actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Focus op... > Waarden & normen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd March 2017, 12:00
Melissa.V*emincx Melissa.V*emincx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 84
'Respect en beleefdheid maken groot verschil op de werkvloer'

Wat trek ik aan op een sollicitatiegesprek? Mag ik mijn smartphone op tafel leggen tijdens een vergadering? En mag ik zomaar een foto van een collega op Facebook posten? Het zijn allemaal vragen die journaliste Brigitte Balfoort heeft verwerkt in het leuke boek ‘De etiquettebijbel op de werkvloer’. Vorige week was ze te gast bij Hogeschool PXL om aan de Limburgse studenten te vertellen welke gedragsregels ze in acht moeten nemen als ze straks de professionele wereld instappen. Jobat wist haar voor aanvang van haar betoog even te strikken voor meer toelichting.

“Ik heb als journalist zo’n 20 jaar lang het wel en wee van de Europese koningshuizen gevolgd”, legt Brigitte Balfoort uit. “In de directe contacten met de vorsten en hun familie moest ik me houden aan bepaalde etiquetteregels. Daar ben ik me in gaan verdiepen. Na een eerste boek over algemene etiquette, ben ik nu meer in detail gegaan over de regels en afspraken die gelden voor de omgang op het werk. De zakelijke etiquette zorgt voor duidelijkheid. Wie weet hoe hij zich onder collega’s, met klanten en leveranciers moet gedragen, zal zich beter op zijn gemak voelen. De houvast die zakelijke etiquette biedt, zorgt voor zelfvertrouwen. En dat is een heel belangrijke eigenschap in het professionele leven.”

Respect
De rode draad in het boek van Brigitte Balfoort is ‘respect’. “Dat is de basis van duurzaam arbeidsbeleid”, zegt ze. “Ongeacht de rang in de organisatie, de werkkledij die men draagt of het ‘anders’ zijn, moeten collega’s respect voor elkaar hebben. Het is elementaire beleefdheid, die zich uit op diverse manieren. Ik denk aan het bijvullen van papier in de fotokopiemachine, zodat degene na jou niet met de gebakken peren zit. Of aan het afwassen van je koffiekop in de bedrijfskeuken. Meer klassieke vormen van respect ook, zoals op tijd komen voor een vergadering, een gast in het gezelschap voorstellen aan de andere aanwezigen, of je excuseren en afzonderen als je een belangrijk telefoontje krijgt.”

Pantermotieven
Daarnaast zijn er diverse praktische tips die Brigitte Balfoort in de diverse hoofdstukken van haar naslagwerk uit de doeken doet. “Er zijn om te beginnen heel klassieke regels die al heel veel jaren gelden, zoals rond kledij”, vertelt de auteur.

“Hoe je jezelf kleedt op het werk, vertelt iets over je persoonlijkheid. Je mag dus gerust eigen accenten leggen, maar hoort dit te doen binnen de contouren die gangbaar zijn in jouw sector of takenpakket. CEO’s dragen meestal een zwart of donkerblauw pak, steeds minder vaak met een stropdas. In een creatieve sector kan het iets meer ‘casual’ zijn. Levendige kleuren vind je bij lesgevers, ambachtslui en creatieve medewerkers, terwijl mensen met sociaal-informele beroepen, zoals kleuterleidster en sociaal assistent, eerder weinig contrasterende kleuren dragen. Wie twijfelt over de kledij voor de juiste gelegenheid, gaat beter iets te formeel gekleed dan ‘underdressed’. Te vrouwelijk of te mannelijk naar een sollicitatiegesprek gaan, is geen goed idee. En denk eraan: excentrieke eyecatchers, zoals piercings, felle lipstick of een das met stripfiguurtjes, kan in slechte aarde vallen. Dat geldt ook voor spagettibandjes, pantermotieven en teveel juwelen.”

Bron: De Standaard - 3/03/2017, http://www.standaard.be/cnt/dmf20170303_02760269

Motivatie: Grappig dat er een boek bestaat waarin etiquetteregels staan voor gedragingen op de werkvloer. Ik ben niet op de hoogte wat bepaalde etiquettes inhouden, maar vind vele gedragingen vanzelfsprekend. Zo is GSM gebruik tijdens een sollicitatiegesprek 'not done' net als te laat komen op een belangrijke vergadering. Respect en beleefdheid is niet alleen vanzelfsprekend op de werkvloer maar bij elk contact met iemand of een groep. Waar ik van opschrik is dat bijvoorbeeld piercings of tattoo's nog in slechte aarde vallen. In deze tijd wil iedereen uniek zijn en dit drukt zich uit op uiterlijk vlak (kledij, piercings, tattoo's,...). Het is dan ook schrikwekkend dat je hierop beoordeeld kan worden bij een sollicitatie... Begrijp me niet verkeerd: er verzorgd uitzien is natuurlijk wel een must!

Laatst aangepast door Melissa.V*emincx : 3rd March 2017 om 12:18.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 3rd March 2017, 14:57
Jens.W*uters Jens.W*uters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Berlaar
Posts: 109
Het is inderdaad belangrijk om je te houden aan bepaalde gedragsregels wanneer je gaat solliciteren. Het verbaast mij echter ook dat er rond etiquette een heel boek is geschreven waarin alles tot in de puntjes beschreven staat. Ik denk dat dit enkel iets is dat geraadpleegd hoeft te worden wanneer men in contact komt met belangrijke/hoge gasten, zoals bijvoorbeeld staatshoofden, ministers, CEO's,... De basisregels zouden door iedereen gekend moeten zijn en gebruikt moeten worden zowel thuis, in groep, als op de werkvloer, zoals Melissa reeds aanhaalde. Met het feit dat mensen uniek willen zijn en dit willen tonen via kledij, piercings en tattoos ben ik deels akkoord. Wanneer het bedrijf of de instelling waarbij je gaat solliciteren zich hier niet in kan vinden, nemen ze je vaak niet aan. Ik vind dat die taboe anno 2017 stilaan doorbroken mag worden. Toch vind ik het belangrijk dat sollicitanten zich houden aan de regels van de bedrijven, al zouden deze soms ietwat versoepeld moeten worden om met de tijd mee te kunnen gaan.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:11.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.