actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > Human Interest > Religie & kerk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd November 2015, 12:15
I*te.VanHerreweghe I*te.VanHerreweghe is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Vorselaar
Posts: 95
Keuzestress in moderne tijden: wat doe je met je lichaam na de dood?

Steeds meer mensen regelen hun eigen begrafenis. Maar met de 'originele' en nieuwe manieren van begraven lijkt dat heel wat keuzestress met zich mee te brengen.
26
Keer gedeeldDeel op Facebook Deel op Twitter Deel op Google+ Deel op LinkedIn Verzenden via mail
reacties 2
Afdrukken
Keuzestress in moderne tijden: wat doe je met je lichaam na de dood?
Het aanbod van doodskisten en urnes wordt steeds groter © iStock

Meer en meer Belgen regelen hun eigen begrafenis. Dat komt doordat de meesten onder hen niet willen dat deze 'last' op de schouders van de nabestaanden terechtkomt of omdat ze er zeker van willen zijn dat ze begraven worden zoals ze zelf het liefst willen. Daarnaast besparen ze familie of vrienden ook van de grote kost die daarmee gepaard gaat. In België kost een begrafenis gemiddeld zo'n 4000 euro.

En hoewel het praktisch gezien gemakkelijk is om je eigen begrafenis te regelen, zorgt dat bij heel wat mensen voor twijfel. Want in deze maatschappij word je niet alleen in de supermarkt geconfronteerd met tientallen verschillende producten die allemaal beweren hetzelfde effect te hebben. Denk aan de eindeloos lijkende rijen boter die beweren het lekkerst én het best voor de gezondheid te zijn. En ook al lijkt het misschien een beetje luguber, deze trend trekt zich ook door op het vlak van begrafenissen. We zetten de origineelste 'trends' op een rijtje.

Reďncarneer in een boom

Na de dood terugkeren als een boom is de ultieme wens van velen. Er bestaan biologisch afbreekbare urnen die opgedeeld zijn in twee compartimenten. Het onderste gedeelte is voor de as, het bovenste voor de boomzaadjes. Na enkele jaren groeit er dan mits wat geluk een boom die gevoed werd door de as van de overledene.

Tatoeages

Mensen met tatoeages krijgen vaak een en dezelfde vraag voorgeschoteld: "Maak je jezelf geen zorgen over die tekeningen op je lijf als je oud en gerimpeld bent?" Velen onder hen vinden het dan ook ware geldverspilling. Wel, hier is een kans om te bewijzen dat het niet zo is en dat tatoeages wel degelijk heel waardevol kunnen blijken.

De National Association for the Preservation of Skin Art of kortweg NAPSA, biedt de mogelijkheid om een tatoeage van de overledene te laten verwijderen en bij te houden. Om dat te kunnen doen moet je jezelf aanmelden bij de organisatie om de tatoeage te registreren. Binnen de 60 uur na overlijden wordt de tatoeage dan verwijderd. De nabestaanden ontvangen het kunststukje drie tot zes maanden later. Momenteel is dit enkel mogelijk in Amerika, maar de organisatie is van plan het concept snel te exporteren naar het buitenland.

Het is wel mogelijk in België om een tatoeage te zetten waarbij een beetje as van de overledene wordt verwerkt in de inkt. Op die manier proberen sommigen hun dierbaren zo dicht mogelijk bij hen te houden, zelfs na de dood.

Vereeuwig jezelf in een kunstobject

Vandaag de dag bestaan er ringen, halskettingen en armbanden waar je de as van een overledene in kan verwerken. Muziekliefhebbers kunnen hun as ook laten verwerken in een elpee met hun lievelingsmuziek op.

Groene begrafenissen


Veel mensen vinden het belangrijk om ook na de dood hun steentje bij te dragen aan het behoud van de natuur. Een groene begrafenis biedt daarvoor de ideale oplossing. Wanneer iemand sterft, wordt het lichaam traditiegetrouw gebalsemd, waarbij begrafenisondernemers gebruikmaken van producten die het ontbindingsproces afremmen. Die producten dringen op termijn door in de bodem, wat niet goed is voor het milieu. Tijdens een natuurlijke begrafenis wordt de overledene om die reden niet gebalsemd. Enig nadeel is wel dat het dan allemaal vrij snel moet gaan. Anders loop je het risico dat het ontbindingsproces al start nog voor de persoon effectief wordt begraven.

Keuzestress in moderne tijden: wat doe je met je lichaam na de dood?
© Getty Images

Daarnaast worden ook de klassieke doodskisten en urnen achterwege gelaten. Vandaag de dag kan je kiezen voor biologisch afbreekbare urnen gemaakt uit organisch materiaal zoals de kokosschil of voor een doodskist gemaakt van hout dat komt uit bossen met herplantplicht. Zelfs de binnenbekleding bestaat uit stof dat biologisch afbreekbaar is of uit stro. Je kan de urne of kist dan laten bijzetten in een natuurbegraafplaats, ten midden van een groot bos waar mensen ook gewoon naartoe komen om er te wandelen. Die zijn vooral in Nederland een groot succes, waar overledenen ook in gewaden in plaats van kisten worden begraven.

