actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th October 2015, 09:28
J*ll.Bogaerts J*ll.Bogaerts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 78
ACV wil ban op privé-poetshulp voor zorgbehoevenden

ACV wil ban op privé-poetshulp voor zorgbehoevenden

Het ACV vraagt dat de Vlaamse regering komaf maakt met de commerciële huishoudhulp voor zorgbehoevende Vlamingen. Geen enkele poetshulp van een dienstenchequebedrijf zou nog mogen poetsen in het huis van bijvoorbeeld een dementerende bejaarde.

Tegen 2030 zal Vlaanderen zo'n 45 procent meer thuiswonenden met een zorgbehoefte tellen. Zij zullen nood hebben aan thuisverzorging, maar ook aan huishoudhulp. Nu al doen steeds meer ouderen een beroep op dienstenchequebedrijven, die poetshulpen uitsturen om hun huis schoon te maken. Het ACV wil daar komaf mee maken en heeft met een petitie, die door meer dan 19.000 Vlamingen werd ondertekend, een hoorzitting afgedwongen in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement.

De christelijke vakbond zal er vandaag meer middelen vragen voor de gespecialiseerde poetsdiensten van de aanvullende thuiszorg, een afdeling binnen de gezinszorg. Daaronder valt een twintigtal diensten met in totaal zo'n 3.500 werknemers. Zij worden gesubsidieerd door het Agentschap Zorg en Gezondheid, en zouden, als het aan het ACV ligt, in de toekomst als enige nog mogen poetsen in het huis van zieken en zorgbehoevenden.

Opleiding
Hoeveel dienstenchequemedewerkers in zorgsituaties werken, is volgens het ACV niet duidelijk. Nu valt huishoudhulp via dienstenchequebedrijven wel vaak goedkoper uit dan poetshulp uit de aanvullende thuiszorg. Het zorgt ervoor dat ook OCMW's of diensten voor gezinszorg mensen doorverwijzen naar het systeem van de dienstencheques. Bij ongewijzigd beleid zal die verschuiving allicht nog groter worden.

"Maar de dienstenchequebedrijven kunnen geen totaalpakket aanbieden", zegt Bart Vannetelbosch, nationaal secretaris van ACV Voeding en Diensten. "De gespecialiseerde poetsdiensten werken in een team, met ook maatschappelijk werkers. Als de poetsers merken dat iemand verward is, kunnen ze dat meteen melden. Dienstenchequemedewerkers kunnen nergens terecht. Bovendien hebben mensen in een zorgsituatie ook nood aan sociaal contact. Medewerkers van de dienstenchequebedrijven zijn daarvoor niet opgeleid."

Federgon, de werkgeversfederatie van de dienstenchequesector, is niet te spreken over de uithaal van het ACV. Volgens algemeen directeur Herwig Muyldermans zijn huishoudhulp via dienstencheques en zorg twee verschillende soorten dienstverlening. "Wij hebben geen indicatie dat zich incidenten hebben voorgedaan. Wij willen het onderscheid tussen poetsen en zorg behouden, omdat het volgens ons gevaarlijk is om beide te vermengen. Een verpleegster moet toch ook niet poetsen in het ziekenhuis?"


Meer middelen

Maar Jozef Pacolet, hoofd van de Onderzoeksgroep Verzorgingsstaat en Wonen aan de KU Leuven en auteur van een rapport over de problematiek, geeft het ACV gelijk. Hij stelt, net als de Vlaamse Ouderenraad, dat poetsen bij een zorgbehoevende verder gaat dan louter schoonmaken. "De dienstenchequebedrijven zullen hetzelfde statuut moeten aannemen als de erkende thuishulporganisaties, waarbij hun werknemers een opleiding zullen krijgen. Zonder die erkenning hebben zij geen plaats in dit deel van de sector."

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geeft aan dat de intentie bestaat om vanaf 2017 meer middelen te voorzien voor de gezinszorg en de aanvullende thuiszorg, zodat zij tegemoet kunnen komen aan de groeiende vraag. "Er is niet gezegd dat dienstenchequemedewerkers niet meer mogen poetsen indien er een zorgsituatie is. Wel dat bij zorgsituaties aanvullende thuiszorg in vele gevallen de aangewezen keuze is. Maar alleen de thuiszorg gebruiken, zal op termijn onbetaalbaar zijn."

Bron: http://www.demorgen.be/nieuws/acv-w...enden-bca2d392/
Eigen mening: Dit artikel verbaast me wel een beetje. Ik begrijp wel wat ze bedoelen, maar ik ben het er niet helemaal mee eens. Als iemand heel ziek is, dan ga ik er al bijna vanuit dat daar constant iemand aanwezig zal zijn om voor deze persoon te zorgen. Welke opleiding de poetshulp dan gehad heeft, lijkt mij hier geen belang te hebben. Het is ook niet eerlijk tegenover de dienstenchequebedrijven om nu te beslissen dat zij niet meer bij iedereen mogen gaan kuisen. Oudere mensen zijn volgens mij een groot deel van hun inkomen. En nu opleidingen voorzien voor al de poetshulpen klinkt niet realistisch. Naar mijn gevoel is het aan de mensen zelf om te beslissen wie ze laten komen. Als ze een poetshulp nemen en ze hebben ook thuiszorg nodig zullen ze daar gewoon twee personen voor zoeken. Zo was dat bij mijn grootouders ook en dat ging allemaal vlot. Er komen via deze weg verschillende mensen langs en dat is dan weer goed voor hun sociaal contact.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:01.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.