actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th December 2016, 10:42
Elien.S*mers Elien.S*mers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Wommelgem
Posts: 93
Doe met Kerstmis eens wat anders dan een eenzame uitnodigen

'Doe met Kerstmis eens wat anders dan een eenzame uitnodigen'

20/12/16 om 06:00

Al generaties lang is het een daad van barmhartigheid om met Kerstmis een eenzame uit te nodigen. 'Maar anno 2016 volstaat dat niet meer', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'Eenzaamheid is veel complexer geworden en zit vaak diep verscholen achter versierde gevels.'

'Tot 28 december mag de kerstboom blijven staan', zei de vriendin. 'Dan vliegt hij zonder pardon buiten.' Niet dat ze zo iemand is die kokhalst van kerstcommercie, allergisch is voor melige films of gek wordt van Last Christmas. Integendeel. Ze vindt Kerstmis best gezellig. Maar toch ziet ze altijd weer als een berg tegen de feestdagen op. Of beter: tegen het stuk van de kerstvakantie dat haar kinderen bij hun vader zijn. Terwijl er in andere gezinnen jolig wordt afgeteld naar het nieuwe jaar zou zij liefst tot 2 januari onder een dekentje Netflix liggen kijken. Maar dat is niet zo simpel als het lijkt. Elke film, folder of postkaart herinnert haar eraan dat dit de meest knusse tijd van het jaar behoort te zijn. Bovendien staan haar beste vrienden erop dat ze bij hen oud en nieuw gaat vieren. Allemaal goed bedoeld natuurlijk, maar wat voelt ze zich alleen tussen de joelende kinderen van anderen.

Meer en meer mensen worstelen met die zogenaamd warmste weken. En niet alleen omdat ze hun kinderen dan moeten missen. Een paar jaar geleden interviewde ik rond deze tijd een single moeder met volwassen kinderen en een wel erg bescheiden uitkering. Een hekel had ze aan de eindejaarsfeesten. Dan zonderde ze zich zoveel mogelijk af, want feestgedruis kost centen. Slingers? Cava? Een kerststronk? Veel te duur allemaal. En bij vrienden of familie gaan vieren, zag ze ook niet zitten. Ze kon daar toch moeilijk met lege handen komen aanzetten? Dus zat ze op Kerstmis en Nieuwjaar thuis voor de televisie met een schaaltje opgewarmde escargots van de Aldi. 'Weet je wat ik nog het ergste vind?' vroeg ze me. 'Dat al die snobs de hele tijd zitten te kankeren dat Kerstmis alleen nog om grote cadeaus en lekker eten draait. Ik zou doodgelukkig zijn als ik jeneverkes kon drinken op de kerstmarkt of vrienden kon uitnodigen om kalkoen met bessen en kroketjes te komen eten.'

Dat is precies de maaltijd die een man van bijna negentig elk jaar krijgt voorgeschoteld. Door het jaar wordt hij 's morgens door een thuisverpleger in een stoel voor het raam gezet, en pas 's avonds komt er iemand om hem er weer uit te helpen. Maar op 25 december brengt een vrijwilliger van het OCMW hem naar het buurtcentrum waar hij tussen andere hoogbejaarden aan een met hulst versierde tafel wordt geparkeerd. Nooit is het gemis groter dan op die dag, want dan komen de herinneringen boven aan de gevulde kalkoen die niemand beter kon klaarmaken dan zijn vrouw.

En dan zijn er nog de mensen die tijdens die warmste week het liefst van al zouden verdwijnen. Sommigen van hen kwam ik het afgelopen jaar tegen, omdat ik hun getuigenis neerschreef of omdat ze me mailden na een artikel of een column. Zo denk ik aan een meisje dat zich al maanden nergens meer durft te vertonen omdat haar ex-vriend aangebrande foto's van haar online heeft gezet. Aan een tiener die zich op het kerstfeest bij haar ouders wellicht zal terugtrekken om ongezien in haar armen te kunnen kerven. Aan een moegestreden moeder die geen idee heeft waar haar zoon 's nachts zal slapen nu hij weer eens uit een instelling is weggestuurd. Aan een jonge vluchteling die ergens op een studiootje aan de kust voor het eerst een nieuw jaar zal ingaan zonder zijn familie.

Op het eind van het weinig gastvrije jaar 2016 zien eenzamen er niet meer uit zoals Ebenezer Scrooge of het meisje met de zwavelstokjes. Dat is op zich natuurlijk goed nieuws: we leven in betere tijden dan Charles Dickens of Hans Christian Andersen. Maar dat betekent ook dat je iemands eenzaamheid vaak niet meer wegneemt door hem uit te nodigen voor Kerstmis. Was het maar zo simpel.

