actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th May 2016, 09:09
valerie.w*ls valerie.w*ls is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Olmen
Posts: 86
"Verban smartphones van de speelplaats"

"Verban smartphones van de speelplaats"

Scholen moeten het gebruik van smartphones op de speelplaats en tussen de lessen verbieden. Dat zegt professor Kinesitherapie Annick Timmermans (UHasselt). De verenigingen van Vlaamse kinesisten en chiropractors steunen haar oproep, schrijven Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

"We worden geconfronteerd met een generatie kinderen met een tabletnek", zegt Timmermans. "Jongeren staan te vaak voorovergebogen naar een tabletscherm of smartphone te staren. Dat doet het aantal kinderen met nek- en schouderklachten enorm toenemen. Ze kijken in de loop van de dag al veel te lang naar die schermen. Tijdens de speeltijd of tussen de lessen moeten ze bewegen."

De afgelopen jaren heeft de grote meerderheid van de scholen de smartphone toegelaten op de speelplaats. Maar volgens experts verkrampen de spieren daardoor, wat de kans verhoogt om op termijn een chronische nek- of rugpatiënt te worden.

In Nederland kampt 40 procent van alle 8- tot 18-jarigen met nek- en rugklachten. Voor België zijn er nog geen cijfers, maar chiropractors zien het aantal kinderen met nek- en schouderklachten eveneens stijgen.

Datum:19/05/2016
Bron: De redactie.be, http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2659484
Eigen Mening:
Ik denk dat het probleem wel echt serieus moet zijn als er een noodkreet komt van de kinesisten. Zij gaan dit niet zo maar doen als het probleem slechts minimaal zou zijn. Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een tablet of smartphone. Het verbaast me dus niet dat ze nek- en rugklachten krijgen door altijd stil te zitten. Kinderen en jongeren zitten al een hele dag stil op de schoolbanken en dan zouden ze ook nog eens tijdens de speelplaats alleen maar bezig zijn met hun gsm of tablet. Nu spreekt men over een tabletnek, maar eerder is er ook al sprake geweest van een smartphoneduim. Ik denk ook dat het niet alleen voor de rugklachten goed zou zijn dat de smartphones van de speelplaats verbannen worden. Eveneens het sociaal contact van de leerlingen zou erop vooruitgaan. Leerlingen vinden immers hun online contacten zeer belangrijk, maar het is toch ook van belang dat ze ook in real-life hun contacten onderhouden.

Ik denk dat het misschien ook wel de taak is van de school om bewegingsactiviteiten te organiseren of te voorzien tijdens de pauzes. Als er geen bewegingsactiviteiten voorzien worden, is het voor de leerlingen natuurlijk gemakkelijk om zich heel de tijd met hun smartphone bezig te houden. Op mijn middelbare school werd het GSM-gebruik in de hele school verboden. Dit is nu drie jaar geleden dus ik weet niet of ze deze regel al afgeschaft hebben. Wel voorzagen zij voetbal en volleybal als activiteiten tijdens de pauzes. Ook organiseerden ze klascompetities tijdens de middagpauzes. Wij vonden dit toen best wel oké en stelden ons hier verder ook niet echt vragen bij. Zo werden we niet afgeleid door nieuwtjes die online gepost werden.

Laatst aangepast door valerie.w*ls : 19th May 2016 om 09:49.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 19th May 2016, 10:01
Senne.V*nRompuy Senne.V*nRompuy is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Westerlo
Posts: 89
Ik ga volledig akkoord met de stelling. Ik heb onlangs toezicht moeten houden tijdens de middag op mijn stageschool, en ik kon mijn ogen niet geloven. Zo goed als elke leerling was bezig op zijn of haar smartphone. Ik heb doorheen mijn middelbare carričre nooit mijn smartphone mogen gebruiken vanaf we ons binnen de schoolpoort bevonden, en mij is het zes jaar gelukt. Waarom zouden we dan nu ineens de leerlingen wel een smartphone laten gebruiken op de speelplaats? Het woord zegt het toch zelf: speel plaats. Een plaats om te spelen, om te praten met elkaar, en niet om asociaal bezig te zijn met je smartphone.

Dit is dus niet alleen slecht voor de mentale gezondheid, maar ook voor de fysieke. Zoals Valerie al aanhaalde, het probleem moet echt wel serieus zijn als de verenigingen van Vlaamse kinesisten en chiropractors al aan de alarmbel trekken.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 19th May 2016, 10:15
Annelies H*nssens Annelies H*nssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: B*erse
Posts: 80
Ik ben voorstander om het gsm-gebruik op de speelplaats te laten verminderen. Kinderen kijken gedurende de dag veel naar computerschermen. Hierbij denk ik dan aan de computer in de klas, de computer na school, hun gsm, hun tablet, de televisie, ... . Als ze tijdens de pauzes ook nog eens bezig zijn met hun gsm mist de pauze zijn effect. Zoals het artikel aangeeft kan het ook zorgen voor nek- en rugklachten. Zelf heb ik hier ook veel last van en moet ik hiervoor wekelijks naar de kinesist. De kinesist gaf aan dat dit waarschijnlijk deels te wijden is aan het veel werken op mijn laptop. Het is dus zeker te vermijden om jonge mensen deze klachten te laten oplopen.

