actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd May 2018, 19:34
Elien V*rhaegen Elien V*rhaegen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: turnhout
Posts: 40
Hoe komt de WHO aan 7 miljoen doden door luchtvervuiling?

Hoe komt de WHO aan 7 miljoen doden door luchtvervuiling?

Jaarlijks sterven 7 miljoen mensen wereldwijd door luchtverontreiniging, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie bracht het getal woensdag naar buiten in een rapport. Daarin baseert de WHO zich op een database over de luchtkwaliteit van 4.300 steden in 108 landen.

Wie zijn die zeven miljoen doden?
Het antwoord is weinig verrassend: de slachtoffers zijn vooral ouderen en mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals hartpatiënten en mensen met een longaandoening. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vooral gekeken naar metingen in steden, waar de hoogste concentraties luchtvervuiling van menselijke oorsprong zijn. Het zijn dus ook vooral stedelingen die eerder komen te overlijden. De database waaruit de organisatie put, omvat ruim 4.300 steden in 108 landen.

Maar ook plattelandsbewoners hebben te lijden onder luchtvervuiling. Zij veroorzaken die vaak zelf, vooral wanneer op open vuur wordt gekookt en gestookt. Volgens de WHO heeft 40 procent van de wereldbevolking geen toegang tot schone apparatuur om mee te koken en te verwarmen.

Wat is de grootste boosdoener?
Bijna 70 procent van het aantal verloren levensjaren door luchtvervuiling wordt toegeschreven aan fijnstof, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Fijnstof is een containerbegrip: het bestaat uit allerlei zeer kleine deeltjes schadelijke stoffen. Een groot deel ontstaat bij de verbranding van fossiele brandstoffen, een deel heeft een natuurlijke herkomst.

Er wordt onderscheid gemaakt in grootte: de grotere deeltjes worden als PM10 omschreven, kleinere als PM2,5 en dan zijn er nog kleinere deeltjes. Hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze in de longen en het bloed kunnen doordringen en hoe groter hun veronderstelde schadelijkheid voor de gezondheid.

Fijnstof ontstaat vooral door het verbranden van fossiele brandstoffen. Andere vormen van luchtvervuiling zijn ozon, stikstofdioxide en zwaveldioxide.

Wat is het verband tussen fijnstof en ziekten?
Korte en langdurige blootstelling aan fijnstof wordt onder meer in verband gebracht met longziekten en met hart- en vaatziekten. Volgens de WHO sterft 32 procent van de slachtoffers van luchtvervuiling aan de gevolgen van hartziekten. Ongeveer een op de vijf slachtoffers sterft aan de gevolgen van longontsteking en een vergelijkbaar deel aan een beroerte.

Tussen fijnstof en de genoemde ziekten is het sterkste causale verband gevonden. Mensen gaan dus dood aan een hartziekte of longontsteking die het gevolg is van fijnstof. Het is niet duidelijk welke componenten in fijnstof, zoals roet, waarvoor verantwoordelijk zijn. Epidemiologische studies laten de sterkste correlaties met gezondheid zien bij PM10 en PM2,5, zegt Guus Velders, wetenschappelijk onderzoeker luchtkwaliteit en klimaatverandering bij het RIVM.

Europa hanteert minder strenge normen voor fijnstof dan de WHO. Hier geldt een maximale jaargemiddelde van 40 microgram PM10 per kubieke meter, waarbij 35 dagen per jaar uitschieters zijn toegestaan tot 50 microgram. De WHO stelt de grens op gemiddeld 20 microgram per kubieke meter lucht. Over het algemeen geldt: hoe lager, hoe beter. "Er is geen gezonde waarde", zegt Velders. "Dus liefst blijven verbeteren richting de WHO-norm."

Neemt het aantal slachtoffers van luchtvervuiling toe?
In grote delen van West-Europa en Noord-Amerika is de luchtkwaliteit de afgelopen kwarteeuw sterk verbeterd. Waardoor het aantal mensen die sterven aan de gevolgen van blootstelling aan fijnstof, daalde. Velders: "Ook China werkt aan verbetering van de luchtkwaliteit, maar in veel delen van Azië, zoals bijvoorbeeld in India, neemt de vervuiling toe als gevolg van groeiende industriële activiteit en het autoverkeer."

Wat is het effect als de lucht veel schoner wordt?
Een verlaging van gemiddeld 70 microgram PM10 per kubieke meter naar de norm van 20 microgram die de WHO hanteert, vermindert het aantal slachtoffers van luchtvervuiling 15 procent, schat de wereldgezondheidsorganisatie.

Bron: 3/5/2018 De Morgen
https://www.demorgen.be/buitenland/...iling-b2bd474c/

Persoonlijke mening
Het aantal doden door luchtvervuiling is zeer groot. Ik vind dat dit zeker moet minderen. We kunnen hier allemaal zelf een beetje aan werken. Alle kleine beetjes helpen. Ik vind het niet goed dat Europa een minder strenge norm hanteert dan de WHO. Als Europa dit ook zou verlagen zou dit beter zijn.
De ziektes die fijnstof kunnen veroorzaken zijn ook niet echt goed. Dit kunnen we allemaal vermijden door ofwel minder uit te stoten of door er een strengere wet op te maken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:56.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.