actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 4th November 2015, 14:15
Ante.M*lfait Ante.M*lfait is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Turnhout
Posts: 25
klanten misleid door etiketten op vleesproducten

Etiketten op producten die vlees bevatten scheppen niet altijd duidelijkheid over de inhoud en kunnen misleidend zijn. Dat concludeert de European Consumer Organisation (BEUC), waarvan Test-Aankoop lid is, na een onderzoek. De organisatie dringt er bij de lidstaten op aan de Europese regels strikter toe te passen.


BEUC liet de aangesloten organisaties in zeven Europese landen tests uitvoeren. In België werd bijvoorbeeld de kwaliteit van filet américain préparé gecontroleerd, dat normaal minstens 70 procent rundvlees moet bevatten. Via creatieve etikettering als ‘préparé’ of ‘préparé du chef’ wordt dat omzeild, om varkensvlees te kunnen toevoegen.

Misleidende etiketten

De organisatie stelde ook vast dat de hoeveelheid vlees in bijvoorbeeld brochettes niet correct wordt weergegeven. Als er meer dan 5 procent water wordt toegevoegd, zoals vaak gebeurt, moet dat worden vermeld.

Een andere manier waarop de consument wordt misleid is een gebrek aan vermelding dat het vlees mechanisch van het karkas is verwijderd, wat een lagere kwaliteit oplevert. Lamsvlees of kalfsvlees wordt in sommige gevallen dan weer vervangen door gevogelte.

Controle

Consumenten moeten hun aankopen kunnen baseren op eerlijke, correcte en complete etiketten, zegt Monique Goyens, directrice van BEUC. “Het is niet omdat een product goedkoop is dat het etiket misleidend moeten zijn. U betaalt voor vlees, niet voor water.”

De organisatie vraagt de Europese lidstaten frequenter te controleren op de etiketten. “Het is momenteel zo makkelijk om te frauderen dat er geen reden is om te stoppen”, aldus Goyens. De Europese Commissie moet dan weer betere definities opstellen voor vleesproducten en -bereidingen. Zo worden volgend jaar nieuwe wetgevende initiatieven verwacht over het nitraatgehalte in voeding.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151104_01954300
datum: 4/11/2015

mening:
Het verbaast me eigenlijk niet dat er gefraudeerd wordt met voeding. In onze wereld is niets wat het lijkt. De EU heeft dan wel wetten opgesteld om de consumenten beter te informeren en te beschermen, maar deze zijn dan blijkbaar nog te vaag. Het is toch belangrijk te weten wat je eet, zeker als je bepaalde vleessoorten niet mag of wil eten, of als je erg met gezonde en eerlijke voeding bezig bent.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:31.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.