actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th October 2014, 16:05
Melissa V*n Tendeloo Melissa V*n Tendeloo is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Wechelderzande
Posts: 86
Geheugenverlies door Alzheimer voor het eerst teruggedraaid

Geheugenverlies door Alzheimer voor het eerst teruggedraaid
Een belangrijk symptoom van de ziekte van Alzheimer - geheugenverlies - is in de Verenigde Staten voor het eerst teruggedraaid bij enkele patiënten. De truc? Een compleet andere manier van leven invoeren. De test was nog erg kleinschalig, maar bijzonder succesvol.

Eén patiënt vergat constant de namen van kennissen en collega's, of de code van zijn kastje in de fitnesszaal. Een andere verloor haar oriëntatie bij het rijden en verwisselde de namen van haar huisdieren. Typische verhalen van mensen in een beginnend stadium van de ziekte van Alzheimer, een ziekte die al ruim 100 jaar geleden werd ontdekt, maar nog altijd niet genezen kan worden.

Maar voor het eerst konden onderzoekers de geestelijk aftakeling van patiënten enigszins terugdraaien, zo blijkt uit een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Aging en een bijhorend persbericht. Een team van het Mary S. Easton Center for Alzheimer's Disease Research van de UCLA en het Buck Institute for Research on Aging testte daarvoor een nieuwe therapeutische aanpak.

Die omvatte een complete, doorgedreven ommekeer in de manier van leven van de Alzheimerpatiënten. Op 36 punten moesten ze zich aanpassen, waaronder hun dieet, slaappatroon, fysieke training, mondhygiëne en medicatie.

"De bestaande Alzheimermedicatie mikt op één doelwit, maar de ziekte van Alzheimer is complexer dan dat", zegt professor neurologie Dale Bredesen, die bij het onderzoek betrokken was. "Stel je voor dat je een dak hebt waarin 36 gaten zitten en je medicatie dicht één gat heel goed: dan heb je nog steeds 35 andere lekken. Daardoor kan het zijn dat je niet al te veel impact hebt gehad op het onderliggende proces."

Opnieuw aan de slag
De resultaten zijn enkel anekdotisch, want er waren slechts tien testpersonen. Maar de resultaten zien er wel spectaculair uit. Negen van hen konden na drie tot zes maanden een objectieve en/of subjectieve geheugenverbetering voorleggen. De tiende zat al in een verder gevorderd stadium van de ziekte. Zes van de tien patiënten die problemen hadden in hun job of zelfs al gestopt waren met werken, konden zelfs weer met een gerust hart aan slag.

De onderzoekers geven zelf toe dat nog veel meer onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen, nuanceren of desnoods van tafel te vegen. Mocht een grotere test uitwijzen dat de aanpak echt effectief is, dan moet nog worden uitgezocht tot welk stadium van cognitieve aftakeling er enig effect is en vooral ook hoe lang dat aanhoudt.

Bron:
De morgen, 6/10/2014
http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Ge...ggedraaid.dhtml

Mening:
Het is zeker en vast positief dat er eindelijk iets gevonden is om Alzheimer tegen te gaan. Maar mij lijkt het wel gewoon alsof dit een alternatieve manier van hersentraining is. De patiënten moeten geen medicatie nemen, maar enkel hun levensstijl aanpassen lijkt het.
Natuurlijk staat deze methode ook nog niet op pijl omdat 10 mensen gewoon niet genoeg is om als testpercentage te dienen. 9 hiervan toonden wel een positief resultaat, maar de 10e niet omdat deze al in een verder gevorderd stadium zat van Alzheimer. Als deze hersentraining dus alleen maar helpt in de vroege stadia, is het nog twijfelachtig hoe effectief dit is.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:06.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.