|
#1
|
||||
|
||||
Belg eet meer vlees
Belg eet meer vlees
BRUSSEL - De gemiddelde Belg heeft vorig jaar 32,3 kilogram vers vlees gekocht, wild en gevogelte niet meegerekend. Dat komt neer op een stijging van 710 gram per hoofd tegenover 2006. Dat meldt het Vlaams Informatiecentrum over Landbouw en Tuinbouw (VILT) op basis van cijfers van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Ook het bedrag dat de Belg in 2007 uitgaf aan vlees, ging de hoogte in. Er werd gemiddeld 280 euro uitgetrokken voor vers vlees. Vleesmengelingen, zoals gemengd gehakt, worst, brochettes, pita, hamburger en cordon bleu, blijken het populairst. In 2007 consumeerde de Belg gemiddeld 10,6 kilogram vleesmengelingen. Op de tweede plaats komt puur varkensvlees met een gemiddelde consumptie van 9,6 kilogram. Daarna volgen rundsvlees (8,8 kilogram) en kalfsvlees (1,5 kilogram). Schapen-, lams- en paardenvlees waren vorig jaar goed voor een gemiddeld verbruik van 1,4 kilogram per persoon. Opvallend is dat puur varkensvlees weer in de lift zit. Sinds 2000 was de aankoop van puur varkensvlees gedaald. In 2007 werd 9,6 kilogram per persoon verkocht, tegenover 9,3 kilogram een jaar eerder. Het verbruik van paardenvlees blijft omlaag gaan. Vorig jaar werd 14,4 procent minder paardenvlees verkocht tegenover 2006. Walen en Brusselaars eten meer vlees dan de Vlaming. Bij de Walen lag het gemiddelde vleesverbruik in 2007 7 kilogram hoger dan bij de Vlaming, bij de Brusselaar 3 kilogram. Ook oudere mensen consumeren meer vlees. Zo aten 65-plussers in 2007 gemiddeld 41,21 kilogram vlees, de helft meer dan gezinnen jonger dan veertig. Blog DS, 08-04-2008
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you down to their level and beat you with experience." (c)TB |
#2
|
|||
|
|||
Veel vlees eten verhoogt de kans op kanker
Blijkbaar is dit ook allemaal niet zo gezond. De kans op bepaalde kankers blijkt serieus hoger wanneer je een echte vleeseter bent.
Lees hierover het artikel op het gezondheidsforum van deze site: " Vlees verhoogt de kans op kanker" |
#3
|
|||
|
|||
Vlees eten is inderdaad niet zo gezond. Het verhoogdook niet alleen de kans op kanker maar het verhoogd ook broeikasgassen in de lucht.
Eet u vlees? Dan bent u schuldig aan Global Warming! Dat heeft de voorzitter van het United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change, Dr Rajendra Pachauri, nog eens goed benadrukt. Hij wil dan ook beginnen met één vleesloze dag per week te verplichten. (en dat dan ver uit te breiden) Hij wil regeringen zover krijgen dat er in 2020 zestig procent minder vlees wordt geconsumeerd. Pachauri, zelf vegetariër, is de vorige week herkozen als voorzitter van het panel van de VN en hij wil vlees reductie omdat bij de veelteelt zoveel broeikasgassen vrij komen. Zelfs 1/5 van het totaal van die gassen komt daar vandaan. En daarbij is het, vooral door koeien, geproduceerde methaangas 23 keer sterker dan CO2. Vroeger mochten katholieken op vrijdag geen vlees eten. Het is geen zonde meer als je wel vlees eet op vrijdag. Maar daardoor zitten we dan nu kennelijk wel met de Global Warming!!! http://www.vrijspreker.nl/wp/2008/0...global-warming/ |
#4
|
||||
|
||||
Een vleesloze dag inlassen om de global warming tegen te gaan? Sorry maar dat zie ik niet meteen gebeuren. ALS men dit zou toepassen, zou het een systeem zijn dat gedoemd is om te falen. Stel dat we op vrijdag geen vlees meer mogen eten. Dan koop ik op donderdagavond toch gewoon vlees dat ik vrijdag klaarmaak, en wie oh wie gaat dit iedere week controleren? Ook zal deze regel op stevig protest stoten van zo goed als iedere eetgelegenheid.
