actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th May 2017, 13:17
Lander.D*bruyn Lander.D*bruyn is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Wuustwezel
Posts: 71
Fairness tax van Di Rupo is 'gedeeltelijk verboden'

De fairness tax die de regering-Di Rupo in 2013 heeft ingevoerd voor vennootschappen, is 'gedeeltelijk een verboden dubbele belasting'. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag geoordeeld. Over de vraag of de taks van 5,15 procent op uitgekeerde dividenden ertoe leidt dat buitenlandse vennootschappen zwaarder belast worden dan Belgische, spreken de Europese rechters zich niet uit.

De fairness tax werd in het leven geroepen om vennootschappen te belasten die dividenden uitkeren, maar niet of nauwelijks belastingen betalen als gevolg van de notionele intrestaftrek en overgedragen verliezen. Het zijn hoofdzakelijk grote Belgische bedrijven en multinationals die onder het toepassingsgebied vallen.

Volgens het Europees Hof van Justitie druist de belasting echter 'gedeeltelijk' in tegen de moeder-dochterrichtlijn. Probleem is met name dat 'de 5%-regel in verband met dubbele belasting kan worden overschreden', luidt het.

In een niet-bindend advies had advocaat-generaal Juliane Kokott in november al gewaarschuwd dat de fairness tax in strijd is met de moeder-dochterrichtlijn. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) sprak toen meteen van 'een lijk uit het verleden dat uit de kast valt' en waarschuwde dat de budgettaire gevolgen groot kunnen zijn.

De PS van Elio Di Rupo zag dat echter helemaal anders. 'Het kan niet zijn dat Johan Van Overtveldt zou profiteren van een technische opmerking van de advocaat-generaal om multinationals een fiscaal cadeau te doen', reageerden de Franstalige socialisten, die prompt een reparatiewet aankondigden. Ook sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven zei in november al dat een kleine aanpassing zou volstaan om de minimumbelasting voor multinationals te vrijwaren.

Over de vraag of de taks buitenlandse vennootschappen benadeelt ten opzichte van Belgische, spreekt het Europees Hof van Justitie zich niet uit. Volgens de rechters in Luxemburg is het aan het Belgisch Grondwettelijk Hof om dat na te gaan.

Blijkt dit het geval, dan wordt de vrijheid van vestiging belemmerd. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, aangezien een dergelijke belemmering gerechtvaardigd kan zijn. De redenen die de regering-Di Rupo aanvoerde - namelijk een evenwichtige verdeling van de belastingbevoegdheden van de lidstaten en het tegengaan van misbruiken - zijn volgens het Europees Hof bovendien 'legitiem'. Maar: 'de wetgeving zelf lijkt het Hof echter niet geschikt om die doelstellingen te bereiken'.

Bron: De Standaard 17/5/2017 http://www.standaard.be/cnt/dmf20170517_02886091

Mening:
enerzijds begrijp ik het dat deze vennootschappen extra belast worden. Zij betalen bijna geen belastingen maar toch kunnen zij dividenden uitkeren. Hier heb ik ook enkele vragen over.
Ik begrijp ook wel dat deze vennootschappen dit niet met open armen onthalen. Zij willen natuurlijk liever zo weinig mogelijk betalen.
Ik denk dat dit een machtsspel is op een hoger niveau dan we denken. Volgens mij heeft vriendjespolitiek hier nog veel mee te maken.
We zullen zien wat de toekomst brengt. Ik ben hier zeer benieuwd over en wil het zeker blijven volgen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 17th May 2017, 13:35
Bart.V*nderLinden Bart.V*nderLinden is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Nijlen
Posts: 100
de mening van Bart

Ik ben het eens met de mening van Elio Di Rupo. Belastingen ontduiken door diverse maatregelen kan gewoon niet meer. Dat men een belasting op dividenden betaald vind ik niet meer dan normaal. Dividenden zijn uitkeringen die een bedrijf doet zodat aandeelhouder mee dingen in de winst. Een bedrijf kan hier zelf voor kiezen, en dan vind ik ook dat de schamele 5% hier geen probleem is. Bovendien worden de rijke rijker en de arme armer. Mensen die hun geld op een boekje laten staan gaan achteruit. Multinationals verdienen al genoeg geld. Dat zij dan nog eens belastingen kunnen ontduiken vind ik gewoonweg niet eerlijk. Dit principe zien we nu al bij een moeder-dochter bedrijf waar het geld wordt verdeeld onder de 2 bedrijven om zo minder belastingen te betalen. En ja , bijna elk bedrijf werkt op deze manier. De gewone man in de straat betaald al een 50% belastingen, wat enorm hoog is als we gaan kijken naar de norm in andere landen. Zoveel geld dat gewoon naar de staat gaat. Laat multinationals mee betalen, en zeker als het om uitkeren van pure winst gaat.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:46.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.