![]() |
|
![]() |
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Rood vlees komt op zwarte lijst naast asbest en sigaretten
“Rood vlees is kankerverwekkend.” Dat is de verwachte conclusie van een nieuw rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag uitbrengt. Biefstuk komt zo op dezelfde zwarte lijst terecht als asbest, alcohol en sigaretten. “Terecht”, zeggen experts. “Als we minder kankers willen, moeten we minder roken maar ook minder vlees eten.”
Als de Wereldgezondheidsorganisatie spreekt, houdt de voedingsindustrie haar adem in. Want wat het beste is voor ons lijf, staat soms ver van de realiteit. Begin dit jaar pakte de WHO uit met het advies “maximaal 25 gram toegevoegde suikers per dag”. Schrikken voor de frisdrankproducenten. Want met één blikje gezoet fruitsap overschrijd je die norm al. Begin volgende week is de vleesindustrie aan de beurt. De WHO komt dan met een nieuw rapport over zogenaamd rood vlees, afkomstig van varkens, koeien of schapen. Hamburgers en worsten dus, maar ook biefstuk en koteletten. Darmkanker De onderzoekers zelf hielden gisteren, ondanks een lek in de Britse pers, de lippen nog stijf op elkaar. Maar volgens experts ligt de conclusie van de studie voor de hand. “Het zou me niet verbazen mocht rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen terechtkomen”, zegt dokter Luc Colemont van de vzw Stop Darmkanker. “Er is al jaren sprake van een verband met darmkanker. Een pak studies hebben daar al op gewezen.” Bron: Het Nieuwsblad - 24 oktober 2015 http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151023_01936424 Eigen mening: In dit artikel beweren ze dat rood vlees evenveel kans heeft op kanker als sigaretten of asbest. Als dit waar is, dan zullen we heel ons eetpatroon moeten aanpassen. Veel Belgen eten graag vlees, wat gaat dit met onze eetcultuur doen? Het is al bewezen dat sigaretten en alcohol ook kankerverwekkende stoffen zijn, maar toch zijn er nog steeds mensen die hier overmatig gebruik van nemen. Deze mensen nemen het risico om kanker te krijgen op latere leeftijd. Ik vind het goed dat de wetenschap ons hiervoor waarschuwt, maar ik vind niet dat de maatschappij kan verbieden dat de bevolking geen alcohol meer mag drinken of rood vlees eten. Momenteel doet de maatschappij dit niet, maar je weet nooit met de regering. De bevolking moet wel weten welke risico's hier aan verbonden zijn. |
#2
|
|||
|
|||
Rood vlees komt op zwarte lijst naast asbest en sigaretten
De laatste 50 jaren eten wij Belgen toch al 50 gram minder rood vlees, maar we eten toch nog makkelijk een 130 gram per dag. Dat is heel veel. Wanneer we dan horen dat rood vlees kankerverwekkend is, denk ik dat we er iets aan moeten doen. Natuurlijk is dit net zoals sigaretten een moeilijk prbleem, de overheid kan ons niet verbieden om rood vlees te eten, het ligt dus allemaal in eigen handen.
Rood vlees is niet enkel schadelijk voor de gezondheid, het zorgt ook voor watervervuiling, grootschalige ontbossing en de opwarming van de aarde. Het zou dus wel heel voordelig zijn moesten we allemaal een klein beetje minder vlees eten. |