actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th November 2013, 12:03
I*e Voordeckers I*e Voordeckers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Geel
Posts: 66
Onderzoekers VUB laten muizen met diabetes zelf insuline aanmaken

Onderzoekers VUB laten muizen met diabetes zelf insuline aanmaken

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben muizen met diabetes zelf insuline laten aanmaken, waardoor ze hun bloedspiegel konden controleren zonder nood aan extra insuline. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of het proces ook bij mensen kan worden toegepast.

Tijdens het onderzoek richtten de wetenschappers zich op de alvleeskliercellen die onder normale omstandigheden wel spijsverteringsstoffen, maar geen insuline aanmaken. Die worden acinaire cellen genoemd. Muizen die door langdurige diabetes nog nauwelijks betacellen bezaten, werden behandeld met twee groeifactoren waardoor acinaire cellen werden omgevormd tot “betacel-achtigen” die wel insuline produceerden. In de behandelde muizen werd daardoor de bloedsuikerspiegel verlaagd tot hetzelfde niveau als in gezonde muizen met een normale hoeveelheid betacellen.

Suikerziekte

Toekomstig onderzoek moet volgens de onderzoekers uitwijzen of het proces ook bij mensen kan worden toegepast. Mensen met suikerziekte hebben een tekort aan betacellen in de alvleesklier, waardoor er onvoldoende insuline kan worden geproduceerd. Om de glucosespiegel in het bloed te controleren, hebben die patiënten vaak insuline-injecties nodig. Gecontroleerde productie van betacellen die voldoende insuline produceren, zou daarom een mogelijke oplossing voor diabetes kunnen bieden. ‘De acinaire cellen zijn uitermate geschikt voor herprogrammering tot betacellen’, zegt professor Harry Heimberg. ‘Ze zijn talrijk, worden niet aangetast door diabetes en hun omgeving is identiek aan die van de betacellen.’

De belangrijke stap in het onderzoek naar een therapie voor diabetes wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Biotechnology.

Bron: De standaard, 18/11/13, (10u52)
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131118_00843896

Mening:
Het zou zeer goed zijn dat er een nieuwe techniek komt om suikerziekte te behandelen. Vaak kunnen oudere mensen zichzelf niet inspuiten met insuline. Hiervoor moeten verpleegsters vaak extra vroeg op ronde vertrekken omdat ze om dat bepaald uur moeten worden ingespoten. Wanneer ze dan nog eens slecht te been zijn moeten ze misschien ook in bed gelegd worden. Daardoor moeten verpleegsters nog eens later terug komen omdat ze nog niet zo vroeg in hun bed willen liggen. Als de nieuwe techniek er komt hebben ze geen spuiten meer nodig. Hierdoor kunnen verpleegsters gewoon 1x komen en hiermee sparen ze veel tijd uit. De mensen met suikerziekte die goed te been zijn kunnen gewoon weg wanneer ze willen, ze moeten voor niets meer om een bepaald uur thuis zijn.

Laatst aangepast door I*e Voordeckers : 18th November 2013 om 12:17.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:20.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.