actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th October 2013, 00:22
C*roline.Liekens C*roline.Liekens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 135
10 procent crisisbelasting op uw vermogen?

10 procent crisisbelasting op uw vermogen?


Donderdag 10 oktober 2013

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laat een ballonnetje op om de westerse overheidsschulden terug te dringen via een eenmalige belasting op uw nettovermogen.

In de pas gepubliceerde Fiscal Monitor van het IMF staat een opmerkelijk kaderstuk onder de titel ‘Een eenmalige kapitaalbelasting?’ In dat kaderstuk stelt het IMF vast dat als gevolg van de hoge overheidsschulden er in heel wat landen een hernieuwde belangstelling bestaat om een eenmalige belasting op privévermogen in te voeren. Volgens de Franse krant Le Figaro stelt het IMF op die manier zelf deze maatregel voor - Le Figaro staat bekend om de goede banden met IMF-voorzitter Christine Lagarde. Het feit dat het IMF dit ballonnetje oplaat, is natuurlijk voldoende op paniek in de tent te veroorzaken.

Het IMF maakte meteen ook al een berekening. Om in een staal van 15 eurolanden de overheidsschulden terug te dringen tot het niveau van 2007, tot voor het uitbreken van de crisis dus, zou een crisisbelasting van 10 procent op het nettovermogen van de gezinnen nodig zijn. Een dergelijke maatregel is natuurlijk niet zonder grote gevaren.

De overheden gooien hun geloofwaardigheid te grabbel, terwijl de maatregel enkel succesvol kan zijn als de overheden de gezinnen ervan kunnen overtuigen dat het echt om een eenmalige belasting gaat. Zo niet zullen de gezinnen hun (spaar)gedrag aanpassen, wat de economie helemaal kan ontwrichten. Bovendien moet de maatregel snel en onverwacht uitgevoerd worden, anders dreigt een al even ontwrichtende kapitaalvlucht.

Het IMF onderkent die gevaren, maar wijst ook op de risico’s van het alternatief. Als de westerse overheden hun schulden niet onder controle krijgen, dan dreigt wanbetaling of bestaat de kans dat de overheden inflatie organiseren om hun schulden af te bouwen. En inflatie, zegt het IMF, is ook een vermogensbelasting op de obligatiehouders.

Een eenmalige crisisbelasting op vermogen is in elk geval een meermaals beproefd recept, zoals in Europa na de Eerste Wereldoorlog en in Duitsland en Japan na de Tweede Wereldoorlog. Nu zijn voor de eerste keer in vredestijd de westerse overheidsschulden opgelopen tot oorlogsniveaus. Waarom dan geen oorlogsmaatregelen hanteren om de schulden terug te dringen, moet het IMF gedacht hebben.

Bron: www.trends.knack.be

Mening: Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft het voorstel gedaan om een eenmalige belasting te heffen op het nettovermogen. Deze aankondiging zorgt natuurlijk voor paniek. Als deze maatregel er in praktijk zou komen, kan dit wel gevaren met zich meebrengen. Denk maar aan de eerste stap van het aanpassen van het spaargedrag. Ik denk dan ook dat het heel belangrijk is om toch wel goed na te denken over dit voorstel. Naar mijn mening zijn er meer risico's aan verbonden dan voordelen. Ik vind het dan ook geen goed idee om landen in crisis op te leggen dat ze nog meer belasting moeten vragen aan hun inwoners. Het is vooral belangrijk dat de westerse landen gaan samenzitten en dit voorstel grondig bekijken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:58.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.