actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs > Onderwijsvisie
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 8th November 2013, 07:27
Z*ë.Crols Z*ë.Crols is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Arendonk
Posts: 90
Dubbel zoveel jongeren in tweedekansonderwijs

Dubbel zoveel jongeren in tweedekansonderwijs

Het tweedekansonderwijs, waar studenten via lessenpakketten een eigen traject uitstippelen om toch een diploma secundair onderwijs te behalen, boomt. Terwijl er zich in het schooljaar 2008-2009 nog 2.609 jongeren tot 25 jaar inschreven, is dat vijf jaar later toegenomen tot 5.501. Een stijging van meer dan 110 procent. Dat blijkt uit cijfers van het departement Onderwijs, die De Morgen kon inkijken.

Goed nieuws, klinkt het bij de administratie van onderwijsminister Pascal Smet (sp.a), want meer jongeren in het tweedekansonderwijs betekent dat er minder zonder diploma op de arbeidsmarkt terechtkomen.

Maar die visie is volgens Oscar Heirbrant, adjunct-directeur van het Gentse Centrum voor Volwassenenonderwijs Leerdorp, te rooskleurig. "Als we er in september 430 inschrijven, blijven er in januari nog maar 200 over." Heirbrant ziet hoe het tweedekansonderwijs verandert. "De gemiddelde leeftijd is van 32 jaar gedaald tot 21 jaar.

Veel van de jongeren die kiezen voor het tweedekansonderwijs behaalden op hun school een C-attest.

Zittenblijven was niet wat zij wilden, zegt Patricia Tomme, adjunct-directeur bij CVO Vivo in Kortrijk. "Zij zetten het secundair buitenspel en kloppen bij ons aan. Dat is eigenlijk jammer, want wij zijn het volwassenenonderwijs. Het is niet onze taak om schoolmoeheid te bestrijden." Het alternatieve circuit dat jongeren zo kiezen, zorgt ervoor dat het tweedekansonderwijs niet meer wordt gebruikt waarvoor het oorspronkelijk is bedoeld.

Bron: DM, 8 november 2013

Mening: Schoolmoeheid is een begrip dat ik steeds vaker zie passeren. De jongeren die ermee kampen vallen meer en meer terug op het tweedekansonderwijs dat oorspronkelijk bedoeld was voor volwassenen. Het is een pluspunt dat er op deze manier meer geschoolde arbeiders op de arbeidsmarkt komen. Toch vraag ik mij bij het lezen van dit artikel of of het niet allemaal om gemakzucht gaat.

Wat is er gebeurd met doorzettingsvermogen? Jongeren die een C-attest behalen om hun secundaire school zouden hun jaar gewoon moeten dubbelen zoals het hoort en niet meteen voor het tweedekansonderwijs moeten kiezen. Zo tonen de jongeren wat meer wilskracht en blijft het tweedekansonderwijs zijn functie behouden, namelijk volwassenen onderwijzen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:32.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.