actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th November 2017, 13:13
eline.v*nderborght eline.v*nderborght is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Geel
Posts: 72
Schimmel gevonden die polyurethaan-plastic aantast en doet uiteenvallen

Op een stortplaats bij Islamabad in Pakistan is een schimmel gevonden die polyurethaan-plastic als voedsel blijkt te gebruiken. De schimmel breekt de plastic af in kleine stukjes, en breekt ook de grote polymeren - lange moleculen - in de plastic af. Mogelijk kan de schimmel ingezet worden om de snel groeiende afvalberg aan plastic aan te pakken.

Een team van Chinese en Pakistaanse onderzoekers was op zoek naar een natuurlijke, veilige manier om plasticafval af te breken, en nam daarvoor stalen in een stortplaats in de buurt van Islamabad in Pakistan, en vond in die stalen een bodemschimmel die zich blijkt te voeden met plastic.

"We besloten stalen te nemen van een stortplaats in Islamabad, om te zien of er iets was dat zich voedde met plastic op dezelfde manier waarop andere organismen zich voeden met dood plantaardig of dierlijk materiaal", zei de belangrijkste auteur van de studie, doctor Sehroon Khan van het World Agroforestry Centre and Kunming Institute of Biology, op de blog van de organisatie.

De onderzoekers isoleerden de schimmel uit de stalen. Het bleek te gaan om Aspergillus tubigensis, en in het laboratorium onderzochten ze het vermogen van de schimmel om polyesterpolyurethaan af te breken. Polyurethaan wordt gebruikt om een enorme verscheidenheid aan gebruiksvoorwerpen en componenten mee te maken, onder meer banden, condooms, waterslangen, supermarktkarretjes en bepaalde lijmen.

Het team deed het onderzoek op drie verschillende manieren, telkens met 2 procent glucose als bijkomende voeding: op een agar-voedingsbodem in een laboratoriumschaaltje, in een vloeistof, en begraven in aarde. De methode met het agar-medium bleek het beste te werken, gevolgd door de vloeistof en als laatste de aarde. De schimmel bleek de plastic niet alleen af te breken in kleine deeltjes, er werd ook vastgesteld dat de lange, moeilijk afbreekbare polymeren eveneens aangetast en verbroken werden.

"Het volgende doel van ons team is nu vast te stellen wat de ideale voorwaarden zijn voor de groei van de schimmel en de afbraak van de plastic, waarbij we zullen kijken naar factoren als de pH-niveaus (de zuurtegraad), de temperatuur en verschillende kweekmediums", zei Khan. "Dit zou de weg kunnen vrijmaken voor het gebruik van de schimmel in afvalverwerkingsinstallaties, of zelfs in bodems die verontreinigd zijn met plasticafval.

Verleden jaar bleek uit een studie van Japanse onderzoekers in "Science" dat een nieuwe soort bacterie blijkbaar in staat was polyethyleentereftalaat (PETP) af te breken. PETP is een andere soort veel gebruikt plastic, onder meer in PET-flessen en andere verpakkingen, textiel, keukengerei, films en platen.

De studie van het team van doctor Kahn is verschenen in "Environmental Pollution".

mening:

Momenteel duurt het jaren om plastic af te breken door verbranding. Deze nieuwe vondst is volgens mij zeer belangrijk voor de afvalbewerkingsindustrie en de natuur omdat plasticafval vaak terecht komt in de zee. Zoek maar eens een afbeelding op van 'plastic soep' of zeedieren die vastzitten in een plastic voorwerp. Daarom hoop ik dat deze bacterie zo snel mogelijk kan worden ingezet voor de milieuvriendelijke afbraak van plastic om zo het afval ervan te verminderen.

bron:

https://www.vrt.be
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:03.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.