|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Wereldgezondheidsdag: Hoe veilig is ons voedsel?
Twee miljoen mensen sterven jaarlijks door voedsel te eten dat besmet is met bacteriën, parasieten, virussen en chemische substanties.
Jaarlijks sterven twee miljoen mensen door voedsel te eten en water te drinken dat besmet is met bacteriën, parasieten, virussen en chemische substanties. Hoe veilig is ons voedsel eigenlijk?, vraagt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) zich af op Wereldgezondheidsdag. In december 2014 aten zestien Vlamingen in drie restaurants everzwijn, waarna ze onwel werden en in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) onderzochten het everzwijnvlees en de stalen van de patiënten. Ze stelden vast dat de patiënten besmet zijn met trichinella, een parasiet die in het vlees huisde. Rondworm Het ITG huisvest een nationaal referentielaboratorium voor trichinellose dat gefinancierd wordt door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Trichinellose wordt veroorzaakt door een rondworm en kan tot ernstige klachten leiden zoals spierpijn, maagdarmklachten en ontstekingen. In het ergste geval kan de parasiet zelfs dodelijk zijn, waarschuwt he ITG. 'Vroeger kwam trichinella in het Westen geregeld voor, daarom werden de lidstaten van de EU verplicht om een referentielabo aan te duiden', vertelt professor Pierre Dorny, hoofd van de dienst Veterinaire Helminthologie. 'Vandaag is trichinella in het Westen zeldzaam omdat de voeding voor varkens sterk is gecontroleerd en worden de gevallen voornamelijk veroorzaakt door het eten van wild. In andere werelddelen zoals Zuid-Amerika en Zuid-Oost-Azië komt trichinella vaker voor.' Varkens lopen er vrij rond en er is weinig regelgeving over de voeding van de dieren.' Globalisatie van voedselvoorziening Trichinella is lang niet de enige parasiet die via voeding wordt verspreid. 'Ziektes die veroorzaakt worden door voeding besmet met parasieten komen steeds vaker voor. Dat heeft onder andere te maken met globalisatie van onze voedselvoorziening, toename van de bevolking in risicogebieden, veranderingen in culinaire gewoontes maar ook met betere diagnostische tests en meer communicatie', aldus Dorny. Datum: 7/04/2015 Bron: http://www.knack.be/nieuws/gezondhe...mal-560053.html Mening: Ik vind dat er ongelofelijk veel doden zijn door het voedsel. Dat er meer parasieten opduiken, komt door de opwarming van de aarde. Er zijn nog steeds veel mensen die gaan jagen, om daarna het dier op te eten. Doordat er weinig regelgeving is over de voeding van dieren, gaat het dodenaantal alleen maar blijven toenemen. Er zijn weinige mensen die nadenken over het aantal ziektes dat een dier met zich kan mee dragen. Zo zit mijn zus nu in Afrika. Daar krijgt ze te horen dat er veel mensen van de sloppenwijk sterven door het eten van dieren. Ze eten deze dieren omdat ze niks anders kunnen betalen, met de gevolgen nadien. Ik vind dat er een betere regelgeving over moet ontstaan. Hoewel ik denk dat het moeilijk te controleren is. |
#2
|
|||
|
|||
Hoe veilig is ons voedsel?
Je zou voor minder vegetariër worden na het lezen van dit artikel. Net zoals B*b ben ik voorstander van strengere controles op het voedsel. Als wij naar de supermarkt gaan nemen we meestal mee waar we zin in hebben zonder het etiket te bestuderen. Op het etiket staat belangrijke informatie over het voedingsmiddel en (hopelijk) een kwaliteitslabel. De meeste mensen hebben hier geen tijd voor en geloven in de goedheid van de verkopers. Sommige mensen lezen de verpakking wel, maar dan nog kan je voor verrassingen komen te staan. Hetgeen op de verpakking staat is niet altijd hetzelfde als hetgeen dat effectief in het voedingsmiddel zit. Daarom zijn controles noodzakelijk, zoiets moet gecontroleerd worden voor de gezondheid van de consument. In het artikel wordt gesproken over vlees, maar ook andere voedingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn. Fruit en groenten kunnen bijvoorbeeld bewerkt zijn met een chemisch product om het zo langer houdbaar te krijgen. Naargelang welk product gebruikt werd kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Zelfs bioproducten zijn niet altijd zo 'bio' als ze laten uitschijnen. Altijd oppassen is de boodschap.
|