Wanneer iedereen die aan deze regel blootgesteld wordt, voldoende overtuigd is van de werking ervan, zijn we volgens mij al een half jaar (of meer) verder. Het lijkt me veel logischer en realistischer om voornamelijk te richten op de uitstootgassen van industrie en verkeer. Dit kost inderdaad bakken geld, maar het is zeker en vast haalbaar om hier iets aan te doen, mits een beetje medewerking van de bedrijven zelf. Veeteelt mag dan wel verantwoordelijk zijn voor 20% van alle broeikasgassen, maar dit gaan we met 1 vleesvrije dag per week niet oplossen... |
#5
|
|||
|
|||
Mijn oplossing
Maak het vlees dan duurder?
Mensen meer laten betalen voor vlees, zal het vlees-eten ook verminderen. Waarom zijn mensen zo gericht op vlees? Er moet duidelijk gemaakt worden dat we geen pure vleeseters zijn. Mensen zijn alleseters. We moeten mensen wakkerschudden door een prijsverhoging. We eten dieren, meer en meer, mensen gaan meer en meer produceren door die hogere vraag aan vlees. Laten we eens niet 'meer produceren' en gewoon de pijs van vlees verhogen. Als alle mensen een beetje minderen vlees zouden eten, zou er al een resultaat kunnen zijn. Mijn oplossing: Schud de mensen wakker door het vlees duurder te maken. |
#6
|
|||
|
|||
Citaat:
Ik vind dit geen goede oplossing! Met deze maatregel zou je het leven voor kansarmen NOG moeilijker maken! Als je zou zeggen 'maak kaviaar duurder', daar heb ik geen problemen mee, maar met een algemene prijsverhoging voor vlees (varken, kip, rund) ga ik niet akkoord. Vlees heb je nodig om te overleven: het bevat eiwitten die je in geen andere levensmiddelen terugvindt. (met uitzondering van enkele vegetarische producten en peulvruchten) Met deze maatregel zou je de gezondheidskloof tussen armen en rijken nog vergroten! Mijn conclusie over jouw idee: de armen worden weer maar eens het slachtoffer.... |
#7
|
|||
|
|||
Interessante discussie!
Ik denk dat als je de wereld wil verbeteren, je altijd eerst bij jezelf moet beginnen. Als je vindt dat mensen teveel vlees eten, begin zelf al met minder vlees te eten. Ik heb misschien makkelijk spreken want ik ben vegetariër, maar ik vind niet dat ik iets mis door geen vlees te eten. Integendeel, ik voel me fitter en beter dan wanneer ik nog vlees at (ongeveer 5 jaar geleden nu). Begrijp me niet verkeerd, jonge mensen, en vooral kinderen hebben vlees nodig, het bevat levensnoodzakelijke eiwitten die het kind nodig heeft om te groeien en ontwikkelen. Maar toch kan je vanaf je 14 à 15 jaar zeggen dat je vegetariër wordt. Toch een kanttekening, begin niet overhaast, vegetariër zijn is meer dan alleen geen vlees meer eten. Je moet voldoende alternatieven zoeken om het tekort aan te vullen. Maar wees gerust, moeder natuur heeft verschillende aangepaste menu's te bieden. Dat de Belg meer vlees eet, daar schrik ik toch een beetje van. Na de opeenvolgende crisissen in de landbouwindustrie en aanslagen op de voedselveiligheid in 1999, is het vertrouwen (wonderwel) opnieuw sterk gestegen. Ik hoop dat de ezel zich geen twee keer stoot aan dezelfde steen, dat zou anders pijnlijk kunnen worden... Ach, maak voor jezelf uit wat je het beste acht. De bal licht in je eigen kamp, niet dat van een ander! |
#8
|
|||
|
|||
De meningen en oplossingen zijn hier duidelijk verschillend...
