actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 26th March 2017, 09:59
Kato L*anslots Kato L*anslots is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Gierle
Posts: 70
De zomertijd gaat in: hoe ongezond is dat?

We hebben de klok alweer met zijn allen een uur naar voor gedraaid: van 2 naar 3 uur. Velen hebben moeite om zich aan de nieuwe tijd aan te passen. Maar is het ook ongezond?

Er bestaan wel degelijk studies die uitwijzen dat de overgang van winter- naar zomertijd, en omgekeerd, de biologische klok en de gezondheid kunnen beïnvloeden. Zo zou er in de dagen na de overgang een stijging in het aantal beroertes, hartaanvallen en auto-ongevallen zijn.

Dat eerste blijkt bijvoorbeeld uit een Finse studie bij meer dan 14.000 mensen van vorig jaar, die uitwees dat het risico op een beroerte in de twee dagen na de aanpassing van het uur in de lente toenam met 8 procent. Kankerpatiënten liepen in die periode 25 procent meer risico op een beroerte, mensen boven de 65 20 procent.

In 2012 toonde een Amerikaanse studie ook al aan dat het risico op een hartaanval in de eerste dagen na ingang van het zomeruur toenam met 10 procent.

Biologische klok

Heel onlogisch is dat niet, zegt dr. Jori Ruuskanen van de universiteit van Turku, auteur van de eerste studie, aan CNN. "Eerdere studies hebben al aangetoond dat een verstoring van de biologische klok omwille van andere redenen, bijvoorbeeld door shiftwerk, een verhoogd risico op beroertes met zich meebrengt."

Een overgang naar zomer- of winteruur mag dan een kleine aanpassing zijn, ze kan het slaapritme wel degelijk verstoren. "Wanneer we de tijd met één uur verzetten, stuurt dat onze biologische klok ernstig in de war", zegt professor Christopher Barnes van de universiteit van Washington, die de impact van slaaptekort onderzoekt, aan CNN. "De maandag erop hebben mensen ongeveer 40 minuten minder slaap gehad. Omdat we al begonnen met een slaaptekort, is het effect van 40 minuten aanzienlijk."

Naarmate ons lichaam en onze biologische klok zich aan het nieuwe uur aanpassen, nemen de risico's in de dagen na de aanpassing af.

Nog meer gevolgen

Studies wezen verder uit dat het aantal auto-ongevallen op de maandag na de aanpassing aanzienlijk toenam. De belangrijkste reden: vermoeide autobestuurders. Bij de overgang van zomer- naar wintertijd bleek er overigens geen toename van het aantal ongevallen.

De wintertijd houdt dan wel weer een ander risico in: het verlies van een uur daglicht kan seizoensdepressie in de hand werken. Een Deense studie stelde een toename van elf procent in het aantal gevallen van depressie vast na de overgang naar het winteruur.

Hoe voorkomt u problemen?

De beste manier om problemen te vermijden, is uw slaapritme in de dagen voordien geleidelijk aan te passen. Op het moment dat u dit leest, heeft u daar natuurlijk weinig aan. Maar er zijn nog enkele - aangename - manieren om het zomeruur probleemloos te verwerken.

Doe u zondagochtend meteen tegoed aan een gezond, deugddoend ontbijt. Voeding is een goede manier om uw lichaam duidelijk te maken dat de dag begonnen is.

Licht, en zeker zonlicht, helpt uw biologische klok aan te passen. Reden te meer om volop te genieten van het zonnige weekend.

Bron: De Morgen
Eigen mening: Ik ben van mening dat dit artikel veel waarheden bevat. Ik geloof dat veel mensen kampen met een slaaptekort door overdrukke werkschema's. Wanneer we dan nog eens gaan 'knoeien' met de tijd verbetert dit slaaptekort er natuurlijk niet op.

In het artikel vermelden ze dat je veranderende biologische klok kan leiden tot gezondheidsproblemen, auto- ongevallen, enzovoort. Niet alleen het zomeruur heeft gevolgen, maar ook het winteruur. Seizoensdepressie... Ik geloof dat we allemaal wel blij zijn als de dagen terug lichter worden in plaats van ellenlange donkere dagen.

Ik vraag mij af of het het wel waard is om het uur te veranderen. Moeten wij dit allemaal doen voor de economie? Persoonlijk ben ik van mening dat je niet knoeit met de tijd.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:52.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.