actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Mobiliteit
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 8th December 2017, 15:53
seppe.o*eyen seppe.o*eyen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: retie
Posts: 21
Alcoholslot en dubbele straf: zo wil regering verkeer veiliger maken

Alcoholslot en dubbele straf: zo wil regering verkeer veiliger maken

Alcohol achter het stuur, rijden zonder rijbewijs en recidivisme in het verkeer worden vanaf begin 2018 zwaarder bestraft. Zo krijgen hardleerse dronken chauffeurs een alcoholslot en worden verjaringstermijnen verlengd.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Mobiliteit François Bellot (MR) gaan verkeersovertredingen veel strenger aanpakken. Vooral hoge alcoholgehaltes en recidive moeten eruit. Ook rijden zonder rijbewijs en vluchtmisdrijf met gewonden of doden zullen zwaarder worden gestraft. Beide ministers hopen dat de nieuwe regels in het voorjaar van 2018 ingevoerd kunnen worden.

Voor recidive komt er een duidelijkere aanpak. Zo kan de straf verdubbeld worden voor het herhaaldelijk plegen van zware inbreuken, zoals dronken rijden na vroegere intoxicatie en rijden tijdens een rijverbod.

Vier jaar voor vluchten na dodelijk ongeval

Recent verschenen in de pers verhalen over vluchtmisdrijf na een dodelijk ongeval. De maximale straffen daarvoor worden verhoogd.

Voor vluchtmisdrijf zonder gewonden kan de straf oplopen tot 6 maanden gevangenisstraf en/of een geldboete tot 2.000 euro. Wanneer een bestuurder vluchtmisdrijf pleegt en een slachtoffer gewond achterlaat, loopt de straf op tot 3 jaar gevangenisstraf en/of een geldboete tot 5.000 euro. Wanneer het ongeval voor een ander de dood tot gevolg heeft, wordt de maximumgevangenisstraf bepaald op 4 jaar en/of een geldboete tot 5.000 euro. De bestuurder zal bij een vluchtmisdrijf met gewonden of doden ook zijn rijbewijs voor minstens drie maanden verliezen.

Verplicht alcoholslot

Alcohol achter het stuur is een van de voornaamste killers op onze wegen. Het belang van extra maatregelen blijkt nog eens na de Oost-Vlaamse Verkeersveilige Nacht van vorige week zaterdag. 186 bestuurders bleken bij controle te veel gedronken te hebben. In de eerste helft van 2017 werden in ons land maar liefst 24.163 bestuurders betrapt op alcohol in het verkeer.

Bij een hoge concentratie alcohol (vanaf 1,8g/l) kan, als alternatief voor de intrekking van het rijbewijs, een verplicht alcoholslot worden opgelegd voor een periode van 1 tot 3 jaar of definitief. Hetzelfde geldt voor recidivisten die voor de tweede keer gecontroleerd worden in drie jaar met een alcoholpercentage van meer dan 1,2g/l.

Ook de straffen voor rijden tijdens een rijverbod en rijden zonder geldig rijbewijs worden verzwaard. Zo zal een bestuurder zonder rijbewijs nu ook een gevangenisstraf riskeren, en niet enkel een geldboete. In de eerste helft van 2017 werden in ons land 16.935 bestuurders betrapt op rijden zonder geldig rijbewijs.

Niet-verzekerd rijden

Voor bestuurders die herhaaldelijk niet-verzekerd rijden, worden de minimumstraffen bij een eerste recidive binnen de drie jaar na de eerste veroordeling verhoogd van minstens 8 dagen rijverbod naar minstens 3 maanden. De veroordeelde moet ook altijd opnieuw zijn theoretische en praktische proeven afleggen. Recidiveert hij een tweede keer binnen de drie jaar, dan moet het rijverbod minstens 6 maanden bedragen (+ afleggen proeven). Bij derde recidive wordt dat minstens 9 maanden rijverbod (+ afleggen proeven).

Langere verjaring

Ten slotte wordt de gebruikelijke verjaring van één op twee jaar gebracht voor alle verkeersmisdrijven. Verjaring van de zwaarste misdrijven blijft drie jaar.

Alcoholslot en dubbele straf: zo wil regering verkeer veiliger maken
Wanneer bestuurders die om medische of psychologische reden het recht tot sturen werd ontnomen, bewijzen dat ze meewerken aan hun herstel, kunnen ze sneller hun rijbewijs terugvragen. Nu moeten ze daarvoor twee jaar wachten. Zo willen de ministers bijvoorbeeld bestuurders die na een alcoholverslaving weer op het rechte pad zijn, stimuleren om opnieuw hun rijbewijs te halen. Ze moeten dan wel kunnen bewijzen dat ze intensief aan hun verslaving gewerkt hebben.

Bron: De Standaard: 8 december 2017: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171208_03231954

Mening: De gevangenisstraf voor vluchtmisdrijf is zeker niet onterecht. Iemand die vluchtmisdrijf pleegt is meestal iemand die zelf niet volgens de regels aan het rijden was. Als er een ongeval gebeurt en je weet dat je zelf niets verkeerd hebt gedaan, ga je ook niet vluchten. Ik vind het idee van een alcoholslot zeker niet slecht. Zoals in het artikel vermeld staat worden er heel wat automobilisten betrapt op het gebruik van alcohol achter het stuur. Als iemand dronken achter het stuur kruipt en betrapt wordt mag er zeker een grotere straf op staan dan een boete of het intrekken van het rijbewijs. Iemand die dronken achter het stuur zit heeft ook meer kans om een ongeval in het verkeer te veroorzaken. Door het gebruik van alcohol denkt de persoon in kwestie niet meer helder en gaat dan misschien ook vluchtmisdrijf plegen. Dus zwaardere straffen op deze onderwerpen kunnen zeker goedgekeurd worden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:40.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.