actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th April 2017, 10:37
laura.v*nlommel laura.v*nlommel is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Noorderwijk
Posts: 31
Scholen gooien meer leerlingen buiten

Vlaamse en Brusselse scholen hebben in twee jaar tijd 40 procent meer leerlingen buitengezet. Een gevolg van het toenemend aantal jongeren met gedragsproblemen, maar ook van ongeduldige scholen. "Geef die jongeren vooral aandacht."

Als leerlingen het te bont maken, rest hun school soms nog maar één oplossing: ze buitengooien. "Geen enkele school doet het graag, maar het kan soms niet anders", zegt Inge Van Trimpont, voorzitter van ISC, de CLB-overlegcel van de verschillende onderwijsnetten. "In de meeste gevallen hebben de leerlingen een grens overschreden door bijvoorbeeld agressief te zijn of diefstallen te plegen."

Vorig schooljaar werden in Vlaanderen en Brussel 2.387 leerlingen definitief uitgesloten. Dat zijn er 17 procent meer dan het jaar voordien en 40 procent meer dan twee jaar eerder. Opmerkelijk is dat acht op de tien jongens zijn. "Dat is altijd al zo geweest. Zij hebben ook meer gedragsproblemen en worden misschien iets makkelijker schoolmoe", zegt Van Trimpont. "Maar we moeten jongeren de kans geven te groeien en uit hun fouten te leren. Loslaten mogen we in geen geval."

Voelsprieten

Het groeiende probleem is volgens het CLB vooral te wijten aan de toename van probleemjongeren. Volgens onderwijsprofessor Martin *Valcke van de UGent hebben de directies toch te weinig geduld. "Schoolreglementen worden steeds strikter geïnterpreteerd. Je mag zoveel keer iets verkeerd doen, daarna vlieg je buiten. Verzachtende omstandigheden tellen nauwelijks nog mee."

Valcke wijst er ook op dat dezelfde leerlingen soms jaar na jaar in de *statistieken voorkomen, telkens door een andere school buitengezet.

Bron : De Morgen, 19/04/17, http://www.demorgen.be/binnenland/s...uiten-b3c4145f/

Eigen mening : Veertig procent is wel een extreem hoge procent van leerlingen die buitengegooid worden. Het principe 'buitengooien van leerlingen begrijp ik ook niet goed. De leerling is ingeschreven in de school voor een reden, en gaat hierbij dus ook akkoord bij het reglement van de school maar iedere leerling groeit op zijn eigen manier. Elke leerling heeft ook een eigen karakter en de school moet hierbij zorgen dat hij/zij op elk hun eigen manier kan ontwikkelen. Zoals het artikel zelf zegt over leerlingen met gedragsproblemen : geef hen vooral aandacht. Deze leerlingen zitten in de knoop met zichzelf en hebben hulp nodig. Door hen buiten te gooien ga je hen niet verder helpen maar eerder nog meer in de put helpen. Ik vind het zelfs zwak van scholen dat ze de oplossing zoeken bij het buitengooien van de leerling. Schoolmoeheid is een toenemend probleem. Dit zou eerder moeten aangepakt worden door de leerkracht worden. Hiervoor is nog geen concrete aanpak gehanteerd in scholen. Dit zou eventueel ook een oplossing kunnen vormen.

Laatst aangepast door laura.v*nlommel : 19th April 2017 om 10:48.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 19th April 2017, 13:46
anouk.g*or anouk.g*or is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: tielen
Posts: 91
Ik ben het volledig eens met Laura, door deze leerlingen van school te gooien los je de zaak niet op. We moeten meer inzetten om het aantal schoolverlaters te verminderen en eventueel zelfs te laten ophouden. Kinderen met gedragsproblemen moeten meer ondersteund worden, ze weten vaak amper blijf met zichzelf en uiten dit op een foute manier. Deze kinderen een contract geven of van school gooien gaat hun gedrag echt geen goed doen. Ik vind het buitengooien van een leerling een gemakzuchtige oplossing die eigenlijk overbodig is. Elk kind heeft een ander karakter en ontwikkelt zich op zijn eigen manier, het kind dan in die moeilijke periode laten vallen omdat niet alles loopt zoals het zou moeten, vind ik gewoon ronduit onaanvaardbaar. We zouden misschien het schoolteam beter kunnen informeren over de situatie van het kind en de eventuele betrokken partijen uithoren om een betere kijk te hebben op de situatie en zo optimaal te handelen in plaats van iedereen maar aan zijn eigen lot over te laten.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:14.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.