actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 24th November 2013, 18:19
c*rl.proost c*rl.proost is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Turnhout
Posts: 128
Zwitsers willen geen beperking van toplonen

De Zwitsers hebben in een referendum het voorstel over de beperking van de toplonen in hun land weggestemd. CEO's, vooral die van banken en farmaceutische bedrijven, verdienen er tientallen miljoenen Zwitserse franken per jaar. Het plan van de jong-socialisten om de best betaalde werknemer binnen eenzelfde onderneming nog maximaal twaalf keer het loon van de slechtst betaalde werknemer te laten verdienen, gaat dus niet door.

Het zag ernaar uit dat de Zwitsers het voorstel zouden verwerpen, want dat was ook de aanbeveling van de regering. Die is fel gekant tegen een beperking van de toplonen omdat de fiscale inkomsten volgens haar in elkaar zouden stuiken. Bovendien zou het buitenlandse ondernemingen afschrikken om zich nog in Zwitserland te vestigen, waarschuwde de regering ook.
AP

Volgens cijfers in de pers bedroeg de loonspanning bij Nestlé in 2011 1 tegen 73. Bij Novartis was dat 1 tegen 266, maar het verschil kan nog altijd duizelingwekkender. Bij Crédit Suisse incasseerde topman Brady Dougan in 2010, in volle financiële crisis, 90 miljoen Zwitserse frank (zo'n 72 miljoen euro), of 1.812 keer meer dan de slechtst betaalde werknemer van de bank.

De Zwitserse jong-socialisten wilden die spanning terugbrengen naar 1 tegen 12 en verzamelden met succes de 100.000 handtekeningen die nodig zijn voor een referendum. Maar het voorstel is vandaag dus weggestemd.

Acht maanden geleden schaarden de Zwitsers zich met 67 procent achter een initiatief om gouden parachutes voor werkgevers te verbieden. Patronaat en regering trokken toen ook fel van leer tegen die tekst.

Bron: De Redactie, 24/11/2013

Mening: Als je de cijfers bekijkt, dan zie je weeral die enorme kloven tussen rijk en arm. 72 miljoen euro loon als hoofd van een bank? Dat lijkt mij wel enorm veel. Is het dan aan de regering of laat staan aan de bevolking om te beslissen of dit kan? Ik vind persoonlijk dat mensen met zo'n hoog loon zelf zouden moeten kunnen zeggen dat ze eigenlijk belachelijk veel geld verdienen. Soms zouden mensen (zeker mensen met zo'n belangrijke functie) toch wel wat meer maatschappelijk inzicht mogen hebben. Als men nu zijn loon spontaan zou inleveren, dan zouden er al heel wat schulden verholpen zijn.
Jammer genoeg heb ik nog nooit gehoord dat iemand spontaan minder loon wil, in tijden van crisis.
En blijkbaar wil men nu ook geen beperking van deze toplonen, al lijkt het mij toch noodzakelijk dat iedereen (zeker de allerrijksten) inlevert op hun lonen in deze tijd van crisis.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:50.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.