actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th April 2008, 15:52
ambi-ann ambi-ann is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Westerlo
Posts: 76
graan tekort

20/04 Twee keer meer voedsel produceren "geen probleem"

De internationale graanproductie kan binnen vijf jaar fors stijgen, als er maar genoeg investeringen komen en de landbouwsector hervomd wordt waar nodig. Dat zegt Jacques Diouf, de algemeen directeur van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Op een regionale conferentie in Brasilia zei Diouf vrijdag dat het "helemaal geen probleem is" de wereldwijde productie van levensmiddelen binnen een kwarteeuw te verdubbelen. Daarvoor moeten we dan wel doen "wat we de afgelopen twintig jaar niet hebben gedaan."

Volgens Diouf moet de internationale gemeenschap onder meer werk maken van eerlijkere handelsbetrekkingen. Daarvoor moet er een einde komen aan de subsidies die rijke landen aan hun boeren uitkeren.

Marktkansen

Boeren in arme landen moeten ook toegang krijgen tot moderne zaden, meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Een betere opslag- en transportinfrastructuur kan hun marktkansen verbeteren. Daarnaast hebben ze nood aan prijsgaranties, aldus Diouf. De FAO-baas vindt ook dat er meer steun moet komen voor de familiale landbouw. De voorbije decennia is de ontwikkelingshulp daarvoor gehalveerd. In Afrika moet ook veel meer geïnvesteerd worden in irrigatie. Nu wordt amper vier procent van de Afrikaanse akkers kunstmatig bevloeid.

Eigenlijk zouden de recente prijsstijgingen alle boeren ter wereld moeten aanzetten meer te produceren. Maar door de hoge prijzen voor kunstmest, die voor een deel de olieprijzen volgen, lukt dat niet.

http://www.gva.be/nieuws/economie/default.asp?art={8F35CA14-E6C1-41DC-A471-E4208C81C036}

En op welke velden gaan die boeren dit moeten produceren ..., die waar nu nog koolzaad opstaat? Of op diegene die onlangs veranderd zijn in bouwgrond? ;-)
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 20th April 2008, 16:03
ambi-ann ambi-ann is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Westerlo
Posts: 76
20/4 Thaise premier roept landgenoten op minder rijst te eten

De Thaise eerste minister heeft zijn landgenoten opgeroepen minder rijst te eten zodat de boeren meer kunnen exporteren. De premier wijst er op dat de landbouwers het afgelopen jaar hun rijst aan het dubbele van de prijs konden verkopen op de exportmarkt. Hij vindt dat de Thai daarom bij wijze van opoffering minder van de rijstvoorraad moeten eten.

Thailand is al tientallen jaren 's werelds belangrijkste rijstexporteur. Het land profiteert van de verdubbeling van de rijstprijzen als gevolg van de exportstop in Vietnam en India, respectievelijk de tweede en derde grootste rijstexporteurs.

Thailand produceert jaarlijks zo'n 20 miljoen ton rijst. Acht tot negen miljoen ton daarvan is bestemd voor de export. De regering beschikt over een voorraad van 2 miljoen ton en heeft beloofd die voorraad op de lokale markt te brengen om zo de lokale prijzen op een redelijk niveau te houden. Desondanks steeg de rijstprijs op de plaatselijke markten met meer dan 50 procent dit jaar.

De eerste minister gaf de Thaise consumenten eerder dit jaar ook al de raad meer kip te eten als reactie op de stijgende varkensprijzen. (belga/bdr)

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Bu...t-te-eten.dhtml
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 25th April 2008, 08:34
ambi-ann ambi-ann is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Westerlo
Posts: 76
LijstcLisis

25/04 Amerikaanse winkels rantsoeneren rijst

BRUSSEL - De stijgende voedselprijzen dwingen nu ook landen buiten Azië om maatregelen te treffen. Wal-Mart, de grootste winkelketen in de Verenigde Staten, beperkt sinds gisteren de verkoop van rijst.

De grootste winkelketen ter wereld, het Amerikaanse Wal-Mart, legt de verkoop van rijst aan banden. Daarmee begint de wereldwijde voedselcrisis ook tot in de Verenigde Staten door te sijpelen. Klanten van de supermarktketen kunnen bij Sam's Club, een dochter van Wal-Mart, maximum vier zakken rijst van negen kilo aanschaffen per winkelbezoek. De beperking geldt in de eerste plaats voor de jasmijn- en basmativarianten, twee rijstsoorten die uit Azië ingevoerd worden. De maatregel werd genomen nadat de winkels bestormd waren door restauranthouders. Door de stijgende prijzen en de onrustwekkende prijsvoorspellingen begonnen die massaal voedsel in te slaan.

Wal-Mart is niet de enige keten die maatregelen trof. Ook de winkelketen Costco legde beperkingen op aan zijn klanten nadat de voorraden razendsnel de rekken waren uitgevlogen. Vooral aan de Amerikaanse westkust wordt rijst gehamsterd. Daar wonen veel mensen van Aziatische afkomst. The New York Times meldt dat de maatregel alleen bij groothandelaars geldt. Daar kan de verkoop gecontroleerd worden omdat er, net zoals bij ons bij Makro, met een klantenkaart gewerkt wordt. Sam's Club liet in een verklaring weten dat de huidige restricties van voorbijgaande aard zijn.

Volgens Amerikaanse analisten is er voorlopig nochtans geen tekort aan voedsel, maar door de onrust op de internationale markt vrezen veel Amerikanen voor verdere prijsstijgingen, en dan vooral in de horeca. De prijs van rijst in de Amerikaanse winkels verdubbelde in enkele weken tijd. Sinds het begin van het jaar is de rijstprijs op de internationale markt met 68procent gestegen. In België steeg de prijs van het graan sinds januari al met 10 procent.

Enkele weken geleden begonnen Aziatische landen massaal hun rijstexport aan banden te leggen. Daarop brak her en der protest uit tegen de stijgende voedselprijzen. In Haïti en Egypte vielen daarbij verschillende doden. Vietnam, Egypte en India legden de export al aan banden en gevreesd wordt dat ook Thailand, de grootste uitvoerder ter wereld, zal volgen.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties waarschuwde begin deze week nog voor een 'stille tsunami' nu in veel ontwikkelingslanden voedsel voor een groot deel van de bevolking onbetaalbaar wordt. Honderd miljoen mensen dreigen daardoor in armoede terecht te komen, klonk het.

Volgens analisten zullen op termijn ook de prijzen van kleding drastisch stijgen. Door over te stappen op soja, rijst en graan zou wel eens minder katoen geteeld kunnen worden.

http://www.standaard.be/Artikel/Det...ikelId=LM1R8A7O

Het is zoals je hier kan lezen best wel menens... Misschien kunnen we er best voor zorgen dat we in België niet te afhankelijk worden van andere landen qua voedselvoorziening. Back to basics, leve de autarchie.
(Ik denk hierbij aan de beroepsmisvorming van mijn vader die leidt tot een volgende 'leuze': 'Denk globaal, eet lokaal?'...)

Met een lichte glimlach lees ik hier dat de bewoners aan de Amerikaanse westkust beginnen te hamsteren :-D

(PS: Gelukkig heb ik in mijn vriendengroep pas een trouwer gehad, dus ik heb niet meteen meer een lading rijst nodig )
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:53.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.