Bron: http://www.knack.be/nieuws/belgie/d...umn-791715.html

Eigen mening:
Na het Jaar van de Barmhartigheid te hebben gehad, zou ik denken dat mensen zich bewuster zijn geworden van de noodzaak om met openheid en gastvrijheid naar elkaar toe te staan. Helaas is dat niet altijd het geval. Ik sluit me aan bij het artikel wanneer ze zegt dat er een veranderde eenzaamheid is. Het klopt dat het niet alleen meer gaat om mensen die op straat moeten leven in erbarmelijke omstandigheden. Eenzaamheid gaat veel breder dan dat. Als we kijken naar onszelf, kunnen we ons situeren op een (vaak) zeer volle cafetaria aan de Hoge School. Iedereen lijkt iedereen te kennen en alle tafeltjes zijn gevuld. In de aanloop naar Kerstmis, met de nodige zorgen om ons hoofd, zijn alle gezichten vervuld met een glimlach, mooier kan het niet zou je bijna denken. Toch, als je het na zou gaan, zou je hier al een mooie weerspiegeling terug vinden van de samenleving. Hier, en in de samenleving, zijn er veel vormen van gemis of eenzaamheid bijgekomen en er is niemand die het erover heeft. Of moet ik het formuleren als: Weinigen hebben nog tijd of staan open om het erover te hebben. Daarmee is het niet makkelijk om met Kerst nog specifiek die mensen uit te nodigen die de warmte van Kerst mee mogen voelen aan een volle tafel. Waar ik me niet bij aansluit, is een van de laatste regels: “Maar dat betekent ook dat je iemands eenzaamheid vaak niet meer wegneemt door hem uit te nodigen voor Kerstmis.”. In mijn ogen klopt dat niet. Het zal inderdaad moeilijker zijn om die mensen eruit te halen die in eenzaamheid leven en hen uit te nodigen, maar dat wil niet zeggen dat je totaal geen eenzaamheid meer wegneemt. Er zullen ook familieleden en vrienden zijn die ontzettend blij zijn dat ze uitgenodigd worden omdat ze anders alleen zouden zitten. Ergens is dat al een vorm van eenzaamheid die we kunnen verhelpen door in de kersperiode eens stil te staan bij mensen die rondom je staan en waarmee je het licht van Kerstmis wil delen. Ik denk dat we de betekenis ervan niet verloren mogen laten gaan door een te brute afweging over wie eenzaam is en wie niet als we mensen uitnodigen. Vandaar dat de titel me een beetje tegen steekt omdat het lijkt dat we het uitnodigen van een eenzame niet meer mogen doen, terwijl ik net denk dat het, in alle jaren, een mooi gebaar blijft als je de deur openzet.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 20th December 2016, 12:52
valerie.w*ls valerie.w*ls is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Olmen
Posts: 86
Na het lezen van dit artikel besef ik dat we eenzaamheid vanuit verschillende perspectieven kunnen zien. Niet enkel oudere mensen zijn eenzaam tijdens kerst zoals nu in heel wat reclamefilmpjes wordt getoond op televisie. Ik had er inderdaad nog nooit bij stilgestaan dat bijvoorbeeld een gescheiden moeder misschien haar kinderen moet missen tijdens de feestdagen. Mijn ouders zijn zelf niet gescheiden dus voor mij zijn de kerstdagen allemaal samen vieren heel vanzelfsprekend. Ik kan me voorstellen dat zeker de eerste keer zonder je kinderen vieren niet eenvoudig is. De kerstperiode is niet alleen een gezellige periode, maar ook een periode van confrontatie. Mensen die het met iets minder moeten doen, worden nu vaak nog harder geconfronteerd met het tekort aan centen die hun feestgedruis beperken. Hier vind ik het weer moeilijk om mezelf in te leven omdat ik me niet kan voorstellen hoe het is om geen cadeautjes te krijgen of geen overvloedig feestmaal. Veel mensen vinden het moeilijk om hun trots opzij te zetten en vieren liever alleen. Deze keuze begrijp ik ook volkomen. Net als Elien ga ik niet akkoord met deze zin: “Maar dat betekent ook dat je iemands eenzaamheid vaak niet meer wegneemt door hem uit te nodigen voor Kerstmis.” Ik denk dat dit net wel het geval is. Het is maar een kleine moeite om een extra bordje te voorzien aan je feesttafel.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:59.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.