actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 12th May 2016, 10:28
Magalie O*stvogels Magalie O*stvogels is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Schoten
Posts: 97
Pijnstillers maken je een minder aangename mens

Pijnstillers die paracetamol bevatten, zoals de meeste bij ons populaire pijnstillers, verzachten niet alleen de pijn. Ze verzwakken ook je empathie of je inlevingsvermogen voor zowel de fysieke pijn als het sociale leed dat anderen ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Ohio dat werd gepubliceerd in Science Daily.

Proefpersonen die paracetamol hadden genomen schatten zowel fysieke als emotionele pijn als sociale uitsluiting bij anderen minder pijnlijk in dan personen die geen paracetamol hadden geslikt.
De onderzoekers gaven 40 studenten een drankje met 1000 mg paracetamol, 40 anderen kregen een drankje zonder pijnstiller.

Fysieke en emotionele pijn
Na een uur kregen de studenten, die niet wisten in welke groep ze zaten, acht korte verhaaltjes over psychische of fysieke pijn te lezen. Eén verhaaltje ging bijvoorbeeld over iemand die zijn vader verloor. In een ander verhaal ging het om iemand die zo diep met een mes gesneden werd dat het bot te zien was.

Daarna moesten ze inschatten hoeveel pijn de personen uit de verhaaltjes hadden. De studenten die paracetamol hadden geslikt, dachten dat de hoofdpersonen minder pijn hadden dan degenen die geen paracetamol hadden genomen.

Sociale uitsluiting
Bij een ander experiment leerden 114 deelnemers elkaar eerst kort kennen. Daarna werden ze alleen gezet en keken ze naar een filmpje waarin drie van de mensen die zij net hadden ontmoet, voorkwamen. Twee van de mensen in het filmpje lieten de derde niet meedoen aan een activiteit. De deelnemers moesten daarna aangeven hoeveel pijn en verdriet de afgewezen persoon in het filmpje voelde.

Opnieuw schatten de mensen die paracetamol hadden geslikt de pijn en het verdriet van de afgewezen persoon in het filmpje minder groot in. "Dit keer konden ze zich inleven in iemand die een pijnlijke sociale ervaring had, en ook nu maakten de mensen die paracetamol hadden gekregen zich weinig zorgen om de gevoelens van degene die afgewezen werd", zeggen de onderzoekers.

Empathie is belangrijk. Als je ruzie hebt met je partner en je hebt paracetamol genomen, zou je volgens ons onderzoek minder begrip kunnen opbrengen voor de pijn die je je partner hebt berokkend.

Ruzie met partner
Professor psychologie Baldwin Way, die meewerkte aan het onderzoek, noemt de resultaten verontrustend. "Empathie is belangrijk. Als je ruzie hebt met je partner en je hebt paracetamol genomen, zou je volgens ons onderzoek minder begrip kunnen opbrengen voor de pijn die je je partner hebt berokkend". Een eerdere studie bracht aan het licht dat paracetamol ook positieve gevoelens zoals vreugde afzwakt.

Zelfde hersengebied
Hoe het komt dat paracetamol mensen minder empathisch maakt, weten de onderzoekers niet. Maar het verbaast hen ook niet. In 2004 bleek uit een onderzoek dat pijn en empathie in hetzelfde gebied van de hersenen zitten. "Daarom is het niet onlogisch dat het middel dat ervoor zorgt dat je minder pijn hebt, er ook voor zorgt dat je minder empathie voelt", zo stelt Way.

De wetenschappers gaan nu onderzoeken of ook Ibuprofen, een andere populaire pijnstiller, ons inlevingsvermogen beïnvloedt.

Bron: De Morgen, Pijnstillers maken je een minder aangename mens, 12/05/'16, http://www.demorgen.be/wetenschap/p...-mens-babb27b3/

Eigen mening:


Het verbaast me ten zeerste dat Paracetamol zo'n groot effect heeft op ons empathisch vermogen. Ten eerste vind ik dat mensen te vaak en te snel naar een pijnstiller grijpen. Als ze nog maar iets voelen, nemen velen al medicatie om de pijn te verzachten. Hierdoor raken velen ook gewend aan de medicatie en werkt deze na een bepaalde tijd steeds minder goed. Het feit dat Paracetamol ons inlevingsvermogen in de ander afvlakt, baart me in een bepaalde zin niet echt zorgen. Zolang je normale dosissen medicatie neemt, zie ik niet echt het probleem. Natuurlijk is het belangrijk dat je je kan inleven in vrienden, je partner,..., maar het effect van Paracetamol is ook tijdelijk. En het onderzoek vertelt ons niet in welke mate je minder empathisch zou kunnen worden. In welke mate neemt die empathie dan werkelijk af? Naar mijn inziens is het enkel en alleen een probleem bij mensen die veel pijnstillers gebruiken.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 29th May 2016, 14:45
Sofie.DeWolf Sofie.DeWolf is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 1,020
Pijnstillers hebben invloed op humeur

Net zoals Magalie vind ik het geen onoverkomelijk probleem dat mensen minder aangenaam worden na het veelvuldig nemen van pijnstillers. Dit is een algemene bijwerking van pijnstillers, dus mensen die de bijsluiter lezen zouden dit in principe moeten weten. Dat is ook logisch. Mensen worden 'vervelend' van de pijn en pijnstillers verdringen de pijn door in te werken op de pijnreceptoren of de hersenen. Het is niet altijd makkelijk om hiermee om te gaan, maar weet wel dat de patiënt in kwestie er eigenlijk niets aan kan doen en al helemaal geen nood heeft aan opmerkingen over zijn/haar gedrag. Het is belangrijk om hem/haar te steunen en te laten blijken dat je de patiënt begrijpt. Op een 'helder' moment kan je er achteraf nog altijd over praten.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:38.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.