actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 13th October 2015, 13:41
célinefrison célinefrison is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Geel
Posts: 55
Nieuwe biermastodont blijft Belgisch

Brouwersgroep AB Inbev heeft de beoogde megaovername binnen. De directie van SABMiller is na een verdere verhoging toch bereid om in te gaan op het overnamebod. Beide bedrijven gaan op in één nieuwe onderneming, die net als voorganger AB Inbev Belgisch blijft.


Het bod is verder verhoogd toto 44 pond, zowat de helft meer dan de koers van SABMiller voor de overnamestrijd begon. Het bod waardeert de brouwer van Grolsch, Peroni en Miller op zo'n 96 miljard euro. Daarmee is de weerstand bij SABMiller gebroken. De directie neemt zich voor om het bod 'unaniem' te verdedigen bij de aandeelhouders.

Daardoor lijkt de overname een feit. Beide partijen zijn het daar al in zoverre over eens dat als alles toch nog afspringt, SABMiller een vergoeding van 3 miljard dollar moet betalen aan AB Inbev. AB Inbev neemt zich voor om het principeakkoord tegen 28 oktober om te zetten in een formeel bod.

Belgisch

Uit het persbericht blijkt ook dat AB Inbev na de overname Belgisch wil blijven. Er wordt immers een nieuwe firma opgericht, voorlopig nog zonder nieuwe naam, en daar worden AB Inbev en SABMiller in ondergebracht. Aandelen InBev worden dan omgeruild tegen aandelen in die nieuwe firma. AB Inbev schrijft dat het de bedoeling is om de hoofdzetel van die onderneming in België te laten.

Toezichthouders

Door de overname ontstaat een megabedrijf dat zijn machtspositie op de biermarkt nu helemaal verankert. AB Inbev was al goed voor ruim 20 procent van de globale biermarkt, SABMiller heeft als nummer twee zo'n 10 procent in handen. Na de overname zullen ze wellicht een aantal merken moeten afstoten, omdat het bedrijf anders in bepaalde landen te dominant zou zijn. Dat is wellicht in de VS het geval, waar de verschillende merken uit de twee groepen in totaal zo'n driekwart van de markt in handen hebben. De toezichthouders zullen dus nog van zich laten spreken.

Weerstand

Sinds AB Inbev vorige maand liet weten dat het uit was op een overname had de directie van SABMiller zich steeds verzet. Het bedrijf werd 'substantieel' ondergewaardeerd, klonk het. Daardoor dreef AB Inbev het uiteindelijk bod toch op van 38 tot 44 pond. Carlos Brito, de topman van AB Inbev, had de aandeelhouders van SABMiller ondertussen al opgeroepen zich tegen de directie in uit te spreken voor de overname. De grootste aandeelhouder van SABMiller, Altria, zag de overname al zitten vanaf 42,15 pond per aandeel, maar de andere belangrijke aandeelhouders gingen nu pas overstag. Zij kunnen een deel van hun belang in SABMiller inruilen tegen nieuwe aandelen AB Inbev.

De tijd begon te dringen voor AB Inbev. als de overname tegen woensdagavond niet rond was, dan zou het bedrijf omwille van de Britse regulering gedurende zes maanden lang moeten afzien van een nieuwe overnamepoging. Maar aangezien er nu een principeovereenkomst is over de overname komt die deadline te vervallen.

Laatste grote overname

Voor AB Inbev is door de overname van SABMiller het laatste puzzelstukje gelegd om wereldwijd de grootste biergigant te zijn. Zo krijgt AB Inbev nu toegang tot de Oceanische en Afrikaanse markten, waar het tot dusver vrij zwak stond. Maar door het binnenhalen van een merk als Foster's is het in Australië nu in een klap de grootste. Ook in Latijns-Amerika vult SABMiller de portefeuille van AB Inbev perfect aan.

De inlijving van SABMiller zet de kroon op een kwarteeuw overnames in de branche door de Braziliaan Jorge Paulo Lemann, die in 1989 begon met de sputterende brouwer Brahma over te kopen voor 50 miljoen dollar. Tien jaar later kocht Brahma rivaal Antarctica om samen AmBev te vormen, dat in 2004 met de Belgen in zee ging.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151013_01916325

Mijn mening:
Het is AB Inbev eindelijk gelukt om SABMiller te overtuigen. Samen gaan ze nu één nieuwe firma vormen en dat vind ik heel goed. Ze blijven ook na deze overname Belgisch en dat is toch iets waar we als Belg trots op kunnen zijn vind ik. Ook de hoofdzetel van deze nieuwe firma blijft in België en dat kan niet anders dan goed zijn voor onze economie. Door SabMiller over te nemen, zal AB Inbev de grootste biergigant ter wereld zijn. Ik vind het heel indrukwekkend dat het bedrijf zo hard gegroeid is op relatief korte tijd.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 15th October 2015, 18:12
célinefrison célinefrison is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Geel
Posts: 55
Zelf vind ik het een erg interessant artikel omdat ik economie als onderwijsvak heb genomen. Een artikel over een mega-overname als deze is dus zeker het lezen waard. Het feit dat de hoofdzetel zich in België zal bevinden, kan ook positieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in ons land. Ik veronderstel dat doordat ze nu samen één groot megabedrijf vormen, ze ook meer mensen zullen moeten aanwerven. In tijden waarin het vrij moeilijk is om snel een job te vinden, is dit natuurlijk positief!
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:05.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.