Cryomatie en resomatie

Cryomatie en resomatie zijn beiden nog niet toegestaan in België, maar dat is volgens 'believers' slechts een kwestie van tijd. Deze processen vormen een alternatief voor de traditionele crematie waarbij het lichaam wordt verbrand. Bij het resomatieproces verwatert het lichaam in plaats van het te verbranden. Op een temperatuur van 150 tot 180 graden Celsius lost het lichaam op in een machine die gevuld is met water. Na afloop blijft er as over, net zoals bij een crematie. Het voordeel hieraan is dat er veel minder energie nodig is en dat er geen schadelijke stoffen zoals dioxines en kwik vrijkomen.

Bij cryomatie daarentegen wordt het lichaam tien dagen gekoeld tot -18 graden Celsius waarna het samen met de kist wordt ondergedompeld in vloeibare stikstof. Daarna worden de resten op een trilplaat geplaatst waardoor er enkel witte as overblijft. In Nederland wordt al door een uitvaartverzekeraar onderzocht of dit een goed alternatief zou bieden voor het verbranden van lichamen.

Stuur jezelf naar de ruimte

Keuzestress in moderne tijden: wat doe je met je lichaam na de dood?
© BELGA

Het bedrijf Celestis biedt de mogelijkheid om je as de ruimte in te lanceren. Eerder werden Majel Barrett en haar man Gene Roddenberry, de bedenkers van de sciencefictionserie Star Trek, al in de ruimte begraven. Ook de as van acteur James Doohan, bekend als Scotty uit Star Trek werd in de ruimte gelanceerd. Heel populair is het wel niet, want in 2015 waren er slechts twee bestellingen. Dat zal vast iets te maken hebben met het dure prijskaartje. Een retourtje ruimte-aarde kost al snel 1295 dollar (zo'n 1170 euro). Wil je dat je as gelanceerd wordt richting de maan - en daar ook blijft - dan kost dat al snel 12.500 dollar (zo'n 11.300 euro).

Een gepersonaliseerde kist

Voor diegenen die alle voorgaande opties te ver vonden gaan, maar wel origineel uit de hoek willen komen bestaat er ook nog een alternatief: de gepersonaliseerde doodskist of urne. (MVM)

Bron: http://www.knack.be/nieuws/ondertus...mal-621825.html

Mijn mening: Dat deze moderne tijd het ons niet gemakkelijk maakt, weten we allemaal. Er is overvloed van aanbod op alle gebieden. Je hebt keuze qua voedsel, kledij, studierichting, auto, land waar je wil wonen, .. tot zelfs de keuze van het merk van water dat je drinkt.
Zelfs wanneer je overleden bent, willen mensen nog steeds de beste indruk maken op de nabestaanden door zo gespecialiseerd mogelijk begraven te worden. Tegenwoordig wordt de begrafenis op voorhand geregeld, zodat nabestaanden hier geen last meer van ondervinden. In het artikel staat dat velen kiezen voor datgene wat het beste bij hen past. Ze kiezen voor het milieu en maken gebruik van biologisch afbreekbare urnen, ze kiezen voor de ruimte, laten hun tatoeages afnemen en bewaren door de familie of gaan zelfs reďncarneren in een boom. De oude traditie van de simpele doodskist, wordt weggeveegd van het lijstje.
Tijdens het lezen van dit artikel stel mezelf de vraag wat er gebeurd met het moment van afscheid nemen. Geloofstradities staan niet meer centraal en het geloof dat overledenen naar de hemel gaan, is niet meer van toepassing. Mensen gaan opzoek naar iets wat hen kenmerkt en maken zo de keuze van de begrafenis. Ik weet niet of ik mezelf kan vinden in deze verschillende opties van begraven worden. Je merkt duidelijk dat mensen meer en meer gaan religieshoppen. Diegenen die willen reďncarneren in een boom, geloven in de reďncarnatie, wat eigenlijk afkomstig is van het Hindoeďsme. Je merkt dat velen een duidelijk humanisme nastreven door het lanceren van as in de ruimte of het bewaren van tatoeages.
De keuze op het vlak van religie, geloof en bijgeloof wordt steeds groter en groter waardoor de oude tradities volledig verloren gaan.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 3rd November 2015, 01:21
m*nique m*nique is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Feb 2015
Locatie: Lille
Posts: 63
Je lichaam aan de wetenschap schenken, postuum nuttig zijn!
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:23.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.