actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th October 2017, 21:10
Sebbe.V*nLeemput Sebbe.V*nLeemput is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Vorselaar
Posts: 30
Britse economie heeft steunwieltjes niet meer nodig

Britse economie heeft steunwieltjes niet meer nodig

Nu de economie de brexit goed blijft verteren, is de kans groot dat de Bank of England volgende week voor het eerst in tien jaar de rente verhoogt.

De Britse economie blijft doemdenkers een neus zetten. Na het brexitreferendum van juni vorig jaar is de groei weliswaar afgezwakt, maar allerminst van de witte kliffen van Dover gedonderd.

Ook afgelopen zomer klopte de groei de verwachtingen van het leger City-economen. Volgens een eerste raming van de Britse cijferaars van het ONS versnelde de groei in het derde kwartaal tot 0,4 procent.

Dat is niet om euforisch van te worden, maar meer dan verwacht. De groei is ook beter dan de 0,3 procent in het tweede kwartaal, toen vooral een boomende lokale filmsector de economie stutte.

Het groeicijfer maakt het nu zo goed als zeker dat de Bank of England volgende week voor het eerst in meer dan tien jaar de rente verhoogt. In augustus 2016 hadden de centraal bankiers de rente nog tot het laagste peil sinds 1694 verlaagd, om de economie voor een gevreesde zware recessie te behoeden.

Die steunwieltjes lijken niet (meer) nodig, nu een armageddon uitgebleven is ondanks de bijzonder moeilijke onderhandelingen over de exit uit de Europese Unie.

Reële pijn

Toch stipt ING-econoom James Smith aan dat lang niet alle economische zorgen weggenomen zijn. De brexit laat zich steeds meer voelen in de portefeuille van de Brit.

De koersval van het Britse pond na het referendum gaf de Britse exporteurs en de Londense beurs een boost, maar leidt tot een inflatieopstoot omdat de kostprijs van ingevoerde goederen stijgt. Zo is de inflatie in september tot 3 procent gestegen, terwijl de gemiddelde Britse werknemer zijn loon maar met 2 procent ziet toenemen. Op jaarbasis ziet hij zijn koopkracht dus zo'n 1 procent afnemen.

'We denken dat de inflatie nog maanden sneller gaat stijgen dan de lonen. Er zijn dus weinig redenen om een dramatisch herstel van de gezinsconsumptie te verwachten', merkt Smith op.

Samengevat: de Britse economie is niet van een klif gedonderd, maar evenmin zit ze in de 'sunlit uplands' (zonnige hoogvlakte) die sommige brexiteers de kiezers voorspiegelden.

Bronvermelding
De Tijd
25/10/17 door Kurt Vansteenland
https://www.tijd.be/markten-live/ni...r-nodig/9946578

Mening: Het is goed nieuws dat de Britse economie de brexit beter verwerkt dan dat eerst verwacht was. Groot-Brittannië is een belangrijk speler in de internationale economie en politiek en het is van groot belang dat de interne politiek en economie goed loopt. Toch is het nog geen paradijs voor de Britten. De inflatie stijgt sneller dan de lonen waardoor ze minder kunnen kopen. Doordat ze minder kunnen kopen zal de economie ook minder goed draaien. Naar mijn mening was de brexit niet goed. De Europese Unie is niet volmaakt maar het is beter dat meerdere landen een unie vormen dan dat iedereen onafhankelijk is. Maar gedane zaken nemen geen keer en moet niet alleen Groot-Brittannië, maar moeten ook de EU moeite doen om de Britse economie in stand te houden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:32.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.