actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th May 2007, 12:15
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Open Vld rijkste partij

Open Vld rijkste partij


Uit de jaarrekeningen van 2006 van de politieke partijen blijkt dat de Vlaamse partijen over een gezamenlijke spaarpot van ruim 40 miljoen euro beschikken. Open Vld is de rijkste partij, in afdalende volgorde gevolgd door het kartel sp.a-Spirit, CD&V en Vlaams Belang.


De armste partij is N-VA, die als enige vorig jaar een negatief resultaat boekte. Geen enkele partij kampt evenwel met financiële problemen, allemaal hebben ze voldoende in kas om de komende verkiezingscampagne te financieren.

Vandaag publiceert de Controlecommissie Verkiezingsuitgaven en Boekhouding van de politieke partijen van de Kamer de jaarverslagen van de politieke partijen en hun componenten over het boekjaar 2006. Het document leert dat de overheidsdotaties de belangrijkste bron van inkomsten zijn voor de politieke formaties. De drie grote partijen kregen vorig jaar elk ongeveer 8 miljoen euro van de overheid. Voor Vlaams Belang ging het om 6,8 miljoen en N-VA moest het stellen met 1,4 miljoen euro.

Andere minder belangrijke inkomstenbronnen zijn afdrachten van mandatarissen en opbrengsten uit lidgelden. De socialistische mandatarissen betaalden met 1,1 miljoen euro traditioneel het meest aan hun partij, dit is ruim tien keer meer dan hun liberale collega's. CD&V ontvangt even traditioneel het meeste geld van haar leden (bijna een half miljoen euro) of vijf keer meer dan Vlaams Belang.

Daartegenover staat dat de christendemocratische partij met 2,8 miljoen euro het meest spendeert aan personeelskosten. Voor de extreem rechtse partij, die nauwelijks werknemers in dienst heeft en haar medewerkers haast allemaal betaalt via de parlementaire fracties, bedroegen de personeelskosten slechts 43.000 euro. Alle partijen samen gaven vorig jaar meer dan 7 miljoen uit aan personeelskosten.

Met een balanstotaal van 15,5 miljoen euro komt Open Vld aardig in de buurt van de PS, de grootste partij aan Franstalige kant, die een balanstotaal van 16,8 miljoen neerzet. De liberale partij beschikt over 6,1 miljoen aan geldbeleggingen en 7,5 miljoen aan liquide middelen, samen goed voor een oorlogskas van 13,6 miljoen euro. De op een na rijkste partij is sp.a-Spirit met 12,5 miljoen. Daarna volgen CD&V met 7,3 miljoen, Vlaams Belang met 3,9 miljoen en N-VA met 3,1 miljoen euro. In vergelijking met 2004 heeft sp.a-Spirit haar geldbeleggingen bijna verdubbeld van 4,2 naar 8,3 miljoen, terwijl N-VA in dezelfde periode haar geldbeleggingen wist te vervijfvoudigen van 490.000 naar 2,7 miljoen euro.

Alle partijen doen inmiddels een beroep op bedrijfsrevisoren om hun jaarrekening te certificeren. Daarna worden de verslagen nog eens onderworpen aan een controle van het Rekenhof, die de laatste jaren enkel een paar boekhoudtechnische opmerkingen formuleert.

Spaarpot Vlaamse partijen
Open Vld: 13, 6 miljoen
sp.a-Spirit: 12,5 miljoen
CD&V: 7,3 miljoen
VB: 3,9 miljoen
N-VA: 3,1 miljoen (dm)
11/05/2007


Blog DM, 11-05-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 22nd May 2007, 12:28
Hannes De Laet Hannes De Laet is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Broechem
Posts: 70
Ik vraag mij eigenlijk wel af waarom partijen zoveel geld nodig hebben. Hun werknemers zullen uiteraard wel betaald moeten worden maar ik betwijfel of ze hier zulke grote spaarpot voor nodig hebben. Volgens mij zou het beter zijn dat de partijen elk jaar een klein budget ter beschikking gesteld wordt (voor iedere partij evenveel) en dat dit bedrag mag gebruikt worden zoals ze het zelf willen. Dit gaat volgens mij het gevolg hebben dat er veel minder drukwerk in omloop zal worden gebracht en dat er veel meer via radio en televisiedebatten zal gewerkt worden waar heel wat minder kosten aan vasthangen. Goed voor het milieu en goed voor de belastingbetaler.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:08.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.