actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 13th April 2017, 09:49
jana.m*rien jana.m*rien is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Wiekevorst
Posts: 80
België telt 60.610 zombiebedrijven

Verdacht veel terminaal zieke bedrijven weten zich in leven te houden, en leggen zo beslag op mensen en middelen. Bovenal dwarsbomen ze de gezonde bedrijven, en dat kost ons groei. De markt zou orde op zaken moeten stellen. Maar goedkoop geld, beschermende regulering en zelfs de files houden zwakke bedrijven de hand boven het hoofd.

Werkt u ook voor een zombiebedrijf? Dat zijn bedrijven die meer dood dan levend zijn, bijvoorbeeld omdat ze een negatief eigen vermogen voortslepen. Dat wil zeggen dat ze hun schulden niet kunnen terugbetalen, ook al verkopen ze al hun bezittingen. In België verkeren 60.610 bedrijven in dat geval, of ruim 15 procent van het totaal aantal vennootschappen. Bij de bvba's zijn er dat zelfs bijna 1 op 5. Dat blijkt uit cijfers van handelsinformatiebureau Roularta Business Information.

Ondanks hun toestand, kunnen de zombiebedrijven voortploeteren. De aandeelhouders hopen met vers geld het tij nog te kunnen keren, of rekken de doodstrijd via juridische beschermingsconstructies, zoals de wet op de continuïteit van de ondernemingen. Soms worden verlieslatende bedrijven ook recht gehouden door de bank, die hoopt alsnog haar geld terug te krijgen. De lage rentevoeten maken herfinanciering van kredieten niet te duur. De bank blijft dan liever goedkoop geld pompen in een ziek bedrijf dan een slecht krediet te moeten afschrijven.

Maar voor de maatschappij is de zombieplaag een gigantische verspilling van middelen, blijkt uit de balansen van de 61.610 bedrijven met negatief eigen vermogen. Deze bedrijven vernietigden meer dan 13 miljard euro kapitaal, en houden 110.000 werknemers en 37 miljard euro aan activa gevangen in activiteiten zonder toekomst. De zombies zijn een molensteen om de nek.

De marktwerking zit strop

Op zich hoeven zombiebedrijven geen probleem te zijn. Een gezonde markt doet zwakke bedrijven afsterven, zodat ruimte vrijkomt voor sterke bedrijven, en de economie weer groeit. Maar die zuiverende marktwerking lijkt verstoord, stelt de OESO vast. Te veel mensen en middelen blijven vastgekoekt in bedrijven die eigenlijk al dood zijn. Dat remt de gezonde ondernemingen af. Zo missen we groei, die we bijvoorbeeld kunnen gebruiken om de vergrijzingsfactuur te betalen.

Allerlei subsidies, fiscale voordelen of tewerkstellingsmaatregelen helpen zwakke bedrijven om te overleven. Gewoontes, een ons-kent-ons-mentaliteit onder sectorgenoten, en vastgeroeste relaties met leveranciers en klanten bieden extra comfort. "En strengere regels maken het voor de banken praktisch onmogelijk om creatieve en innovatieve nieuwkomers te financieren", aldus Geert Janssens, hoofdeconoom van ETION, forum voor geëngageerd ondernemen. "Zelfs de files en de gebrekkige infrastructuur beperken de concurrentie. Hoe realistisch is het nog om in Antwerpen een logistiek bedrijf op te starten?"

Gebrek aan dynamiek

Ook wetgeving houdt concurrenten vaak op een veilige afstand. "Een distributeur heeft omzeggens twintig vergunningen nodig voor een nieuwe vestiging", zegt Janssens. "Enkel gevestigde waarden vinden hun weg in dat doolhof. In de kledinghandel krijgen nieuwkomers geen kans door de koopjeswet. Beroepen als notaris en apotheker zijn beschermd. En voor alles zijn er regels: voor het milieu, voor nachtarbeid, voor het oprichten van een bedrijf, voor de overdracht van een bedrijf, ga zo maar door. Dan hoef je niet verbaasd te zijn over het gebrek aan dynamiek in onze economie."

Bron: http://trends.knack.be/economie/bed...mal-840033.html
Datum: 13 april 2017

Eigen mening: Van de term 'zombiebedrijven' had ik al gehoord, maar dat er in België zoveel bedrijven zijn die eigenlijk dood zijn, verbaast me toch sterk. Het is logisch dat de bank en andere partners van zulke bedrijven hun best doen om dat bedrijf in leven te houden, want zij willen er zelf niet onder lijden. Er moeten dus maatregelen getroffen worden op een andere manier. Ik denk dat de enige manier, om dat fenomeen te stoppen, is dat de hele wetgeving rond bedrijven opnieuw bekeken moet worden. Het is momenteel heel moeilijk om zelf een bedrijf op te starten, door alle procedures die gevolgd moeten worden. Maar een bedrijf dat eigenlijk niet meer rendeert voor de economie kan dan wel blijven voortbestaan? Hier moet dringend verandering in worden gebracht.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:23.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.