actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th May 2016, 09:36
Kevin.V*nRillaer Kevin.V*nRillaer is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Nijlen
Posts: 83
Jambon en De Croo willen van politie omvormen tot 'iPolice'

Jambon en De Croo willen van politie omvormen tot 'iPolice'
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160520_02298226

Krachtige zoeksystemen en wiskundige algoritmes moeten de politie helpen om beter risico’s in te schatten, criminele netwerken op het spoor te komen en proactief politiemiddelen in te zetten. Vicepremiers Jan Jambon en Alexander De Croo hebben een plan van 110 miljoen euro klaar dat volop inzet op artificiële intelligentie. Vrijdag stappen ze ermee naar de regering.

Artificial intelligence en algoritmes die ‘big data’ te lijf gaan zijn al lang geen uitzondering meer voor veel commerciële bedrijven. Open VLD-minister van Digitale Agenda De Croo en zijn N-VA-collega Jambon van Binnenlandse Zaken willen die digitale mogelijkheden en rekenkracht nu ook volop inzetten voor de politie. Die wordt immers geconfronteerd met een steeds maar groeiende digitale hooiberg die onmogelijk nog manueel doorzocht kan worden.

Probleem is dat veel gegevens bij de politie nog steeds versnipperd zitten en pas na de nodige handelingen en validaties in de centrale systemen terechtkomen. Eerste stap van het meerjarenproject iPolice - ‘intelligent policing’ - is dan ook zorgen voor nieuwe applicaties die de gegevens linken en cloudwerking mogelijk maken.

PV op terrein

Dat biedt meteen een hele reeks voordelen. Voor het opstellen van processen-verbaal zouden agenten bijvoorbeeld niet langer naar het bureau moeten. Dat kan gewoon op het terrein. Tegelijk worden de gegevens meteen beschikbaar in de centrale systemen, waardoor zelfs voorlopige info veel sneller gedeeld kan worden met andere korpsen en diensten. Jambon en De Croo verwachten daarvan een belangrijke operationele winst.

Bovendien tilt iPolice de mogelijkheden nog een trapje hoger, via het loslaten van krachtige automatische zoeksystemen op de hele berg aan informatie. Combineer dat met de nodige alarmeringsfuncties en je krijgt een interactief systeem dat helpt risico’s in te schatten, criminele netwerken te detecteren en dat nieuwe info kan signaleren over eerdere zoekopdrachten naar bijvoorbeeld verdachte personen of voertuigen.

Mensenwerk

De Croo en Jambon maken zich sterk dat de politie daardoor proactiever zal kunnen bepalen waar en hoe de middelen en inspanningen best kunnen worden ingezet. Politiewerk zal echter altijd mensenwerk blijven, beseffen ze. Geautomatiseerde systemen zijn nodig om de informatie-explosie aan te kunnen, maar dat is geen garantie dat alle problemen steeds tijdig zullen kunnen worden gedetecteerd.

Prijskaartje van iPolice voor de komende jaren? 95 miljoen euro, die uit de speciale provisie van 400 miljoen euro komt die de regering na de aanslagen in Parijs aankondigde voor extra veiligheidsingrepen. Het mag wel duidelijk zijn dat de uitrol van het hele systeem een werk van lange adem wordt, dat mogelijk zelfs niet rond zal zijn tegen het einde van de legislatuur in 2019.

Nog eens 15 miljoen euro uit de speciale veiligheidspot gaat trouwens naar een systeem dat de rest van de informatiedeling binnen de politie moet moderniseren. Naast de operationele politiewerking gaat immers nog heel wat informatie rond, wat nu vooral via het intranet van de politie gebeurt.

Scope van dit ECS-systeem - ‘Enterprise Cloud Solution’ - is het geheel van de geïntegreerde politie op twee niveau’s. De federale politie is al bezig met de implementatie van deze manier van werken. Het extra geld moet de uitrol in alle lokale politiezones mogelijk maken.

Eigen mening: In deze 21ste eeuw is alles aan het digitaliseren. Van muziek tot zelfs schoolboeken. Nu wordt de politie ook onder handen genomen. Dat wel niet in de slechte zin van het gezegde, maar in de goede. Als de politie binnenkort meer digitaal gaat kunnen werken, gaan ze veel tijd uitsparen met bijvoorbeeld PV's op te stellen. Nu moeten ze dikwijls naar het bureau gaan om dit te doen, met 'iPolice' gaan ze dat niet langer moeten doen. Er komt zo misschien wel een einde aan het eindeloos papier werk dat de politie soms voorgeschoteld krijgt. Spijtig dat het prijskaartje van 'iPolice' toch nog wel aan de dure kant is.

Laatst aangepast door Kevin.V*nRillaer : 20th May 2016 om 09:42.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 20th May 2016, 09:54
Toon.H*yselbergs Toon.H*yselbergs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Morkhoven
Posts: 77
Ik vind het vreemd dat het digitaliseren van het politiewerk zo lang op zich heeft laten wachten. Ik denk dat er in België nog heel veel ruimte is voor digitalisering. Denk maar aan het werk van leger, bijvoorbeeld. Zij kunnen zich via digitale simulatie extra voorbereiden op missies. Het nadeel van digitalisering is zoals steeds het prijskaartje. Toch denk ik dat het belangrijk is dat een regering anno 2016 blijft investeren in digitalisering in elke sector. Op vlak van digitale technologieën is stilstaan achteruitgaan.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:47.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.