actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 5th October 2017, 22:13
Lisa.H*ylen Lisa.H*ylen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Hulshout
Posts: 71
Fiscale concurrentie: 250 miljoen boete voor Amazon

Fiscale concurrentie: 250 miljoen boete voor Amazon

250 miljoen euro. Die reuzenboete kreeg Amazon opgelegd van Europa in de strijd tegen fiscale voordelen voor multinationals. Of de Amerikaanse webwinkel dat bedrag ooit echt zal betalen, is maar de vraag.

Europees commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) stelde niet teleur. In haar strijd tegen fiscale voordeelregelingen voor multinationals, legde ze de Amerikaanse webwinkel Amazon gisteren een naheffing van 250 miljoen euro op. Eerder zette ze haar terugvorderharkje op Apple (13 miljard), Starbucks (25 miljoen) en Fiat (23 miljoen). Het verzet van de lidstaten tegen de Brusselse bemoeienis met hun belastingregimes, brokkelt echter maar langzaam af. Alle betrokken regeringen - Ierland, Nederland, Luxemburg en ook ons land - gingen tot nog toe in beroep tegen de claims van Vestager.

"Ik denk niet dat ik al klaar ben", merkte Vestager dan ook nuchter op tijdens een toelichting op het Amazon-besluit. "De fiscale bedrijfscultuur is bijlange nog niet veranderd." McDonald's en het Franse energiebedrijf Engie - twee bedrijven die de Commissie momenteel onderzoekt - kunnen hun borst natmaken.

Bij Amazon draait het - net als eerder bij Apple, Fiat, Starbucks en 35 multinationals in ons land - om specifieke regelingen die een Europese belastingdienst met een bedrijf sluit. Met deze voordeeldeals proberen lidstaten multinationals te lokken. Dergelijke rulings zijn niet verboden, mits alle bedrijven er gebruik van kunnen maken. Zo niet, dan is er sprake van concurrentievervalsing.

Door een speciale, wettelijk toegestane fiscale constructie in Luxemburg bleef driekwart van de Europese winst van Amazon onbelast
Dat is duidelijk het geval bij Amazon in Luxemburg, concludeert Vestager na drie jaar onderzoek. Door een speciale, wettelijk toegestane fiscale constructie in Luxemburg bleef driekwart van de Europese winst van Amazon onbelast. "Met andere woorden: Amazon hoefde vier keer minder belasting te betalen dan gewone bedrijven onder de Luxemburgse belastingwetten", zegt Vestager.

De Commissie verplicht Luxemburg Amazon een naheffing van 250 miljoen euro op te leggen. Saillant detail: Commissievoorzitter Juncker was nog premier en minister van Financiën in Luxemburg toen Amazon het oneigenlijke fiscale voordeel genoot. Vestager daarover: "Wij onderzoeken staten, geen personen."

Boosheid van burgers

De Commissie onderzoekt sinds eind 2014 actief fiscale voordeelregelingen van de lidstaten. Ze voelt zich gesteund door de boosheid van de burgers die na crisisjaren met zware bezuinigingen niet meer pikken dat multinationals fiscaal buiten schot blijven. Journalistiek spitwerk (denk aan LuxLeaks en de Panama Papers) maakte duidelijk hoe wijdverbreid deze belastingontwijking en -ontduiking is.

De lidstaten geven zich niet zomaar gewonnen. Nederland (waar Starbucks gevestigd is), Ierland (Apple), ons land (35 multinationals) en Luxemburg (Fiat) zijn allemaal naar het Europese Hof van Justitie gestapt om de naheffing aan te vechten, ook al levert die de schatkist geld op. Ierland heeft zelfs verzuimd de 13 miljard bij Apple te innen (het beroep heeft geen opschortende werking), reden voor Vestager om Dublin nu zelf voor de rechter te dagen.

Maar het verzet in de hoofdsteden brokkelt af, mede door de publieke druk. Luxemburg, Cyprus en Ierland beëindigden onlangs een aantal van hun dubieuze voordeelregelingen. "Een bemoedigend teken", zegt Vestager. De lidstaten hebben sinds 1 januari toegezegd elkaar te informeren over de fiscale regelingen die ze hanteren. Ze bespreken momenteel het openbaar maken van de belastingafdracht per land door multinationals. Eerder besloten de ministers van Financiën een halt toe te roepen aan de flagrantste vormen van belastingontwijking.

Gisteren presenteerde commissaris Moscovici (Belastingen) plannen om btw-fraude aan banden te leggen. En de Franse president Macron wil een belasting voor de internetreuzen en kreeg daar - in elk geval verbaal - brede steun voor. Toch blijft de aanpak van omstreden belastingregels en fiscale fraude moeilijk, omdat de lidstaten hierin soeverein zijn: veranderingen vereisen, voorlopig althans, unanimiteit.

Datum: 5/10/2017
Bron: De Morgen (https://www.demorgen.be/economie/fi...mazon-b3a81d80/)

Eigen mening:

Het is goed dat de Commissie de lidstaten verplicht om multinationals geen voordeel te gunnen tegenover andere multinationals. De mensen tegenwoordig beseffen steeds meer dat multinationals ook belastingen moeten betalen, en niet speciaal behandeld mogen worden door de lidstaten.
Ik begrijp dat lidstaten multinationals willen aantrekken door fiscale voordelen te bieden. Grote ondernemingen zorgen voor economische groei voor de landen door bijvoorbeeld te investeren en produceren. Toch zijn belastingen een belangrijke inkomst voor de overheid en ik vind dat het de plicht van een lidstaat is om dit voorop te stellen.
Wij, burgers, betalen ook hoge belastingen. Waarom zouden multinationals, die meestal veel geld verdienen, een fiscaal voordeel moeten krijgen?
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:22.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.