actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs > Onderwijsvisie
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th November 2014, 18:42
V*ronique.Govaerts V*ronique.Govaerts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Pulle
Posts: 105
Toetsenborden verdringen de vulpennen op school

Toetsenborden verdringen de vulpennen op school

Is het ouderwets om kinderen op school te leren schrijven? In Finland vinden ze van wel: de Finse Onderwijsraad besloot om vanaf schooljaar 2016-2017 typ- in plaats van schrijflessen op basisscholen te geven.

De hersenontwikkeling van kinderen is gebaat bij schrijflessen
Nu ook tablets en apps hun entree maken op basisscholen, was het wachten op de volgende stap in de digitalisering van het onderwijs. Finland, volgens meerdere ranglijsten het beste onderwijsland ter wereld, stopt als eerste in Europa met het geven van schrijflessen. Volgens Minna Harmanen van de Finse Onderwijsraad valt de beslissing makkelijk te rechtvaardigen. "Typen is vandaag simpelweg relevanter dan schrijven," zegt ze tegen een Finse krant. Leraren reageren overwegend positief op het nieuws, zolang leerlingen maar het verschil tussen hoofd- en kleine letters kunnen aangeven.

Richtlijn
In Nederland is een 'leesbaar handschrift' voor scholen de enige richtlijn voor leraren. Hoe scholen die invullen, mogen ze volgens het Ministerie van Onderwijs zelf bepalen. Zolang leerlingen maar een pen kunnen hanteren en leesbaar kunnen schrijven.
Leerkrachten in het basisonderwijs letten al langer minder streng op het handschrift van leerlingen. Vroeger waren vulpennen en sierschrift de norm, tegenwoordig zijn balpennen en blokletters ook goed. De noodzaak om te schrijven, en vooral om mooi te schrijven, neemt immers af. Kattenbelletjes en boodschappenlijstjes gaan via WhatsApp, steeds meer mensen gebruiken een digitale agenda en zelfs kerstkaarten kunnen digitaal geschreven en verstuurd worden. Is er afgezien van sentimentele argumenten -de romantiek van een handgeschreven briefje wint het volgens sommigen nog steeds van een smsje- dan geen enkele reden om schrijflessen op school te behouden?

"Natuurlijk wel," vindt schrijfdeskundige Aartje Schoemaker van het Platform Handschriftontwikkeling. "Een schrijfbeweging vergt optimale coördinatie tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Wij erkennen het belang van typen, maar de hersenontwikkeling van kinderen is meer gebaat bij schrijflessen." Met de bewering van de Finse Vereniging voor Leraren dat hersenontwikkeling ook gestimuleerd wordt door extra teken- of handvaardigheidlessen is ze het niet geheel eens. "Die vergelijking gaat niet op, de hersenen reageren niet op dezelfde manier bij tekenen."

Coördinatie
Het is volgens Schoemakers moeilijk voor leraren om kinderen te motiveren voor methodisch schrijven. "Dat is saai, en lastig, en als het niet lukt zullen kinderen snel zeggen 'ik doe het wel op de computer', om er van af te zijn." Het Platform Handschriftontwikkeling maakt daarom schrijflessen gericht op coördinatie met het accent op de schrijfbeweging in plaats van op de vorm van de letters. Schoemakers: "Leerlingen moeten bijvoorbeeld woorden inpassen in een raamwerk, of hun handen op een bepaalde manier bewegen op muziek." Volgens de schrijfdeskundige stimuleren dergelijke oefeningen, waarin kinderen als het ware in de lucht schrijven zonder letters, het brein op een soortgelijke manier als bij sierschrift.

Cursief schrijven, of schoonschrift, werd overigens al eerder afgeschaft in sommige staten in Amerika, maar later op verzoek van leraren weer ingevoerd. Daar waren twee redenen voor: de proefwerken, die nog altijd met pen en papier gemaakt worden, waren lastig te lezen. En schrijven zou, omdat het langer duurt dan typen, leerlingen aanmoedigen om dieper na te denken. Ook in Nederland blijft de pen in het basisonderwijs dus nog machtiger dan de iPad.

Bron: 29/11/2014, Trouw, door Eefje Pilon, http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nede...op-school.dhtml

Commentaar:
Tijdens EMCV hebben we het hier ook over gehad: typen in plaats van schrijven. We zijn toen tot de conclusie gekomen dat elke leerling in het basisonderwijs moet leren schrijven. Zelf vind ik ook dat een i-pad of een computer de leerlingen kan ondersteunen bij het schrijven. Het is dan ook belangrijk dat leerlingen op jonge leeftijd kennismaken met de huidige technologie omdat ze die later ook moeten kunnen hanteren. Toch vind ik leren schrijven met de computer in plaats van met de hand geen goed idee. Die coördinatie dat ze dan moeten uitoefenen is veel zwakker dan wanneer je leert schrijven met de hand. Volgens mij maakt het leerlingen ook lui. Hierboven in het artikel staat het ook al vermeld: “Ik doe het even op de computer om er snel vanaf te zijn.”
Finland staat erg hoog aangeschreven in het onderwijs, als beste onderwijsland ter wereld. Zij zullen dan toch ook wel weten waar ze mee bezig zijn en hoe ze handelen. Ik ben alvast benieuwd naar het resultaat.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 30th November 2014, 20:28
g*elle.jansen g*elle.jansen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Wuustwezel
Posts: 100
Ik sluit me aan bij de mening hieronder. Ik begrijp dat we nu in een soort van nieuwe maatschappij leven waarin technologie centraal staat. Daarom is het voor kinderen inderdaad nuttig dat ze leren werken met deze technologie. Dat mogen we niet meer uit het onderwijs wegdenken. Maar of dat dit boven leren schrijven staat, daar vrees ik toch voor. Schrijven blijft, volgens mijn mening, een belangrijke vaardigheid. Het is belangrijk voor je hersenontwikkeling, je denkt veel dieper na en je onthoudt meer informatie. Zelf neem ik tijdens de lessen ook altijd geschreven nota's. Ten eerste omdat dat bij mij sneller gaat. Maar ook omdat ik dan beter nadenk over wat ik opschrijf en omdat ik dan minder ben afgeleid.
Finland staat dan misschien wel hoog aangeschreven, toch vraag ik mij af of deze maatregel wel positieve dingen gaat opleveren. Ik ben net zoals V*ronique benieuwd naar het resultaat.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:55.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.