actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 16th May 2016, 17:35
Dennis.B*roeckx Dennis.B*roeckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Retie
Posts: 55
‘Herberekening budget bezorgt hogescholen nieuwe miljoenenfactuur’

De hogescholen en universiteiten hebben een herberekening van hun overheidsbudget gekregen, maar daarin wordt de verhoging van alle lonen van de medewerkers onvoldoende doorgerekend, zegt de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora).

De Vlaamse Hogescholenraad is misnoegd. De lonen van de medewerkers van de hogescholen en universiteiten zullen stijgen door de indexverhoging vanaf augustus. Maar die extra kosten worden onvoldoende doorgerekend in een herberekening van het overheidsbudget voor 2016.

Omdat slechts een deel van de loonsverhoging wordt doorgestort, zouden de hogescholen de rest zelf moeten bijpassen. Of ze moeten personeel laten gaan. Dat kost ze nog maar eens 2,1 miljoen euro of 31 banen. In 2017 loopt dit op tot 62 banen, heeft Vlhora becijferd, en dit komt bovenop de 1.600 banen die de voorbije 7 jaar al zijn bespaard.

Twee procent hoger

De lonen van alle hogeschoolmedewerkers zullen, door de overschrijding van de spilindex, vanaf augustus automatisch met 2 procent worden verhoogd. Aangezien de lonen in de hogescholen meer dan 80 procent van het budget uitmaken en die 2 procent nog 5 maanden van het jaar moeten worden uitbetaald, kost dit de hogescholen 1 procent extra budget op 80 procent van het budget dan verwacht.

‘Met deze meerkosten houdt de overheid echter voor de zoveelste keer op rij maar ten dele rekening in de herberekening van het budget dat vorige week werd herzien. Ze geeft de hogescholen slechts 0,55 procent verhoging, daar waar 1 procent was nodig geweest', reageert Vlhora.

‘Er is echt iets grondig mis met dit systeem. Het kan toch niet dat je vanwege de automatische verhoging van de lonen mensen niet meer in dienst kan houden?’, zegt Marc Vandewalle, secretaris-generaal van Vlhora. ‘En dat terwijl er door de jarenlange besparingen en ingrepen al zoveel druk zit op de organisatie van het onderwijs en van de bijkomende taken.’

'Correct doorgevoerd'

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits bevestigt dat de indexatie van het budget hoger onderwijs voor 2016 correct is doorgevoerd bij de begrotingscontrole door de Vlaamse Regering. 'De berekening gebeurt op dezelfde manier als de afgelopen jaren en gelijklopend met andere domeinen binnen de Vlaamse Regering. Op basis van de vastgelegde parameters is het loongedeelte opgetrokken met 0,55%. Dat betekent voor het hoger onderwijs een verhoging van het budget met 7 miljoen euro,' aldus de minister. Het mechanisme blijft dus hetzelfde. Instellingen krijgen hun index zoals voorzien in de regelgeving. Met dat mechanisme kan het soms dat de toegekende index hoger is dan de reële.

Vorige week toonde minister Crevits in de commissie onderwijs haar begrip voor de bezorgdheden van de hogescholen. 'Bij de begrotingsopmaak 2016 zijn de hogescholen maximaal ontzien en zijn de groeipaden voor hen integraal behouden. In opvolging van de begrotingscontrole gaat er naast de 7 miljoen voor de indexering ook nog eens 2,5 miljoen extra naar het hoger onderwijs voor de studentenvoorzieningen. Daarnaast komt er in 2016 ook 5 miljoen euro bij voor hogescholen en universiteiten voor investeringen in het kader van het klimaatfonds.'

Bron: www.standaard.be
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160516_02290795
15/06/2016 15:51

Mening: Ik vind het belangrijk dat het overheidsbudget voor hogescholen duidelijk en eerlijk is. Als dit niet zo is moet dit worden herbekeken. Als er door dit overheidsbudget ontslagen moeten vallen klopt er toch iets niet. Volgens Crevits is het overheidsbudget op dezelfde manier opgesteld als andere jaren. Dan vraag ik mij af of dit wel een goed systeem is. Hogescholen oefenen een belangrijke functie uit voor de maatschappij dus is het belangrijk dat hier genoeg geld in gaat en hier niet te veel ontslagen bij vallen. Hopelijk komt hier meer duidelijkheid over.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 16th May 2016, 23:56
Wouter.P*rmentier's Avatar
Wouter.P*rmentier Wouter.P*rmentier is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Geel
Posts: 75
Bij een normaal bedrijf in de privé-sector zou het ook kunnen gebeuren: de lonen moeten automatisch omhoog en dus moet er ergens bespaard worden. Dat kan enkele werknemers hun baas kosten. Jammer, maar helaas. Daartegenover staat dan meestal wel dat de prijs van hun product omhoog gegaan is of omhoog kan.
Het verschil bij de hogescholen is dat zij geen winstgevend product hebben. Ja, zij krijgen subsidies van de overheid, maar die dalen al een hele tijd in verhouding met de studentenaantallen. De studiegelden zijn onlangs iets meer dan honderd euro omhoog gegaan, maar dat is een doekje voor het bloeden in het grote financiële plaatje. Daardoor verliezen mensen banen en komt de kwaliteit van het onderwijs verder in het gedrang.
En dat er dan meer geld is voor studentenvoorzieningen en klimaatinvesteringen? Wat ben je als student met degelijke voorzieningen, maar amper begeleiding door docenten en ander personeel?
Het is misschien allemaal mooi volgens de regels gebeurd, maar dan is er toch iets mis met de regels.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:28.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.