Toch vind ik dat de fysieke klachten niet de enige redenen zijn om de gsm van de speelplaats te laten verdwijnen. De speelplaats is ook de plek waar je met vrienden moet spelen/praten en nieuwe contacten kan leggen. Het sociale contact met andere is zeer belangrijk, niet enkel het contact via sociale media. Om kinderen nog echt met elkaar te laten omgaan is het bannen van de gsm soms nodig. De gsm kan ook pestgedrag uitlokken. Niet iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om het nieuwste en mooiste toestel te kopen.

Op mijn eigen middelbare school en op mijn stagescholen was het gebruik van de gsm telkens toegestaan. Dit was telkens enkel toegestaan op de speelplaats en niet in de gebouwen. Op mijn laatste stageschool was het gsm-gebruik enkel toegestaan tijdens de korte speeltijden en niet tijdens de lange middagpauzes. Dit laatste is misschien nog de beste middenweg om de gsm te bannen van de school, maar de leerlingen toch ook zelf keuze te laten maken hoe ze omgaan met hun gsm.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 19th May 2016, 12:12
Jill.V*rstrepen Jill.V*rstrepen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Kessel
Posts: 109
Verban smartphones van de speelplaats

Jongeren van tegenwoordig zijn heel gehecht aan hun smartphone en zoals het artikel aangeeft, zorgt het gsm-gebruik voor nek- en rugklachten. Toch weet ik het zo niet met het verbannen van de smartphone op de speelplaats. Op mijn eigen middelbare school was een gsm nergens toegelaten, niet tijdens de les en niet op de speelplaats. Dit zorgde ervoor dat er heel veel leerlingen toch stiekem hun gsm gebruikten. Om deze reden denk ik dat het geen goed idee is om de smartphone te verbannen. Ik denk dat het beter is om een soort middenweg te kiezen, zoals Annelies vermeldt. Smartphones toelaten tijdens de korte speeltijden, maar wel verbannen tijdens de middagpauze. Ik denk dat dit er zeker voor gaat zorgen dat leerlingen minder dat stiekeme gedrag gaan vertonen en meer sociaal contact gaan zoeken tijdens de speeltijden.

Ik denk dat het ook een goed idee is om jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van een hele dag achter een scherm te zitten en ze ook meer aan te moedigen om te bewegen. Organiseer dus activiteiten zodat leerlingen actief bezig zijn en minder aan hun smartphone moeten denken.
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 19th May 2016, 23:14
Lien.H*bert Lien.H*bert is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Berlaar
Posts: 31
Ik vind het een prima idee om smartphones (gedeeltelijk) te bannen van de speelplaats. Ik begrijp de oproep van de kinesisten en ondervind zelf ook rug- en nekklachten van smartphone-, tablet-, en vooral laptopgebruik. Chatten en ander sociale mediagebruik op de speelplaats vind ik overbodig. Ik weet dat ik nu bijzonder ouderwets klink. Maar smartphones op een speelplaats zorgen eerder voor asociaal dan voor sociaal gedrag. De speeltijd is er net om leerlingen te doen ontspannen. Misschien is het een leuk idee om een soort gsm-hoekje te maken waarin leerlingen gedurende een beperkt aantal minuten per week kunnen gsm'en. Zoals hiervoor reeds aangehaald, is het een goed idee om voldoende alternatieve activiteiten te voorzien. Ik kwam tijdens dit schooljaar regelmatig op grijze, kale speelplaatsen met hooguit 3 bankjes voor 200 leerlingen. De speelplaatsen in Vlaanderen mogen gerust wat groener. Met activiteiten voor alle leerlingen. Een voetbalpleintje, een basketring, een stille zone waarin de leerlingen tot rust kunnen komen, … Waarom zelfs niet om de zoveel tijd een jeugdbeweging aanspreken die spelletjes speelt op de speelplaats?
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 20th May 2016, 16:02
Janne.V*rbeeck Janne.V*rbeeck is offline
Janne Verbeeck
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Beerse
Posts: 77
Ik ben ook voorstander van het bannen van smartphones van de speelplaats. De school is zowat de enige plaats waar leerlingen nog 'live' communiceren met elkaar, want als ze thuiskomen nemen ze onmiddelijk hun gsm in de handen. Ik vind het dan ook jammer dat sommige scholen hier een regeling rond gemaakt hebben. De meeste zaken op een school verlopen reeds digitaal. Briefwisseling, mededelingen, agenda, lesmateriaal, .... Alles gaat via Smartschool en dergelijke. De leerlingen worden vanuit de scholen al gedwongen om die digitale media te gebruiken. Het zou toch jammer zijn moest alle 'live' contact verloren gaan? Bovendien kan het gebruik van smartphones op de speelplaats ook een aanleiding zijn tot pesten. Niet alle leerlingen kunnen zich een even dure en even mooie smartphone veroorloven als de anderen. We weten maar al te goed dat 'er niet bij horen' niet getolereerd wordt in het middelbaar.
Zoals Valerie als zei, vind ik dat scholen onder de middag meer activiteiten kunnen organiseren. Ik herinner me nog dat er tijdens de middagen op mijn eigen middelbare school altijd iets te doen was. Je kon yoga volgen, je kon groepswerken afwerken in het openleercentrum, je kon studeren in de bibliotheek, je kon pingpongen, badmintonnen, enzovoort.
In het artikel spreekt men, nogmaals, van een negatief gevolg van de smartphone voor de gezondheid van leerlingen. Dit is zeker niet de eerste keer. Ik heb eerder al eens een artikel gepost over het feit dat tieners te lang op hun smartphone 'tokkelen' waardoor ze te weinig slapen. Dit heeft zowel op lange als op korte termijn ernstige gevolgen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:35.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.