actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Mobiliteit
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th May 2017, 16:38
Lesse.G*os Lesse.G*os is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Vlimmeren
Posts: 50
Geen benzine meer na 2035

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) presenteert zijn energievisie.

Ook in Vlaanderen moeten wagens met verbrandingsmotoren vanaf 2035 uit de showroom. Dat blijkt uit de Vlaamse energievisie, die de Vlaamse regering heeft goedgekeurd. Om aan de Europese doelstellingen te voldoen, rekent Vlaanderen op warmtenetten, opslag van groene energie en een CO2-belasting.

De Vlaamse energievisie zet de bakens uit tot 2050 en kwam tot stand na overleg met stakeholders uit onder meer de industrie, de vakbond en de wetenschap. Concrete streefdoelen staan niet in de tekst - die worden grotendeels gedicteerd door Europa - maar wel de accenten die Vlaanderen wil leggen.

Zo sluit onze regio zich aan bij het Europese voornemen om tegen 2035 geen wagens met verbrandingsmotoren meer te verkopen. In 2030 moet de verkoop al de helft lager liggen.

CO2-belasting

De productie van hernieuwbare energie gebeurt op dit moment voornamelijk met zon, wind en biomassa. ‘Na de kernuitstap in 2025 zal warmte steeds belangrijker worden’, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). ‘Eerst in de vorm van restwarmte, maar daarna ook door middel van geothermie (het gebruik van aardwarmte, red.).’

Opvallend is voorts dat Vlaanderen zich in de visietekst niet verzet tegen een CO2-belasting, een piste die federaal Energieminister Marie Christine Marghem (MR) momenteel onderzoekt. Tommelein reageerde enkele maanden geleden koeltjes op het idee en verklaarde liever te willen stimuleren dan af te straffen.

‘Maar op termijn zullen we hier toch stappen vooruit moeten zetten’, is vrijdag te horen. Cruciaal is dan wel dat de energiefactuur niet omhoog gaat. ‘Ik heb ook geen zin om mensen die in het verleden een keuze hebben gemaakt op te zadelen met een belasting’, aldus Tommelein. ‘Wie op dit moment dus verwarmt op aardgas, moet daar niet extra voor betalen.’

Energiepact

Vlaanderen trekt met de visie naar de onderhandelingen voor een federaal energiepact, dat er eind dit jaar moet liggen. Onze regio zit de werkgroep ‘productie’ voor. ‘In dat pact zullen concrete engagementen staan’, belooft Tommelein. ‘Waar bouwen we eventueel nieuwe gascentrales om pieken op te vangen, hoe zorgen we voor opslag van groene energie, enzovoort.’

Met het pact trekt Vlaanderen naar Europa, dat van België nog dit jaar een energieplan eist. ‘Ik vind het alvast positief dat de Europese Commissie zich bereid heeft verklaard voortaan rechtstreeks met Vlaanderen te onderhandelen.’

Bron: De Standaard - http://www.standaard.be/cnt/dmf20170519_02890024

Mening:
Ik denk dat Vlaanderen hier heel goed aan doen om een aantal concrete doelstellingen voorop te stellen. Zeker in verband met producten die afkomstig zijn uit aardolie. We zitten nu in een periode dat de aardolie met enorme hoeveelheden wordt gebruikt en dat is zeer belastend voor ons milieu. Ik hoop dat door deze doelstelling naar voor te schuiven dat bedrijven, uitvinders, overheden, etc. meer rekening zullen houden met wat de toekomst zal inhouden en al voorbereidingen zullen gaan treffen door vervangingsproducten of oplossingen te gaan zoeken. Het is ook zeer positief om te horen dat er rekening wordt gehouden met mensen die nog steeds aan CO2-belasting doen. Men zegt dat ze stappen zullen nemen maar dat ze de mensen die keuzes maakten voor het gebruik van bijvoorbeeld aardgas. Het zou niet eerlijk zijn om deze mensen hier inderdaad voor te straffen en daarom is het dus belangrijk dat er rekening mee wordt gehouden.

Laatst aangepast door Lesse.G*os : 19th May 2017 om 16:52.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 19th May 2017, 18:02
Bart.V*nderLinden Bart.V*nderLinden is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Nijlen
Posts: 100
Ik vind dit een goede zaak.

"In 2030 moet de verkoop al de helft lager liggen." - Ja, en dan kan je nog 5 jaar met je auto met verbrandingsmotor werken om hem daarna te dumpen?
Wie actie wil ondernemen moet dat nu doen, toch denk ik dat er stilaan een bewustwording leeft dat wij instaan voor onze planeet aarde en dat dit onze enige thuis is t.o.v. miljoenen andere planeten (wat niet wil zeggen dat er geen ander leven mogelijk is, maar dat is een ander debat). Maar zoals het dikwijls gaat, wanneer de actie volgt is het vaak al vrij laat. Daarom moet de politieke macht nu actie ondernemen. In vergelijking met Nederland hebben wij in België nauwelijks elektrische stroompunten voor wagens.
Ik ben benieuwd of ze dit al tegen 2030 klaar krijgen, dit is een vrij korte tijdspanne om definitief élke verbrandingsmotor te elimineren. Dat is althans mijn persoonlijke mening.

Overigens ben ik het met Lesse eens wat betreft straffen/belonen. Ik vind ook niet dat we bijvoorbeeld mensen op aardgas hier voor moeten straffen. Dit draagt niet bij tot een waardige maatschappij die het eens is met de beslissingen van hogeraf. We moeten meer inzetten op belonen (zo ook in het lesgeven trouwens). Geef mensen met een groene wagen fikse kortingen, dan zal dit euvel snel verholpen zijn.

Het wordt afwachten naar wat de toekomst ons te bieden heeft. Ik ben benieuwd welke groene maatregelen Europa zal nemen en waar we zullen staan in 10 jaar.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:17.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.