actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 15th October 2015, 16:11
ARNE.W*LLEMS ARNE.W*LLEMS is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Grobbendonk
Posts: 73
Concurrentie moet prijs kankermedicijnen drukken

België en Europa moeten meer inspanningen doen om de kosten van de nieuwe geneesmiddelen tegen kanker te drukken. Dat zegt Prof Dr. Jacques De Grève van het UZ Brussel naar aanleiding van de Dag tegen Kanker. Zo zouden immunotherapieën die vaak nauwelijks van elkaar verschillen tegen elkaar kunnen uitgespeeld worden, in het belang van de patiënt.


Professor De Grève, tevens ondervoorzitter van de Vlaamse Liga tegen Kanker, spreekt van het oncologisch dilemma. ‘Klinisch onderzoek richt zich steeds vaker op heel specifieke vormen van kankers, waarvoor dan zeer gepersonaliseerde en doeltreffende behandelingen komen en meer recent zeer actieve immunologische behandelingen.’ Maar de keerzijde van de medaille is de kostprijs.

In 2013 gaf ons land 400 miljoen euro uit aan kankergeneesmiddelen. ‘Maar dat gaat drastisch toenemen door de brede toepasselijkheid van de immunotherapie over alle kankertypes heen. Tenzij men actief maatregelen treft om de kosten te drukken, zal dat tegen 2020 reeds oplopen tot 1,4 miljard euro en tegen 2050 tot vijf miljard euro.’

Farmabedrijven

In de VS bepalen de farmabedrijven zonder discussie de prijs van de geneesmiddelen. Aan de andere kant staat het zogenaamde Kiwi-model van Nieuw-Zeeland, waar de overheid een offerte uitschrijft voor een bepaalde aandoening en het goedkoopste geneesmiddel op de markt komt. De Grève vindt een offerte in sommige gevallen ook een goed idee, zeker voor generische geneesmiddelen, maar pleit ook voor andere, subtielere methoden om de concurrentie te organiseren tussen innovatieve geneesmiddelen.

‘Zo kunnen meerdere nieuwe immunotherapieën, met vaak minieme onderlinge verschillen, tegen elkaar worden uitgespeeld om de prijs voor de consument te drukken. Daar zijn dan wel regelgevende aanpassingen voor nodig op Europees en op Belgisch niveau.’

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151015_01920763

Eigen mening:
Ik vind dit een positieve evolutie. Farmaceutische bedrijven hebben vaak een monopoly over een bepaald product. Dat drijft de prijzen van de geneesmiddelen fors de hoogte in, waardoor de kosten voor de patiënt hoog oplopen. Voor kankermedicijnen zijn de producten vaker nog duurder door de hoge researchkosten en het lage aantal bedrijven dat kankermedicatie commercialiseert. Concurrentie tussen bedrijven zal de prijs doen dalen en de medicatie dus goedkoper maken voor de consumenten. Ik weet uit eigen ervaring dat dit van cruciaal belang kan zijn, aangezien ik zelf enkele familieleden verloren ben aan kanker.
Een vergroting van de markt is dus een hele goede zaak voor de patiënten.

Laatst aangepast door ARNE.W*LLEMS : 15th October 2015 om 16:25.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:51.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.