actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th October 2017, 09:38
Nele.L*auryssens Nele.L*auryssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Oud-Turnhout
Posts: 45
Wist u dat u vaak te veel betaalt voor een bloedonderzoek?

Wist u dat u vaak te veel betaalt voor een bloedonderzoek?

Patiënten die via hun huisarts hun bloed , urine of stoelgang laten onderzoeken in een medisch laboratorium betalen daar vaak te veel voor. Dat blijkt uit een onderzoek van Knack. Heel wat medische laboratoria rekenen namelijk systematisch ereloonsupplementen aan. Dat mag maar patiënten weten vaak niet dat ze hun onderzoek ook kunnen laten uitvoeren door laboranten die zo'n supplementen niet aanrekenen.

"Het gaat meestal niet om hoge bedragen", schrijft journalist Ann Peutemans in Knack. "Meestal worden er supplementen van 6 tot 20 euro aangerekend." Maar vele kleintjes maken natuurlijk één grote. Winst in dit geval, voor het medisch laboratorium dat het onderzoek heeft uitgevoerd.

"Het probleem is", schrijft Peutemans, "dat je al bijna flink gestudeerd moet hebben om de facturen van de laboratoria te ontrafelen en te weten welk aangerekend bedrag een ereloonsupplement is." Patiënten weten dus niet altijd dat ze een ereloonsupplement betalen maar vaak ook niet dat ze dat niet moeten betalen.

Patiënten moeten geen speurders worden

"Want er is te veel onduidelijkheid over het statuut van de laboranten die in de medische laboratoria werken", zegt Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. "Die kunnen gecoventioneerd zijn - dan moet de laborant zich aan de officiële tarieven houden - of niet geconventioneerd - dan mag de laborant een supplement vragen, maar wel op voorwaarde dat de patiënt dat weet."

Helaas is het niet altijd duidelijk welke laborant welk statuut heeft. "Je zou dat als patiënt zelf kunnen controleren, maar dat is veel werk en dat kan je van patiënten eigenlijk niet verlangen", zegt Van Gorp. "Daarom vragen we dat er dringend meer transparantie komt." Ondertussen raden heel wat ziekenfondsen hun patiënten aan om het ereloonsupplement niet te betalen.

Paul van Riel, voor VRT NWS. Geraadpleegd op 18/10/2017 via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/1...loedonderzoek-/

Mening: Ik vind het niet correct dat patiënten vaak, zonder dat ze het weten, extra honorarium bij moeten betalen. Naar mijn mening moet dit op voorhand meegedeeld worden in de vorm van een mini-offerte of moet de patiënt de keuze krijgen het onderzoek te laten doen door iemand die niet-geconventioneerd is. Er zou een lijst moeten bestaan van laboranten gesorteerd op hun statuut, dus ik volg de ziekenfondsen wel met hun vraag van meer transparantie.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:43.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.