|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
"Gooi eetbaar voedsel niet zomaar in de vuilnisbak"
Vlamingen gooien jaarlijks gemiddeld 18 tot 26 kilogram voedsel in de vuilbak: vooral fruit (29 procent), brood (23 procent) en groenten (20 procent). De campagne "30 dagen voedselwinst" wil de consument bewust maken van dat voedselverlies en roept zo veel mogelijk Vlamingen op om volgende maand zo weinig mogelijk voedsel in de vuilnisbak te gooien.
De bedoeling is dat deelnemers in november gedurende dertig dagen optellen hoeveel voedsel ze verspillen. De campagne wil consumenten op die manier confronteren met de hoeveelheid voedsel die in een huishouden wordt verspild. Daarnaast worden ook oplossingen aangereikt bij het aankopen, bewaren en bereiden van voeding en leren deelnemers meer over het verwerken van restjes. De campagne is een initiatief van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. Eerder dit jaar ondertekende de Vlaamse regering nog de Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020. Daarmee engageerde ze zich om de komende vijf jaar samen met bedrijven en organisaties actieprogramma's uit te voeren om voedselverliezen op vlak van onder andere productie, distributie en consumptie met 15 procent te verminderen. "Naast een financiële impact heeft voedselverspilling ook een invloed op het milieu. Voedselverlies vormt een overbodige belasting met een jaarlijkse ecologische voetafdruk in Vlaanderen van 16.000 ha. Het belang van de problematiek is dus duidelijk en het is tijd om er iets aan te doen", luidt het. Peter van de nieuwe campagne is acteur Jenne Decleir, die zelf ook deelneemt. Hij krijgt daarbij de hulp van foodblogster Dorien Knockaert. Inschrijven kan via de website www.30dagen.be/voedselwinst. Bron: www.deredactie.be Eigen mening De voedselverspilling anno 2015 is een probleem waarbij een grondige aanpak vereist is. De campagne en de verschillende acties zijn goede ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. Volgens mij zijn heel wat mensen er niet van bewust hoeveel voedsel ze wel niet weggooien. Een confrontatie met hun afval is dus een goede manier om hen hiervan bewust te maken. Daarnaast zijn er heel wat mensen (waaronder ikzelf) die niet of amper weten wat ze kunnen doen met voedselresten. Hier zijn heel wat mogelijkheden in, het is goed dat de Vlaamse overheid de mensen hierover wil informeren. Mensen in een moeilijkere economische situatie zijn hierbij zeker geholpen. Ze kunnen spaarzamer en slimmer omgaan met hun voedsel, waardoor ze meer geld hebben voor andere zaken. Bovendien komt het ook ons milieu ten goede: hoe kleiner onze ecologische voetafdruk, hoe beter! |