actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th September 2014, 12:52
Jan.S*egers Jan.S*egers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: weelde
Posts: 22
Regels voor gebruik van pijnstillers met paracetamol verstrengd

De meest gebruikte pijnstiller ter wereld, paracetamol, blijkt niet zo onschuldig als lang gedacht. Het Federale Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) heeft onlangs de richtlijnen voor gebruik verstrengd. ‘Neem de pijnstiller zo kort mogelijk, en wie leverproblemen heeft, moet zéker opletten.’
Paracetamol wordt al meer dan 50 jaar gebruikt, en is vandaag de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. Ook in België: elk jaar gaan zo’n 18 miljoen doosjes over de toonbank. Paracetamol is de werkzame stof van de pijnstillers. De bekende merknamen zijn Dafalgan en Perdolan. Tandpijn, koorts, menstruatiekrampen, rugpijn... we behandelen er vrijwel alles mee. Je kan het dan ook vrij kopen in de apotheek, in Nederland zelfs gewoon bij drogisterij Kruidvat.

Maar uit recent onderzoek blijkt dat paracetamol toch niet zo onschuldig is als we dachten, schrijft de Nederlandse New Scientist. Ze blijken bij langdurig gebruik de maagwand even hard aan te tasten als ontstekingsremmers zoals ibuprofen, wat kan leiden tot interne bloedingen. Een andere overzichtsstudie laat dan weer zien dat het bij bepaalde mensen nauwelijks meer effect heeft dan een placebo. In Duitsland is er dan ook een professor die actie onderneemt om het middel enkel nog op voorschrift te laten verkrijgen, wat onlangs ook met Motilium gebeurde.

Ook met de dosis moet worden opgepast: zo vroeg het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap in januari om geen pillen meer te maken die meer dan 325 milligram paracetamol per tablet bevatten, omdat anders het gevaar bestaat op een onopzettelijke overdosis. In de VS moeten daarvoor jaarlijks zo’n 80.000 mensen naar de spoed. Een derde van die gevallen is een ongeluk.

Ook in ons land heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) de richtlijnen voor het gebruik verstrengd. Moeten we de paracetamol-pijnstillers nu zo snel mogelijk in de vuilbak gooien? Lees meer in Het Nieuwsblad van maandag 29 september.

bron: Het Nieuwsblad, 29 september 2014
http://www.nieuwsblad.be/article/de...140928_01292330

mening: Ik vind dit maatschappelijk relevant omdat het gaat over de meest gebruikte pijnstiller ter wereld die toch niet zo onschuldig is zoals het lijkt. Het kan de maagwand hard aantasten en kan zelfs leiden tot interne bloedingen. Ik vind het niet meer dan juist dat de regels hiervoor zijn verstrengd, ook op vlak van dosis want er gebeuren per jaar te veel onopzettelijke overdosissen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:49.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.