|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
|
#1
|
|||
|
|||
Winkeliers krijgen gele, duurdere afvalzak - discussie
Winkeliers en horeca-uitbaters zetten binnenkort hun afval buiten in een gele afvalzak. Zij betalen voor deze zak waarschijnlijk 1 euro. Het voorstel wordt dinsdag besproken met onder meer de ondernemersorganisatie Unizo, de horecamanager en de stadsdiensten.
Vindt u dit een goed voorstel? Reageer via onze reactiemodule. Het was altijd onduidelijk wat door de Vlaamse overheid als bedrijfsafval werd beschouwd. Ondertussen kreeg de stad Antwerpen meer duidelijkheid. Als er wekelijks meer dan 120 liter afval of twee witte restafvalzakken wordt aangeboden, dan mag dat worden beschouwd als bedrijfsafval. Het gaat om afval van winkels of restaurants. Een lokale overheid mag dit afval ophalen als het vergelijkbaar is met huishoudelijk afval en als de prijs voor deze dienst kostendekkend is. Een winkelier mag dus twee witte restafvalzakken van 0,75 euro buitenzetten, maar vanaf de derde zak moet het een gele afvalzak van 1 euro zijn. De meeste winkeliers gebruiken een afvalcontainer. Ook daar worden de tarieven verhoogd. De juiste prijsberekening moet nog gebeuren. Het nieuwe retributiereglement, dat in het stadhuis circuleert, wordt dinsdag door milieuschepen Guy Lauwers (sp.a) voorgelegd aan schepen van Middenstand Robert Voorhamme (sp.a), de horecamanager en Unizo. Het definitieve voorstel ligt dan in februari op de gemeenteraadsbanken. Ik begrijp niet waarom men met afvalzakken werkt. In alle winkels schaft men het gebruik van de plastieken zak af, men vervangt ze door herbruikbare zakken. Ik zou het beter vinden dat iedereen containers gebruikt. Ook de prijs van de afvalcontainers wordt verhoogd. Dit doen ze om de afvalberg te verkleinen. Ik denk wel dat de meeste onder ons de afvalberg proberen te verminderen. De producenten zouden ervoor moeten zorgen dat enkel producten met zo min mogelijk afval geproduceert worden. Zo kan je bijvoorbeeld navulzakken kopen om je wasproduct thuis aan te vullen in een bidon of in een plastieken fles. Op deze manier is er ook al minder afval. Bron Gazet Van Antwerpen 21/01/08 |