actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 9th November 2007, 19:14
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
België moet blijven, maar niet zoals nu

België moet blijven, maar niet zoals nu


Ook de Vlaming wil dat België blijft bestaan. Maar niet zoals het land nu georganiseerd is. Voor een status quo stemt slechts 23 procent van ondervraagde Vlamingen. Intussen groeit het aantal aanhangers van een staatshervorming in Vlaanderen.



De grote meerderheid van de ondervraagden (37 procent) wil het behoud van het land maar met meer bevoegdheden voor gewest en gemeenschap. De echte tegenstanders van het land, zij die willen dat België verdwijnt, zijn goed voor 12 procent. Hun aanhang groeit evenwel. In maart van dit jaar wou slechts zes procent het einde van het land.

Sommige Vlamingen willen het absolute tegenovergestelde: het herstel van de unitaire staat (15 procent) of, iets minder rabiaat, meer bevoegdheden voor de federale staat en minder voor de gewesten en gemeenschappen (6 procent).

De aanhangers van het einde van België is het grootst bij de kiezers van Vlaams Belang (35 procent van die kiezers wil dat) en bij Lijst Dedecker (15 procent).

In de peiling werden ook vragen over een staatshervorming gesteld. Ook daaruit blijkt dat de meningen verscherpen. Het aantal aanhangers van staatshervormende ingrepen groeit in Vlaanderen vergeleken bij gelijkaardige vragen in maart.

De aanslepende regeringsvorming is schadelijk voor ons land? 71 procent is het eens, 16 procent oneens.

De Vlaamse onderhandelaars houden te weinig vast aan de eis voor een staatshervorming? 45 procent is het eens, 28 procent oneens.

Het is belangrijk dat Vlaanderen meer bevoegdheden krijgt. 70 procent is het eens, 14 procent oneens.

Het is belangrijk dat Brussel-halle-Vilvoorde wordt gesplitst. 49 procent eens, 27 procent oneens.

De Vlaamse en federale verkiezingen moeten op dezelfde dag gehouden worden. 77 procent eens, 11 procent oneens.

Vlaanderen, Wallonië en Brussel moeten autonoom kunnen beslissen over werkgelegenheid. 68 procent eens, 17 oneens. (In maart was slechts 50 procent het eens).

Vlaanderen, Wallonië en Brussel moeten autonoom kunnen beslissen over misdaadbestrijding. 59 procent eens, 28 oneens (In maart was slechts 34 procent het eens).

Vlaanderen, Wallonië en Brussel moeten autonoom kunnen beslissen over belastingen. 60 procent eens, 27 procent oneens. Ik voel me eerder Vlaming dan Belg. 48 procent eens, 38 procent oneens.

Er moet een federale kieskring komen, waarbij we kunnen kiezen voor politici uit het hele land. 50 procent eens, 32 oneens. (In maart was 47 procent het hiermee eens.


Blog DS, 09-11-2007
Bijgesloten Plaatje(s)
 
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 13th November 2007, 13:15
Stef Vandycke Stef Vandycke is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2007
Locatie: Mol
Posts: 50
Ik ben er inderdaad van overtuigd dat een betere bevoegdheidsverdeling een toekomst kan bieden voor België. Door bijvoorbeeld de sociale zekerheid te regionaliseren kan een efficïent werkgelegenheidsbeleid meer kans op slagen hebben; zeker als je weet dat sociale zekerheid (federaal) en werkgelegenheidsbeleid (deelstaten) volledig los van elkaar worden beheerd vandaag.
Zo'n bevoegdheidsverdeling is in het voordeel van beide landsgedeeltes; men krijgt zo de kans om een beleid op maat uit te stippelen.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 14th November 2007, 13:18
stephanie.engelen stephanie.engelen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Nijlen
Posts: 78
Het is langs één kant spijtig dat de regeringsonderhandelingen zo lang aanslepen. Maar langs de andere kant is het nu dat het moet gebeuren. Men is, mijns inziens, op een punt gekomen waar men niet meer verder kan voor er iets veranderd.

Een eerste probleem zijn de inkomsten van de flitsboetes. Op het eerste zicht lijkt dit maar een klein puntje. Maar als we weten dat de jaarlijkse inkomsten van flitsboetes maar liefst tientallen miljoenen euro's bedragen, mogen we hier toch even bij stilstaan!

Er staan in Vlaanderen meer dan 1000 flitspalen, Wallonië heeft er nog geen 10% van het aantal in Vlaanderen. Als je dan weet dat Vlaanderen 83% van de inkomsten betaalt van het boetefonds en hiervan maar 54% krijgt, dan is er toch fundamenteel iets mis met dit land?

Ten tweede vind ik dat er in België een gesplitste sociale zekerheid moet komen. Waarom moet Vlaanderen een deel van zijn inkomsten afstaan aan Wallonië? Solidariteit? Ok, ja, dat is te begrijpen. Maar deze solidariteit is aan het einde van haar latijn. Vlaanderen kan immers niet blijven geld versluizen naar Wallonië, hoe kunnen we anders de vergrijzing bekostigen?

Vlaanderen is altijd al solidair geweest met Wallonië maar nu zitten we op een punt dat we niet meer kunnen solidair zijn. We hebben het geld zelf nodig.

En ben je een fascist als je wilt dat de inkomsten eerlijk worden verdeeld? Neen, realist is een beter woord! Waarom Wallonië hier zo moeilijk over doet is goed te begrijpen. Zonder de inkomsten die ze nu verwerven van Vlaanderen, zullen zij het érg moeilijk krijgen...
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:52.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.