actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th May 2018, 12:37
Laura R*elofs Laura R*elofs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Beerse
Posts: 31
Ruim 40 procent holebi's voelt zich niet veilig op school

11-05-18, 08.05u door:Bron: VRT NWS

Ruim 40 procent holebi's voelt zich niet veilig op school

Meer dan vier op de tien holebi's voelen zich onveilig op school wegens hun geaardheid. Een kwart krijgt zelfs af te rekenen met fysiek geweld. Dat blijkt uit een grote bevraging bij Vlaamse holebi- en transgenderscholieren. Dat bericht de VRT.

Elke twee jaar voert de Columbia University uit New York een onderzoek naar het welzijn bij de scholieren binnen de LGBT+-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender). Voor het eerst werd datzelfde onderzoek ook in Vlaanderen gedaan, in samenwerking met holebi- en transgenderkoepel Çavaria.

'We zijn toch geschrokken van de cijfers'
- Jeroen Borghs

Uit het onderzoek blijkt dat nog veel LGBT+-leerlingen zich niet goed in hun vel voelen op school. Ruim 40 procent van hen zegt er zich onveilig te voelen omwille van zijn of haar geaardheid. Bij een derde is dat omwille van zijn of haar genderexpressie. Een kwart van hen vermijdt daarom zelfs kleedkamers bij de lessen lichamelijke opvoeding, of was daarom de afgelopen maand minstens één dag afwezig.

Zowat alle ondervraagde jongeren geeft aan negatieve opmerkingen te hebben gekregen. Opvallend is dat tien procent aangeeft dat die opmerkingen zelfs van leerkrachten komen.

Ook fysiek geweld

Bij een kwart van de ondervraagde leerlingen bleef het niet bij verbaal geweld, maar kwam er ook fysiek geweld aan te pas. Drieënveertig procent was al het slachtoffer van seksuele intimidatie of seksuele toespelingen.

"We zijn toch geschrokken van de cijfers", reageert Jeroen Borghs van Çavaria bij VRT. De vereniging vraagt om holebi- en transgenderthema's op te nemen in het leerplan.


'Iedere jongere verdient het om zich veilig te kunnen voelen op school'
- Hilde Crevits


Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert dat thema's die ingaan tegen homofobie al vervat zitten in de eindtermen. Al geeft ze ook aan de leerkrachtenopleiding te zullen hervormen om toekomstige leerkrachten beter te leren omgaan met diversiteit. "Iedere jongere verdient het om zich veilig te kunnen voelen op school", klinkt het nog.

Net vandaag presenteert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) met een nieuw 'Interfederaal Actieplan tegen discriminatie en geweld ten aanzien van lhbti-personen'. Alle regeringen in ons land hebben eraan meegewerkt.

Mening: Ik schrik ook van de cijfers, zeker over het feit dat 1/3 van de jongeren zich niet goed voelen omwille van hun genderexpressie. Ik heb het gevoel dat dit nog altijd wordt gezien als een 'uitzondering' terwijl we hier duidelijk zien dat een enorm grote groep hier mee bezig is.

Er heerst nog steeds in onze maatschappij het beeld van de 'normale', hetero groep en de 'uitzonderingen', een klein groepje. We laten uitschijnen dat dit groepje 'geaccepteerd' wordt en dat ze daar ongelooflijk dankbaar voor moeten zijn. In werkelijkheid zijn volgens mij de rollen omgekeerd en is er maar een klein groepje dat 100 procent hetero is (tot zover je iets 100 procent kunt zijn).
Het probleem is dat velen dit wegduwen omdat je jezelf van de maatschappij erg duidelijk moet 'definiëren' met iets. Dit is volgens mij de reden dat zoveel jongeren problemen ondervinden. Ze voelen zich alleen, ze denken dat ze een uitzondering zijn.

Je moet in een rijtje, in een hokje kunnen gaan staan met 'gelijkgezinden'. We zijn zoveel meer dan onze geaardheid, onze afkomst, ons geloof, onze politieke voorkeur... Wat telt is dat we allemaal mensen zijn. Ik denk dat we het beeld dat heerst ook niet mogen veralgemenen, er zijn wel degelijk families, vriendengroepen, scholen en gemeenschappen die niet meedoen aan het hokjesdenken en labelen.

Dat de regering actie onderneemt en oplossingen zoekt vind ik erg positief. Waar ik het niet mee eens ben is dat ze op één doelgroep gaan focussen: de leerkrachten van morgen. Ik denk dat erg veel opkomende leerkrachten al juist een open visie hebben en deze nu al wordt aangewakkerd in de opleiding, denk aan het vak 'onderzoek in de wereld'. Er mag natuurlijk altijd nog meer worden ingezet op dialoog maar het moet al veel vroeger de norm worden. In de kleuterschool, de lagere school,... Zowel leerkrachten, ouders als leerlingen moeten vroeger met elkaar in dialoog gaan en durven te praten over seksuele voorkeur en genderexpressie.

Bron: https://www.demorgen.be/binnenland/...chool-b474bf95/

Laatst aangepast door Laura R*elofs : 11th May 2018 om 13:06.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:39.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.