actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs > Onderwijsvisie
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd March 2015, 10:05
L*en van Overveld L*en van Overveld is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Nijlen
Posts: 130
Steeds meer jongeren in onderwijs tweede kans

Steeds meer jongeren in onderwijs tweede kans

Steeds meer mensen proberen hun diploma secundair alsnog te halen in het tweedekansonderwijs. En de cursisten worden er steeds jonger. Dat schrijft De Standaard in zijn ochtendeditie.

Steeds meer mensen proberen toch hun diploma secundair onderwijs te halen, hoewel ze de school al een tijd vaarwel hebben gezegd. Het aantal cursisten dat in het tweedekansonderwijs (TKO) Algemene Vorming volgt, is in vijf jaar verdubbeld. Het waren er 4.006 in 2008-2009 en 8.167 in het schooljaar 2013-2014.

De cijfers staan in het antwoord dat de minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), gaf op een vraag van Elisabeth Meuleman (Groen).

Opvallend is ook de verjonging van het publiek. Meer dan de helft van de cursisten is jonger dan 25. Ze zijn dus nog niet lang van de schoolbanken weg. Voor Meuleman is dit een indicatie ‘dat we in Vlaanderen met een groot probleem van schoolmoeheid kampen’. ‘Het beleid heeft daar te weinig aandacht voor. Het moet mogelijk zijn beter in te spelen op de verschillen tussen leerlingen in een klas, om ook de niet-gemotiveerden mee te krijgen.’

Onschatbaar

De minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), vindt het TKO van ‘onschatbare waarde’, niet alleen om een diploma te halen maar ook om een andere richting te kunnen inslaan. Zij ziet er een partner in voor het duale leren – op school en op de werkvloer– waar de Vlaamse regering op inzet.

Er zijn enkele verklaringen voor de groei. Zo zijn er de jongste jaren centra bijgekomen die tweedekansonderwijs aanbieden. Die centra werken sinds kort ook samen met de VDAB, wat een nieuw publiek aangeboord heeft.

Ook het aantal mensen dat zijn kans waagt via de centrale
examencommissie (wat vroeger de middenjury heette) blijft toenemen, het afgelopen jaar alleen al met liefst 21 procent. Het aantal geslaagden is ook gestegen, met bijna 40 procent, van 678 in 2013 naar 938 in 2014. Die groei wordt toegeschreven aan het feit dat de examencommissie soepeler werkt.
Het tweedekansonderwijs (een onderdeel van het Volwassenonderwijs) en de centrale examencommissie zijn de twee kanalen die mensen in staat stellen om buiten de gewone school hun diploma secundair te halen.

Bron:
Ysebaert, T. (2015, maart 2). Steeds meer jongeren in onderwijs tweede kans. De Standaard.

Eigen mening:
Ik vind het zeer positief dat steeds meer mensen hun diploma willen halen in het tweedekansonderwijs. Het heeft alleen maar voordelen kan ik mij inbeelden. De mensen hebben niet alleen een diploma opzak maar de ongeschoolde werknemers dalen ook.
In het artikel wordt aangehaald dat schoolmoeheid een belangrijke factor is waardoor mensen hun secundair onderwijs niet afmaken . Ik ben het hier zeker mee eens. Veel jongeren kampen met schoolmoeheid en willen zo snel mogelijk van die schoolbanken af. Er moet inderdaad vanuit de overheid maar ook vanuit de scholen meer initiatief genomen worden om jongeren te stimuleren om hun diploma secundair onderwijs te behalen. In de toekomst heeft het zoveel mogelijkheden en voordelen op vlak van werken. Hier moeten de jongeren van bewust gemaakt worden. Wanneer mensen toch op latere leeftijd hun diploma willen behalen is het tweedekansonderwijs een schitterend initiatief om het alsnog te behalen.

Laatst aangepast door L*en van Overveld : 2nd March 2015 om 10:16.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 2nd March 2015, 14:06
Elke.L*uwerysen Elke.L*uwerysen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Merksplas
Posts: 127
Ik ben blij dat er zoiets bestaat als tweedekansonderwijs. Op die manier kunnen mensen die in hun 'puberjaren' de moed niet hadden om te studeren de draad weer oppikken om een diploma te halen.
Hierbij vind ik het wel belangrijk dat de leerkrachten uit het tweedekansonderwijs de leerlingen voldoende kunnen ondersteunen in leren leren. Zij zijn namelijk diegene die de leerlingen moeten bijscholen in algemene vorming en dat kan alleen maar als de leerlingen weten hoe ze de aangereikte leerstof moeten studeren.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:36.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.