actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Focus op... > Irak/Afghanistan
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd November 2013, 21:51
vincent.v*angils vincent.v*angils is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2013
Locatie: Turnhout
Posts: 20
Irak wil militaire hulp van VS

De Iraakse regeringsleider Nouri al-Maliki heeft de VS om hulp gevraagd in de strijd tegen het terrorisme in zijn land. Sinds het begin van het jaar gaat het met de veiligheid in Irak bergaf. Alleen in oktober al kwamen bij terreuraanslagen meer dan 1.000 mensen om het leven. Al-Maliki maakte in Washington duidelijk dat hij het probleem niet alleen de baas kan.

De Amerikaanse president Barack Obama deed in een publieke verklaring na een gesprek met al-Maliki gisteren in het Witte Huis geen toezeggingen. Hij zei evenwel dat hij en al-Maliki het uitvoerig over een samenwerking in de antiterreurstrijd hebben gehad. Ook Syrië en Iraks betrekkingen met de buurlanden kwamen bij het overleg ter sprake.

Drones, helikopters, raketten
Al-Maliki is al sinds dinsdag in Washington om het Congres militaire hulp voor zijn land te vragen. Volgens mediaberichten gaat het om de levering van drones, gevechtshelikopters, raketten en andere wapensystemen. In de Amerikaanse regering en in het Congres gaan er echter stemmen op die menen dat al-Maliki met zijn steeds meer toenemend autocratisch beleid zelf aan de escalatie van het geweld in zijn land heeft bijgedragen.

Een ander verwijt luidt dat al-Maliki de veiligheidstroepen misbruikt voor de verwezenlijking van zijn eigen machtsbelangen. Bovendien is de sjiitische regeringsleider er niet in voldoende mate toe bereid de macht met de soennitische minderheid en de Koerden te delen. Het politiek conflict lokt niet alleen protesten uit, maar bezorgt de soennitische terreurgroepen een nieuwe toeloop.

Het was het eerste bezoek van de Iraakse premier aan het Witte Huis sinds twee jaar, toen de Verenigde Staten hun laatste soldaten uit Irak terugtrokken. Destijds had Obama zijn lof uitgesproken voor de vermindering van het geweld en al-Maliki uitdrukkelijk voor diens inspanningen voor de integratie van religieuze groepen in het land gelukgewenst. Sindsdien is het met de veiligheid snel bergaf gegaan. In oktober alleen al kwamen meer dan duizend mensen om het leven.

Moeilijke situatie voor beide politici
Al-Maliki, die op het vertrek van de Amerikaanse troepen had aangedrongen en daarna had geprobeerd afstand te nemen van Washington, is nu gedwongen de Verenigde Staten hulp te vragen, schreef de New York Times vandaag. Het is een onaangename situatie voor beide toppolitici. Dat werd ook afgespiegeld doordat Obama en al-Maliki anders dan twee jaar geleden na hun overleg, geen persconferentie hebben gegeven. In plaats daarvan werden slechts korte verklaringen afgelegd.

Samenwerken tegen al-Qaida
“Ongelukkig genoeg blijft al-Qaida actief en is de organisatie de afgelopen tijd nog actiever geworden”, zei Obama. “We hebben het in ruime mate over een samenwerking gehad om deze terreurgroep aan te pakken, die niet alleen in Irak opereert maar een bedreiging blijft voor de hele regio en de VS.”

In een gemeenschappelijke schriftelijke verklaring benadrukken beide partijen de dringende noodzaak van bijkomende bewapening voor de Iraakse veiligheidstroepen om terreurkampen in afgelegen gebieden te kunnen bestrijden. Van Iraakse kant wordt gegarandeerd dat bij operaties met dergelijke bewapening de Amerikaanse wetgeving zal nageleefd worden.

Bron:http://www.demorgen.be
Datum: 02/11/13
http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Bu...lp-van-VS.dhtml

Eigen mening: De Verenigde Staten steunen elk land dat de vrijemarkte-conomie genegen is. Perfect voor een dictatoriaal land als Irak omdat dictators de vrije markt bijzonder gemakkelijk in hun land kunnen instaleren, zo kan zich een kleine club van machthebbers verrijken terwijl de rest van de bevolking zienderogen verarmd. Dit alles gebeurende onder het mom van het internationale terreurbestrijding. De invoering van drones is het bijzonder gevaarlijke ontwikkeling voor alle nog bestaande democratiën in de wereld. Door middel van deze nieuwe oorlogstechniek kan men in eender welk land een oorlog beginnen zonder dat dit ten koste gaat van de eigen soldaten.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:02.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.