Standaard inkeek, blijkt dat er 10 procent meer zijn dan in Nederland en de helft meer dan in Zweden.



Bij ons zijn er veel ministeries – een gevolg van de federalisering – en veel overheidsagentschappen – Vlaanderen heeft er vooral vele kleintjes opgericht – maar vooral veel commissies. Daarin zitten vertegenwoordigers van pressiegroepen en partijen of van andere overheden die allemaal willen wegen op de uitvoering van of de controle op overheidsbeslissingen.

De aanwezigheid van zoveel verschillende regelgevers, leidt tot verschillende, dure en vaak zelfs tegenstrijdige regels. Dat is te compenseren door ze sterk te laten samenwerken, leert internationaal onderzoek. Het SBOV heeft dat nog niet in kaart gebracht, maar gunstig lijkt de toestand niet te zijn. Zo is de taakverdeling tussen de federale en de Vlaamse overheid vaak niet duidelijk of wordt ze niet nageleefd.

Toch is er ook positief nieuws. Het jongste rapport van het federale Planbureau dat De Standaard inkeek, toont dat het met zuiver administratieve lasten wel de goede kant opgaat. Dat gaat niet over de ‘inhoudelijke' kosten van de regulering zelf (de te betalen belastingen bijvoorbeeld) maar over de kosten van het invullen van formulieren en aanvragen, en het doorspelen van gegevens en bewijsstukken. Die kosten zijn in acht jaar met de helft gedaald.


Blog DS, 28-09-2009
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:35.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.