Ik verschiet er ook van dat de Belg meer vlees eet... Zeker als je dit vergelijkt met de eetgewoonten in andere landen. Neem bijvoorbeeld Griekenland, daar krijg je een bord met vlees en frietjes, groenten moet je daar apart bestellen. In zo'n culturen wordt dus veel meer vlees gegeten dan bij ons. Dit zie je ook aan de lichaamsbouw van zulke mensen, zeker voor vrouwen is dit duidelijk, zij zijn vaak groter en hebben dikkere borsten. Vlees duurder maken lijkt mij ook niet de ideale oplossing, aangezien vlees nu al redelijk duur is, maar een vleesloze weekdag oprichten, zal zoals eerder vermeld, door vele mensen niet worden opgevolgd. Sommige mensen hechten echt enorm veel belang aan vlees eten. Bij ons thuis wordt bijvoorbeeld vlees gemaakt voor 3 personen in een hoeveelheid die bij onze buren per persoon wordt bereid. Ik denk niet dat dit probleem eenvoudig op te lossen valt... Anne |
#9
|
|||
|
|||
Citaat:
Daar ga ik mee akkoord! Als mensen eens gaan beseffen dat véél vlees eten echt wel niet gezond is, dan moet je gezond verstand toch zeggen dat je minder vlees moet eten. Toch schrik ik ervan dat Belgen meer en meer vlees eten.. Als je in Duitsland een biefstuk gaat eten, krijg je bijna een halve koe op je bord! Dat gaat er soms echt over.. Maar als Belgen hun voorbeeld willen volgen, dan zijn we inderdaad goed bezig! Zelf ben ik ook geen echte vleeseter.. en ik ben toch gezond! Mensen moeten gewoon wakker gemaakt worden, en gaan beseffen dat ze hun gezondheid hiermee op het spel zetten! |
#10
|
|||
|
|||
Citaat:
klopt Wat ze wel kunnen doen is alle restaurants en tavernes verbieden om op 1 bepaalde dag (bv. vrijdag) vlees te verkopen, maar dat vind ik persoonlijk toch ook al wel ver gaan. Maar als dit zou gebeuren dan zou het ook al wel een licht effect hebben. En voor de mensen thuis kan je niet meer doen dan reklame maken en de mensen deze dingen aanraden, maar dat kan je inderdaad zeer moeilijk controleren |
#11
|
|||
|
|||
Scheetbelasting
Deense boeren woedend over scheetbelasting.
Denemarken heeft een nieuw soort belasting ingevoerd: een scheetbelasting voor het vee. Het is een eerste maatregel om tot een grote hervorming van het Deense belastingssysteem te komen. Alleen kunnen de boeren de nieuwe belasting niet echt appreciëren. Koeien die boeren en scheten laten, zijn schadelijk voor het milieu want er komt methaan vrij. Deskundigen gaan ervan uit dat de belastingen tot minder vee zullen leiden in Denemarken. De commissie, die belast is met de maatregel, stelt voor om 80 euro per dier te heffen. Jaarlijks 135.000 euro extra "De scheetbelasting en andere voorgestelde milieuheffingen zullen me jaarlijks ruim 135.000 euro extra kosten", laat boer Steen Nørgaard weten, "Het idee achter die heffingen is om de uitstoot van schadelijke gassen te verminderen, maar dat trekken de koeien en varkens zich niet aan. Zij zullen altijd even veel scheten laten als voorheen." Maar de scheetbelasting is niet het enige wat voor ophef zorgt in Denemarken, ook de hypotheekrenteaftrek moet flink worden teruggeschroefd. De Deense regering is wel bereid in ruil daarvoor de inkomstenbelasting te verlagen om meer mensen aan het werk te krijgen. (ka) www.hln.be, 10/02/2009 __ Dit gaat toch te ver! Er moeten aanpassingen, inkrimping gebeuren binnen het veebestand maar deze belastingheffing klinkt haast belachelijk. Het is discriminerend om alweer de (hardwerkende) landbouwers met de vinger te wijzen. Men kan beter het probleem op zich bestuderen en met concrete plannen komen om de methaan uitstoot de verminderen. Ons veebestand is te groot, zonder twijfel maar is het dan rechtvaardig om de boeren met de vinger te wijzen? Om ze een mooie belastingbrief te geven voor de scheten van hun vee?
__________________
“Waar fundamentele ethische waarden in het geding zijn, moet de godsdienst voor de ethiek wijken.” |
#12
|
|||
|
|||
Vlees eten is essentieel! Het is dus goed dat de Belg meer vlees gaat eten. De boeren verdienen trouwens veel te weinig, ook nu nog, terwijl er een stijging is van het eten van vlees in België. De winkels doen de prijzen in de hoogte gaan, wat niet eerlijk is tegenover de boeren. De winkels maken alsmaar meer winst, terwijl de boeren nog maar hetzelfde als vroeger of zelfs minder verdienen. Vb. In de winkel vraagt men voor gehakt 7 Euro per kilo, terwijl de boer maar 1 Euro per kilo krijgt. En als de winkel zijn prijs opdrijft vb. naar 8 Euro per kilo, dan is de kans groot dat de boer nog altijd maar 1 Euro krijgt. Er moet volgens mij iets gedaan worden aan dit probleem. Men kan de winkels vb. een prijslimiet opleggen of zorgen dat de boeren een gelijke prijsstijging krijgen wanneer er in de winkels een prijsstijging is.
|