actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th December 2014, 19:46
j*na.janssens j*na.janssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Broechem
Posts: 99
Grote roofdieren doen het goed in Europa

Grote roofdieren doen het goed in Europa

Op ongeveer een derde van het Europese grondgebied komt minstens één grote roofdiersoort voor. Dat meldt een internationaal team wetenschappers in Science. De onderzoekers verzamelden gegevens over het voorkomen van de wolf, de bruine beer, de Euraziatische lynx en de veelvraat – een grote marterachtige.

Bruine beren komen in 22 Europese landen voor en zijn met ongeveer 17.000 exemplaren verdeeld over 10 populaties het talrijkst aanwezig. Op de tweede plaats staat de wolf, met meer dan 12.000 dieren verdeeld over 28 landen en 10 populaties. In 23 landen kan u een lynx tegen het lijf lopen. Er leven er zo’n 9000 in Europa, verdeeld over 11 populaties. De veelvraat komt enkel in 2 populaties in Fennoscandinavië voor, een regio die naast Finland, Noorwegen en Zweden ook delen van Rusland bevat.

De meeste populaties van deze grote roofdieren blijven stabiel of gaan erop vooruit. Dat stemt de wetenschappers hoopvol over de toekomst van de dieren. De resultaten tonen aan dat mensen en roofdieren samen kunnen leven. De onderzoekers wijten dat aan een beleid dat zowel de dieren zelf als hun leefgebied beschermt, draagvlak bij het brede publiek en maatregelen om het samenleven te vergemakkelijken, zoals het goed afschermen of bewaken van vee.

Als het aan de wolf lag…
Naast Fennoscandinavië zijn vooral de Baltische staten en Zuidoost-Europa – onder meer de Balkan en de Karpaten – hotspots voor grote roofdieren. In vrijwel alle Europese landen komt minstens één grote roofdiersoort voor, behalve in Denemarken, Luxemburg, Nederland en België.

Dat hoeft volgens Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) niet zo te blijven. ‘Als het enkel van de wolf zou afhangen, zou die zich probleemloos in Nederland en België kunnen vestigen. We hebben een verkeerd beeld van de habitateisen van grote roofdiersoorten. Wilde katten, boommarters, lynxen en wolven verkiezen niet per se ‘onherbergzame’ streken waar nauwelijks mensen komen. Maar we hebben ze enkel daar niet uitgeroeid gekregen.’

Volgens Van Den Berge passen de dieren zich snel aan. ‘Het verschil tussen dag en nacht is daarbij cruciaal: een gebied dat overdag niet geschikt is als habitat, kan dat ’s nachts wel worden.’

‘In de Ardennen zouden wolven in elk geval genoeg voedsel vinden. Niet alleen herten, reeën en everzwijnen maar ook schapen en andere huisdieren. Dat zal onvermijdelijk tot conflicten leiden.’ In Nederland stelden onderzoekers van Wageningen Universiteit eerder dit jaar een ‘Wolvenplan’ op, dat het land moet voorbereiden op de terugkeer van de wolf. ‘Het lijkt mij onvermijdeijk dat de wolf ook hier, onder meer in de Voerstreek en Noorderkempen, in de (nabije) toekomst op de agenda komt.’

Bron: Eos Wetenschap, http://eoswetenschap.eu/artikel/gro...het-goed-europa, 19 december

commentaar:
Het is goed nieuws voor de grote roofdieren maar dit zal ook wel gevolgen hebben voor enkele prooidieren en andere roofdieren. Ik weet niet of het een goede zaak is voor de balans van een ecosysteem dat er in een keer veel meer grote roofdieren zijn. Waarschijnlijk zal dit wel geleidelijk aan verlopen en dan komen de ecosystemen wel weer terug in evenwicht.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 21st December 2014, 12:11
Jolien.v*nRoy Jolien.v*nRoy is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Oostmalle
Posts: 27
Ik hoop ook vooral dat de wolven stilletjesaan gaan terugkomen. Daar heb ik geen enkel probleem mee. Ik vind het ergens wel iets hebben dat deze grote roofdieren terug in Europa te vinden zijn. Uiteraard gaat er wel wat veranderen. De andere dieren zullen ook aangepast moeten worden aan de grote roofdieren, anders zal er inderdaad een onevenwicht ontstaan. Al lost dat zichzelf uiteindelijk ook weer wel op..
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:00.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.