actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st December 2017, 01:42
Hanne.V*n Hanne.V*n is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Lille
Posts: 71
Daar komt het gsm-scherm dat zichzelf herstelt

Zelfhelend glas is de droom van elke smartphonegebruiker. Japans onderzoek brengt de droom dichterbij. Maar de industrie verwacht voorlopig meer van ‘flexibele schermen’.

De kans is groot dat u ooit al rondliep met een barst in het scherm van uw smartphone. Producent Motorola deed eind 2015 een poging om het probleem te becijferen. Circa de helft van de wereldbevolking zag al eens barsten in zijn of haar scherm verschijnen.

Onderzoekers en bedrijven wereldwijd zijn bijgevolg hard op zoek naar een oplossing voor het euvel. De heilige graal is zelfhelend glas, dat kleine barstjes of hele breuken weer te boven kan komen. Onderzoekers van de universiteit van Tokio publiceerden nu een doorbraak in het wetenschapstijdschrift Science.

Kunststof

Ze ontwikkelden een glas op basis van een licht polymeer (een soort van kunststof) dat zichzelf weer kan hechten zonder al te omslachtige ingrepen. ‘Het was totnogtoe nodig om de gebroken delen te verhitten tot temperaturen van 120 graden en meer om hun onderlinge netwerken te herorganiseren en ze te herstellen’, aldus de onderzoekers.

Dankzij de kunststof, per ongeluk ontdekt door een student bij een gerelateerd experiment, zouden gebroken glasdeeltjes bij kamertemperatuur weer tegen elkaar geduwd worden. Ook onderzoekers van de universiteit van Californië citeerden de kunststof al als mogelijke oplossing.

Flexibel scherm

De aanpak van de Japanse onderzoekers is verrassend, becommentarieert Jan Genoe, professor elektrotechniek aan het onderzoekscentrum Imec en de KU Leuven. ‘De rest van de industrie, waaronder wijzelf, focust vooral op het ontwerpen van flexibele schermen. Rigide materialen herstellend maken is een geheel nieuwe aanpak.’

De helft van de wereldbevolking had al eens af te rekenen met een kapot smartphonescherm.

Imec doet zo eerder aan preventie dan aan ‘genezing’ achteraf. ‘We willen bekomen dat het scherm een beetje meeplooit bij een impact, zoals een val’, aldus Genoe. Cruciaal daarvoor is een aan het glas gehecht folietje, dat gemakkelijk meebuigt. Het is een folietje dat nu al gebruikt wordt voor gebogen schermen, zoals dat van de Samsung Galaxy S8.

Niet alleen glas

De aanpak om vaste materialen herstellend te maken is niet sluitend, zo waarschuwt Genoe. ‘We kunnen proberen om het glasplaatje te voorzien van materialen die als een lijm fungeren en bij een impact alles weer op hun plaats zetten.’ Het punt is dat een smartphonescherm zeker niet alleen uit glas bestaat.

Een smartphonescherm bestaat uit verschillende laagjes. We kunnen onze smartphone alleen maar bedienen met onze vingers op het scherm omdat er bovenop het glas ook nog een ‘touchlaagje’ is bevestigd. ‘Bij een breuk van de glasplaat zijn veelal ook de verbindingen op die andere lagen geraakt’, aldus Genoe.

Milieuvriendelijk

Het maakt de weg naar herstel extra moeilijk en verklaart waarom de industrie zich voorlopig focust op de flexibele schermen en de valpreventie vooraf. Het houdt de Japanse student Yu Yanagisawa, die de speciale eigenschappen van het polymeer ontdekte, niet tegen om te dromen. ‘Ik hoop dat het herstelbare glas een nieuw milieuvriendelijk materiaal wordt waardoor we het niet meer zullen wegsmijten bij een breuk.’

Voor bedrijven is het een catch 22. Zij verdienen nu natuurlijk nog goed aan de vervanging van kapotte schermen. Maar ze zien ook in dat zelfherstelbaarheid een verkoopsargument kan zijn. Zo verkocht LG al in 2015 de G Flex 2, met een laagje op de achterkant waardoor minimale krassen konden hersteld worden.

Bron: 19-12-17, 19:25u – https://www.tijd.be/tech-media/tech...erstelt/9964608

Mening:
We kennen allemaal dat verschrikkelijke gevoel wanneer we onze smartphone laten vallen en dat met trillende handen oprapen in de hoop dat het scherm niet gebroken is. Deze frustraties behoren straks misschien tot het verleden. Een Japanse universiteitsstudent ontdekte per ongeluk een nieuwe zelfherstellend glas. Ik ben in ieder geval al een grote fan. Het herstelbaar glas heeft vele voordelen. Het bevat milieuvriendelijk materiaal, dit materiaal moet niet weggegooid worden (duurzaam). Ook is het voor de eigenaar van een smartphone goedkoper want er moeten geen kosten meer betaald worden aan reparaties.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:13.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.