actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th December 2016, 21:24
Mats.O*styn Mats.O*styn is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Putte
Posts: 25
Brusselse bommeldingenplaag: bijna de helft van de daders wordt gevat

Artikel:
Brussel kampt met een plaag van valse bommeldingen. Dit jaar werden daar tot nu toe al 107 dossiers over valse bommeldingen geopend. Bijna de helft van de daders wordt wel gevat.
Vandaag allen al moesten vier scholen met honderden leerlingen in het Brusselse gewest ontruimd worden wegens een valse bommelding. Die valse meldingen blijken een echte plaag te zijn in de hoofdstad. Dit jaar werden tot nu toe al 107 dossiers voor valse alarmen geopend. In heel 2015 waren dat maar 93 dossiers.

Wel wordt bijna de helft van de daders van die valse meldingen gevat. Dat blijkt uit cijfers van het Brusselse parket, die VRT kon inkijken. Ine Van Wymersch, woordvoerder van het Brusselse parket: "We hebben dit jaar al 107 dossiers geopend voor valse bommeldingen. In bijna de helft daarvan, 43 om precies te zijn, hebben we de verdachte kunnen identificeren."

Zware sancties

Het parket en de politie nemen elke melding serieus. Hoe ze de daders van valse meldingen opsporen, daar worden weinig details over vrijgegeven. Wat we wel weten is dat er in eerste instantie via een telefonie-onderzoek het nummer probeert te achterhalen waarmee de melder gebeld heeft.

Afhankelijk van het profiel van de dader kan zo'n valse bommelding een gerechtelijk staartje krijgen. Als daders effectief voor de rechtbank moeten komen, riskeren ze zware straffen. "Het strafwetboek voorziet straffen van drie maanden tot twee jaar en een boete van 300 tot 1800 euro", zegt Van Wymersch.

Daarbovenop kunnen eventueel nog geëiste schadevergoedingen komen. Bij valse bommeldingen in stations bijvoorbeeld wordt de gevraagde schadevergoeding per minuut vertraging per trein berekent. Dat bedrag kan gauw oplopen tot tienduizenden euro's.
di 06/12/2016

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2837422

Eigen mening:
Persoonlijk vind ik het vrij erg dat maar de bijna de helft van de daders wordt gevat. Dit getal zou veel hoger moeten liggen. Men ziet dat het aantal bommeldingen tegenover vorig jaar gestegen is. Ik vind dat men dit ernstiger moet nemen want bijna de helft vind ik te weinig. De 107 bommeldingen waarover gesproken wordt zijn nog maar in brussel alleen. Wat ik wel goed vind is dat er zeer zware straffen opstaan. Beginnende met lichte celstraffen en lage boetes tot zware celstraffen en hogere boetes.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:27.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.